Με κατάληψη στα εργοτάξια του μετρό προειδοποιούν οι εργαζόμενοι

Feb 16th, 2013

Voria.gr, 14.02.2013

Της Κατερίνας Καρίκη

Αποφασισμένοι για δυναμικές κινητοποιήσεις δηλώνουν oι εργαζόμενοι στο μετρό της Θεσσαλονίκης, εάν εφαρμοστεί σχέδιο μαζικών απολύσεων από την Αττικό Μετρό και την Κοινοπραξία

Έτοιμοι να φθάσουν τη σύγκρουση με την Αττικό Μετρό και την ανάδοχο Κοινοπραξία στα άκρα, εάν εφαρμοστεί, όπως καταγγέλλουν, το σχέδιο μαζικών απολύσεων, δηλώνουν οι εργαζόμενοι στο μετρό Θεσσαλονίκης.

«Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο δημοκρατικού διαλόγου, αλλά εάν προχωρήσουν οι απολύσεις των 450 εργαζομένων, προκειμένου οι επαναπροσλήψεις να γίνουν με πολύ χαμηλότερους μισθούς, θα καταλάβουμε τα εργοτάξια και δεν θα αφήνουμε να μπει κανείς μέσα. Το έργο δεν θα συνεχιστεί σε περίπτωση απολύσεων», είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην αρχαιολογία, Χάρης Κυπριανίδης και πρόσθεσε: «Ας φέρουν εισαγγελείς, ας μας κλείσουν μέσα. Η επιβίωσή μας κρέμεται από μια κλωστή. Θα αναγκαστούμε να “παρανομήσουμε”, όπως παρανομούν όλοι οι άλλοι. Και το “παρανομήσουμε” είναι σε εισαγωγικά, γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για παρανομία, εάν βρεθούμε αντιμέτωποι με τέτοιες συμπεριφορές».

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου, οι εργαζόμενοι επιμένουν να εκφράζουν πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις σε σχέση με την αρμόδια πολιτική ηγεσία. «Πρόσφατα μιλούσαμε για ολοκλήρωση του έργου του 2018, αλλά εάν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις με την έναρξη εργασιών σε νέα μέτωπα, τότε πάμε, εάν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, για 2019, 2020», τόνισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, για να προσθέσουν πως, «όταν έχει ολοκληρωθεί μόλις το 1/4 του έργου σε έξι χρόνια ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι όλο το έργο θα είναι έτοιμο το 2017, όπως υποστηρίζει το υπουργείο»;

Ακόμα όπως τονίστηκε από την πλευρά τους, ενώ η Αττικό Μετρό είχε διαβεβαιώσει ότι σε πλήρη ανάπτυξη το έργο θα απασχολήσει 3.000 εργαζομένους, δεν ξεπέρασε σε καμία φάση του, τους 1.200, ενώ αυτή τη στιγμή φθάνουν τους 450.

Για τις καθυστερήσεις, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως δεν ευθύνεται γι' αυτές η αρχαιολογία καθώς οι εργασίες της θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από το 2009, την ώρα που τα εργοτάξια δεν έχουν παραδοθεί, ακόμα, όλα, στον ανάδοχο.

Σχετικά με το εργοτάξιο στην Πυλαία, οι εργαζόμενοι επιρρίπτουν ευθύνες στον Δήμο Θεσσαλονίκης καθώς όπως ανέφεραν: «εάν είχε παραδοθεί, τώρα θα μιλούσαμε για νέες θέσεις εργασίας».

Επιπλέον, εξέφρασαν την απορία τους για τη μεγάλη δημοσιότητα που έχει δοθεί στο ζήτημα της μεταφοράς ή μη των αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν στον σταθμό της Βενιζέλου, δεδομένου, όπως τόνισαν, ότι «αντίστοιχης σημασίας ευρήματα βρέθηκαν στην Αγίας Σοφίας, αλλά δεν ασχολήθηκε κανείς, δεν έγινε θόρυβος, όπως δεν έγινε και στο ακόμα πιο σημαντικό εύρημα της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας στο συντριβάνι, η οποία καταχώθηκε».

Παράλληλα, ανέφεραν τη δική τους πρόταση για την ανάδειξη των ευρημάτων, λέγοντας πως ο δρόμος θα μπορούσε να τοποθετηθεί στα δάπεδα της αποβάθρας, ίσως και με τη δημιουργία μιας απομίμησης του, πάνω από τον οποίο θα μπορούσε να μπει γυαλί για να πατάει ο κόσμος.

Πάντως, οι εργαζόμενοι ήταν κατηγορηματικοί αναφορικά με τις εργασίες που θα γίνουν είτε αποφασιστεί μεταφορά των ευρημάτων, είτε ανάδειξη τους, τονίζοντας πως δεν θα δεχτούν σε καμιά περίπτωση να δοθεί αυτή η δουλειά σε εργολάβους κι όχι στους ίδιους.

Τέλος, ανέφεραν πως ενώ ζητήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης την προηγούμενη εβδομάδα, δεν έχει κλειστεί ακόμα κάποιο ραντεβού, κάτι που συνέβη και με την Αττικό Μετρό.

 

No comments yet.