Μπλόκο στο μετρό από Ανθιμο

Apr 17th, 2010
Ελευθεροτυπία, 17.04.2010
Του Σάκη Αποστολάκη
ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΣτΕ * ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ
Ο μητροπολίτης Ανθιμος μπλοκάρει το μετρό Θεσσαλονίκης. Κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητεί να μη γίνει ο σταθμός «Παπάφειο» του μετρό, παρά το ότι μέχρι πρόσφατα διαβεβαίωνε τόσο το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων όσο και την κατασκευάστρια κοινοπραξία ότι θα βοηθήσει στη γρήγορη απεμπλοκή των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την απόδοση του χώρου για την εγκατάσταση του εργοταξίου.

Το ζήτημα είχε ανακύψει πριν ακόμη ξεκινήσει το έργο του μετρό και ακόμη δεν έχει διευθετηθεί. Πλέον προκαλεί καθυστερήσεις στην εξέλιξη του έργου καθώς εξαιτίας αυτού του ζητήματος οι δύο μετροπόντικες παραμένουν ακινητοποιημένοι στο εργοτάξιο μπροστά στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου, ενώ θα έπρεπε να ξεκινήσουν και πάλι μετά τα Χριστούγεννα. Η κατασκευάστρια κοινοπραξία «AIASA» καταβάλλει 500.000 ευρώ τον μήνα ως ενοίκιο για τα δύο μηχανήματα, συν τη μισθοδοσία του προσωπικού, χρήματα που εξακολουθεί να καταβάλει, παρά το ότι οι μετροπόντικες παραμένουν ακινητοποιημένοι.

Η κοινοπραξία με τη σειρά της, για να μειώσει το κόστος από τις καθυστερήσεις, θέτει σε διαθεσιμότητα όλο το προσωπικό που εργάζεται στους μετροπόντικες, περί τα 124 άτομα. Στους 124 εργαζόμενους θα καταβάλλεται μισός μηνιαίος μισθός. Αυτό ανακοίνωσαν στους εργαζόμενους ο διευθυντής του έργου, Νίκος Κουταβάς, και εκπρόσωπος της ιταλικής τεχνικής εταιρείας που μετέχει στην κοινοπραξία. Ομως έπονται χειρότερα.

«Μας ανακοίνωσαν ότι αν δεν λυθούν τα προβλήματα των καθυστερήσεων μέσα σε τρεις μήνες -όσο καθορίζει ο νόμος ότι μπορεί να διατηρηθεί το καθεστώς της διαθεσιμότητας- τότε θα αναγκαστούν να προχωρήσουν και σε άλλα βήματα, όπως η αποσυναρμολόγηση και απόσυρση των μετροπόντικων, η απόλυση των 124 εργατών αλλά και η περαιτέρω μείωση του προσωπικού, που αριθμεί πάνω από 1.000 άτομα, εκ των οποίων οι 600 είναι εργάτες» λέει ο πρόεδρος των εργατών στο Μετρό Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης. Η κοινοπραξία ήθελε να προχωρήσει στη διαθεσιμότητα των 124 εργατών από τη Δευτέρα, αλλά το σωματείο των εργατών ζήτησε παράταση ώστε να ενημερώσει τα μέλη του, οπότε η διαθεσιμότητα θα γίνει στις 26 Απριλίου.

Οι εργάτες του μετρό θα ενημερώσουν για τις εξελίξεις το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τους υφυπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Μαγκριώτη, Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, και Οικονομίας, Μάρκο Μπόλαρη.

Οι ελπίδες για γρήγορη επίλυση των θεμάτων που προκαλούν καθυστερήσεις στο μετρό είχαν εναποτεθεί στην τοποθέτηση της διοίκησης του έργου στη Θεσσαλονίκη. Η ανακοίνωση του Γ. Μαγκριώτη ότι αυτό θα γίνει μέχρι το φθινόπωρο, φαίνεται ότι δρομολογεί δυσάρεστες εξελίξεις για το έργο. *

Tags:
No comments yet.