Μπαίνει εκσκαφέας στο Παπάφειο

Nov 20th, 2012

Μακεδονία, 20.11.2012

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες για την κατασκευή του σταθμού μετρό Θεσσαλονίκης στο Παπάφειο, καθώς χθες παραδόθηκε η έκταση από την «Αττικό Μετρό» στην κατασκευάστρια κοινοπραξία.

Το έργο του σταθμού παρέμενε κολλημένο εδώ και χρόνια αρχικά λόγω προσφυγής της διοίκησης του ιδρύματος στο ΣτΕ και στη συνέχεια εξαιτίας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Μάλιστα λόγω αυτής της εμπλοκής οι μετροπόντικες πέρασαν από το σημείο, χωρίς να έχουν γίνει οι διαφραγματικοί τοίχοι του σταθμού, γεγονός που αναγκάζει τους υπευθύνους να αλλάξουν τη μέθοδο κατασκευής. Η υπόγεια έκταση 2.250 τ.μ. του Παπαφείου παραχωρήθηκε με τη μορφή δουλείας στην «Αττικό Μετρό» στις 22 Οκτωβρίου με συμβολαιογραφική πράξη που υπογράφηκε από το μητροπολίτη Άνθιμο ως πρόεδρο του ιδρύματος και τον Χρήστο Τσίτουρα, πρόεδρο της «Αττικό Μετρό». Η «Αττικό Μετρό» με τη σειρά της ως αναθέτουσα αρχή παρέδωσε χθες την έκταση στην κοινοπραξία, για να αρχίσει τις εργασίες.
Εξάλλου χθες ολοκληρώθηκε η αρχαιολογική ανασκαφή στο βόρειο τμήμα του σταθμού Αγίας Σοφίας, στο οποίο άρχισαν αμέσως οι κατασκευαστικές εργασίες. Η παράδοση του τμήματος από την αρχαιολογική υπηρεσία έγινε έναν μήνα νωρίτερα από τις προβλέψεις, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλα τα ανοικτά μέτωπα. Η υπηρεσία υπολογίζεται να επανέλθει στο νότιο τμήμα του σταθμού Αγίας Σοφίας έπειτα από ένα εξάμηνο. Εκτός των παραπάνω χθες ολοκληρώθηκε από την εταιρεία «InteGeo» και η απορρύπανση του εργοταξίου της Βενιζέλου, η οποία κρίθηκε αναγκαία έπειτα από εντοπισμό -για δεύτερη φορά- μικρής ποσότητας υδραργύρου. Ο εντοπισμός έγινε στις 8 Οκτωβρίου από εξειδικευμένο συνεργείο που βρίσκεται συνεχώς στο χώρο.
Εν τω μεταξύ εκδικάστηκε χθες από το μονομελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αγωγή που κατέθεσε η κατασκευάστρια κοινοπραξία σε βάρος του συλλόγου εργαζομένων στον αρχαιολογικό τομέα του μετρό, με αίτημα να κριθούν καταχρηστικές οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που συνεχίζει το σωματείο για πέμπτη εβδομάδα. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα το πρωί.
 

No comments yet.