Μετρό: “Σκοπιμότητες” και “προεκλογικά γραμμάτια”

Feb 27th, 2013

Καρφίτσα, 27.02.2013

“Το έργο κινδυνεύει να ανατιναχθεί στον αέρα από την κακή διαχείριση του έργου και του προσωπικού του” τόνισε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο μετρό Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης, και ανήγγειλε 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, πορείες και καταλήψεις μέχρι να βρεθεί λύση.
“Η πόλη δεν αντέχει άλλη ανεργία” τόνισε ο Πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων και εκτίμησε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι ανακοινώσεις των απολύσεων, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα γίνουν δεκτές.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέθεσε θα παραμείνουν 350-400 εργαζόμενοι αντί για 3000-3500 που προβλέπονται σύμφωνα  με το χρονοδιάγραμμα στο σημείο που το έργο θα έπρεπε να είναι κατασκευαστικά στο απόγειο.
 
Ο κ. Κυπριανίδης διευκρίνισε πως αν δεν ολοκληρωθεί η κεντρική γραμμή του έργου δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και καμία επέκταση ενώ εκτίμησε πως με τα τωρινά δεδομένα το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το 2020.
 
“Αρχαιολογικές εργασίες θα υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015” ανέφερε και προσέθεσε “Απορεί κανείς πως θα συνεχιστούν οι ανασκαφές. Ποια συμβιβαστική λύση θα βρεθεί; Καταστροφής των αρχαιοτήτων;  Με ποια λεφτά; έχουν δηλώσει πως δεν θα δοθούν επιπλέον κονδύλια.”.
 
Επιπλέον τόνισε πως άμεσος στόχος της κοινοπραξίας  είναι η απόλυση των εργαζομένων και η επαναπρόσληψή με χαμηλότερους μισθούς κάνοντας αναφορά σε “αξιοποίηση προεκλογικών γραμματίων”.
 
“Θα φτάσουμε να παρανομήσουμε άμα χρειαστεί” ανέφερε και προσέθεσε “Έτσι και αλλιώς αν μας απολύσουν ή μας μειώσουν τους μισθούς στη φυλακή θα πάμε . Τουλάχιστον να πάμε για τους αγώνες μας”.
 
Βασικό αίτημα των εργαζόμενων είναι η έγγραφη εξασφάλιση της επαναπρόσληψης του προσωπικού αλλά και ένα πλαίσιο συμφωνίας σχετικά με τους όρους εργασίας και αμοιβής.
 
Τσαραμπουλίδης: Θέλουν να σταματήσουν το έργο
 
“Συνεχίζουμε τον διάλογο με τους αρμόδιους φορείς” υπογράμμισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Π Τσαραμπουλίδης, ενώ ανακοίνωσε πως αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της διοίκησης του ΕΚΘ, του Σωματείου Εργαζομένων με τον διευθυντή του έργου Γ. Κωνσταντινίδη.
 
Ο Πρόεδρος του ΕΚΘ αναφέρθηκε στις δηλώσεις στήριξης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και στο ψήφισμα στήριξης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
 
Χαρακτήρισε το ζήτημα “κατεξοχήν πολιτικό” και αναφέρθηκε σε “σκοπιμότητες” προκειμένου να απολυθούν οι εργαζόμενοι και να επαναπροσληφθούν με χαμηλότερες συμβάσεις.
 
“Καταγγέλλουμε ευθέως ότι θέλουν να σταματήσουν το έργο και για αυτό κάνουν καθυστερήσεις. Σκοπίμως το άφησαν να φτάσει σε αυτό το σημείο για να απολύσουν και να επαναπροσλάβουν με χαμηλότερες συμβάσεις”.
 
“Αν τολμήσουν να πραγματοποιήσουν τις προθέσεις τους εμείς θα είμαστε στους δρόμους δυναμικά” υπογράμμισε και προσέθεσε πως “τέτοια κατάσταση δεν έχουν ξανααντιμετωπίσει”.

Επίσκεψη Τσίπρα στο ΜΕΤΡΟ
Το εργοτάξιο στη Βενιζέλου επισκέφτηκε ο Αλ. Τσίπρας όπου συζήτησε με τους εργαζόμενους για τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών στις οποίες έχει προβεί η εταιρία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα των εργαζομένων ενώ αναφέρθηκε στο ζήτημα της εσωτερικής υποτίμησης της εργασίας. επιλογή της κυβέρνησης όπως είπε η οποία γίνεται φανερή καθημερινά στους χώρους εργασίας.
 

No comments yet.