Με βήμα σημειωτόν προχωρά η κατασκευή του μετρό

Feb 7th, 2010
Αγγελιοφόρος, 07.02.2010

Της Ντόνιας Κανιτσάκη

Με απογοητευτικούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 13 σταθμούς, εργασίες κατασκευής γίνονται σε μόλις τρεις! Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα με τους μετροπόντικες, οι οποίοι, μετά τη διάνοιξη 2.700 μέτρων σήραγγας ο καθένας, παραμένουν ακινητοποιημένοι και είναι άγνωστο το πότε θα ξεκινήσουν ξανά.

Ηδη η ολοκλήρωση του έργου μετατέθηκε για δύο χρόνια μετά το αρχικό χρονοδιάγραμμα, δηλαδή για το 2014, αντί για το 2012, σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Μαγκριώτη.

Εξάλλου, σύμφωνα με επιστολή που έφερε στη δημοσιότητα ο «ΑτΚ» στις 24 Ιανουαρίου, η «ΑΕΓΕΚ – Κατασκευαστική ΑΕ», που κατέχει ηγετική θέση μεταξύ των εταιριών που μετέχουν στην κατασκευάστρια κοινοπραξία του μετρό της Θεσσαλονίκης, προειδοποίησε ότι θα διακόψει την εκτέλεση των εργασιών το αργότερο στις 28 Φεβρουαρίου και ότι θα απολύσει 700 εργαζομένους. Ο κίνδυνος φαίνεται ότι έχει αποσοβηθεί, ύστερα από συνάντηση του Γιάννη Μαρούλη, εκ μέρους της ΑΕΓΕΚ, με την ηγεσία του υπουργείου, από την οποία πήρε διαβεβαιώσεις ότι θα βρεθούν λύσεις στα προβλήματα.

Ωστόσο, 128 άτομα που εργάζονται στις δύο σήραγγες του μετρό της Θεσσαλονίκης, εδώ και λίγες μέρες δουλεύουν μόνον τέσσερις μέρες την εβδομάδα. Την πέμπτη μέρα γίνεται μόνο η πρωινή βάρδια και οι εργαζόμενοι δουλεύουν εκ περιτροπής. Γιατί; Διότι «υπάρχει περιορισμός δραστηριότητας του εργασιών», όπως λένε με νόημα αυτοί που ξέρουν.

Οσο για τα παρελκόμενα του μετρό έργα, όπως είναι οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης, παραμένουν σχέδιο επί χάρτου και τίποτα περισσότερο. Η τύχη των 3.700 θέσεων στάθμευσης, που προγραμματίστηκαν να κατασκευαστούν παράλληλα με τη βασική γραμμή του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά, είναι άγνωστη. Πρόκειται για δύο πάρκινγκ γύρω από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, 450 και 600 θέσεων, για άλλα δύο στο Πανεπιστήμιο, 1.000 θέσεων το καθένα, καθώς και για ένα ακόμη στην περιοχή της Νέας Ελβετίας, στο τέρμα του μετρό, 650 θέσεων.

Διοίκηση

Στο μεταξύ, κάποια από τα κατά τόπους προβλήματα στους σταθμούς του μετρό ενδεχομένως θα μπορούσαν να λυθούν από τη διοίκηση της «Αττικό Μετρό», αν δεν ήταν με τις… βαλίτσες στα χέρια. Η σημερινή διοίκηση περιμένει τέσσερις και πλέον μήνες -από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου- την αντικατάστασή της και ως εκ τούτου δε λαμβάνει αποφάσεις, αλλά έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Εξάλλου, ο Γιάννης Μαγκριώτης έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η διοίκηση και η εποπτεία του μετρό θα μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη, κάτι που θα συμβεί μόλις οριστεί διοίκηση στην «Αττικό Μετρό». Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «έχει καταδειχτεί η αδυναμία της διοίκησης του έργου από την Αθήνα. Η Θεσσαλονίκη έχει στελέχη, έχει τεχνογνωσία, υπάρχει τώρα και μεγάλη εμπειρία και μπορεί να αναλάβει την ευθύνη κατασκευής του μετρό».

Πρόβλημα, όμως, υπάρχει και με το συντονισμό με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Γι’ αυτό το λόγο, εξάλλου, ήρθε στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Δευτέρα η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία συμμετείχε σε σύσκεψη, υπό τον Γιάννη Μαγκριώτη, με θέμα το μετρό. Αποφασίστηκε να υπάρχει μια άτυπη συνάντηση των γενικών γραμματέων των υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού, με τη συμμετοχή του αρμόδιου υφυπουργού, κάθε 15 μέρες, προκειμένου να λύνεται κάθε πρόβλημα -μικρό ή μεγάλο- που θα προκύπτει.

Οι επαγγελματίες

Θύματα της όλης κατάστασης είναι οι καταστηματάρχες και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται γύρω από τα εργοτάξια του μετρό. Μάλιστα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης κατέθεσε μήνυση, προκειμένου να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του.

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που δραστηριοποιούνται πέριξ των εργοταξίων δηλώνουν ότι έχουν φτάσει στα όριά τους, καθώς έχουν δει τον τζίρο τους να πέφτει κατακόρυφα.

Εξάλλου, για να διεκδικήσει λύσεις, έχει συσταθεί συντονιστική επιτροπή από επαγγελματίες οι οποίοι θίγονται από τις εργασίες του μετρό. Η επιτροπή συγκροτήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Tags:
No comments yet.