Μνημόνιο συνεργασίας για τα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης

Apr 20th, 2011
newpost.gr, 18.04.2011
Μνημόνιο συνεργασίας για τα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης

Μνημόνιο συνεργασίας για τα έργα κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, υπέγραψαν σήμερα η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ και 23 φορείς της πόλης, εν μέσω, ωστόσο, ενστάσεων και παρατηρήσεων, εκφρασμένων κυρίως από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Το μνημόνιο αφορά στην προβολή και ταχύτερη προώθηση του Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά και τη συνεργασία των φορέων της πόλης για την επίλυση οικονομικών και λειτουργικών ζητημάτων και την αξιοποίηση των αρχαιολογικών ευρημάτων στα εργοτάξια.

Αναλυτικότερα, στη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης, με αφορμή την υπογραφή, ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης επανέλαβε την πρότασή του για σύσταση διακομματικής επιτροπής, η οποία θα συνεδριάζει τακτικά και θ΄αναλάβει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση του Μετρό. «Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται συναίνεση. Δεν μπορεί άλλο να ταλαιπωρείται», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι οι ομάδες εργασίας, που συστάθηκαν για το Μετρό, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ), το δήμο και τις παραγωγικές τάξεις, ξεκίνησαν ήδη το έργο τους. Μάλιστα, οι πρώτες προτάσεις/αιτήματά τους προωθήθηκαν στους αρμόδιους δημόσιους φορείς και ΔΕΚΟ, προκειμένου να εξετασθούν τα περιθώρια ικανοποίησής τους. Απαντήσεις στα σχετικά αιτήματα αναμένεται να δοθούν μετά τις αργίες του Πάσχα.

Υπερδιπλασιάστηκαν οι απορροφήσεις

Στα 6,5 εκατ. ευρώ, έναντι 2-2,5 εκατ. ευρώ την ίδια εποχή πέρυσι, έχουν πλέον αυξηθεί οι μηνιαίοι λογαριασμοί (απορροφήσεις) της διεύθυνσης Έργων Θεσσαλονίκης της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, γεγονός που αποτυπώνει τη σημαντική επιτάχυνση του έργου, υποστήριξε ο αρμόδιος διευθυντής της εταιρίας Γιώργος Κωνσταντινίδης, προσθέτοντας ότι η εταιρία καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν η καταστροφολογία και η υστερία γύρω από τις καθυστερήσεις στο μετρό.

Στο μεταξύ, αιτιολογώντας την απόφασή του να μην υπογράψει το μνημόνιο – τουλάχιστον όχι σήμερα – ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε να συμπεριληφθούν στο κείμενο συγκεκριμένες αναφορές για τέσσερα θέματα: το πότε θα ολοκληρωθεί το Μετρό, επί πόσους μήνες θα παραμείνει κλειστή η οδός Δελφών λόγω των έργων, το αν θα ανακύψουν νομικά κωλύματα – και ενδεχομένως προβλήματα με την ΕΕ – λόγω της επαναχάραξης της βασικής γραμμής του και ποια θα είναι η οικονομική συνδρομή που – βάσει του Μνημονίου – θα καλούνται να καταβάλλουν οι συμβαλλόμενοι για την ανάπτυξη κοινών δράσεων. Πάντως, ο κ. Τζιτζικώστας επιφυλάχθηκε να υπογράψει στο άμεσο μέλλον, εφόσον υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις, που ανέλαβε ενώπιόν του ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, για αλλαγές στη διατύπωση του μνημονίου.

Για το χρονοδιάγραμμα του έργου, ο κ. Μαγκριώτης επανέλαβε ότι «στόχος είναι η βασική γραμμή να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές 2015».

Για την οδό Δελφών, ο κ. Κωνσταντινίδης ξεκαθάρισε ότι θα μείνει κλειστή 10 μήνες, όπως έχει ανακοινωθεί εξ αρχής, επαναλαμβάνοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή παρουσιάζει τις μεγαλύτερες τεχνικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει η εταιρία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Για την επέκταση προς δυτικά

Σχετικά με το ζήτημα της επέκτασης του Μετρό προς Δυσμάς, ο κ. Μαγκριώτης υπενθύμισε ότι ήδη “τρέχει” η μελέτη για τη γραμμή προς Σταυρούπολη, ώστε αυτή να δημοπρατηθεί το 2013, ενώ επανέλαβε πως “γίνεται συζήτηση με δημάρχους και με δημάρχους της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, για μια δεύτερη, εγκάρσια γραμμή”, που θα περνά από Ξηροκρήνη, Μενεμένη, Αμπελοκήπους, Ελευθέριο Κορδελιό και Εύοσμο.

«Φως» διαφαίνεται και στο θέμα των πάρκινγκ, αφού – μεταξύ άλλων- συμφωνήθηκε ήδη η κατασκευή δύο σταθμών στάθμευσης με το ΑΠΘ.

Το Μνημόνιο υπέγραψαν οι εξής φορείς: Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, δήμοι Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου και Παύλου Μελά, πρυτανείες ΑΠΘ και Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Ρυθμιστικού, ΤΕΕ Κ.Μακεδονίας, Επιμελητήρια Εμποροβιομηχανικό, Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β.Ελλάδας, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β.Ελλάδος, Εμπορικός Σύλλογος, Ένωση Ξενοδόχων, Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων και οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών Εμπόρων και Βιοτεχνικών Σωματείων. Για τις τρεις Εφορείες Αρχαιοτήτων θα υπογράψει, όπως ανακοινώθηκε , η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ενώ το κείμενο θα υπογραφεί και από το Μουσείο Φωτογραφίας.

Στο μεταξύ, στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Τζιτζικώστας κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να κυβερνήσει τη χώρα μόνο με τους δικούς της δημάρχους και περιφερειάρχες». Αιτία της δυσαρέσκειάς του ήταν το γεγονός ότι, αν και αρμόδιος για τη μητροπολιτική διοίκηση, δεν προσκλήθηκε στη σημερινή σύσκεψη για τη θαλάσσια συγκοινωνία Θεσσαλονίκης.

Tags:
No comments yet.