ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ «Έγκλημα η μεταφορά των αρχαιοτήτων από τη Βενιζέλου»

Mar 5th, 2013

Μακεδονία, 05.03.2013

Της Βαρβάρας Ζούκα

«Έγκλημα» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης το ενδεχόμενο μεταφοράς των αρχαιοτήτων που ανακαλύφθηκαν στον σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου.

Μιλώντας χθες από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Μπουτάρης επισήμανε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα, το οποίο μαρτυρά τη διαχρονικότητα της πόλης. «Το δίλημμα είναι ένα: Θέλουμε τα αρχαία ή όχι; Όσα ακούγονται περί ταφόπλακας στο έργο του μετρό δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα ψευτοδίλημμα», σχολίασε ο δήμαρχος, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα τεχνικό πρόβλημα, το οποίο να μένει άλυτο».
Αναφερόμενος στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σχετικά με τη μεταφορά των αρχαιοτήτων στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι «είναι προσβλητικό για την πόλη ένα τόσο αξιόλογο μνημείο να μεταφερθεί από το κέντρο στη Σταυρούπολη».
«Τα μάρμαρα μπορεί να μη μιλάνε, αλλά… μιλάνε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος επισήμανε ότι η τελική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης σχετικά με τις αρχαιότητες στον σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου θα ληφθεί σε επόμενη συνεδρίαση του οργάνου.

ΚΟΝΤΡΕΣ ΜΕ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ
Στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ξέσπασε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Γιάννη Μπουτάρη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο, ο οποίος ενέμεινε στην άποψη ότι δεν υπάρχουν τεχνικές λύσεις, ώστε να παραμείνουν οι αρχαιότητες στο σημείο όπου βρέθηκαν.
Στην κεντρική τοποθέτησή του ο κ. Σιμόπουλος άφησε σαφείς αιχμές κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, σχολιάζοντας δηκτικά ότι «δηλώσεις του τύπου ‘πήγαμε στο φεγγάρι, άρα θα υπάρχει τεχνική λύση και για το μετρό’ δεν προσφέρουν σε τίποτε».
Απευθυνόμενος προς τον Γιάννη Μπουτάρη, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων τον κάλεσε να κλείσει τα αυτιά του στις φωνές του λαϊκισμού και να βλέπει καθαρά κι όχι με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές. «Μην επιτρέπετε να βγουν στη σκηνή διάφοροι αυτόκλητοι σωτήρες της πόλης, άνθρωποι που βρίσκονται πολύ κοντά μας και προκρίνουν απόψεις περί τραμ. Πρέπει να παλέψουμε μαζί, για να δώσουμε τέλος σε μια διένεξη που δίχασε την πόλη. Μην αφήσετε να παιχτεί κομματικό και πολιτικό παιχνίδι πάνω στο έργο του μετρό», πρόσθεσε ο κ. Σιμόπουλος.
Υποστηρίζοντας την άποψη του ΚΑΣ περί μεταφοράς των ευρημάτων, ο ίδιος έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός μουσείου για τις αρχαιότητες του μετρό στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, ώστε να αναπτυχθούν οι δυτικές συνοικίες της πόλης. «Μη χωρίζετε την πόλη ταξικά», είπε ο Στράτος Σιμόπουλος, απευθυνόμενος προς τον Γιάννη Μπουτάρη.
«Ασφαλώς και δεν χωρίζουμε την πόλη ταξικά», απάντησε σε έντονο ύφος ο Γιάννης Μπουτάρης, προτείνοντας προς τον κ. Σιμόπουλο, εάν πράγματι επιδιώκει την ανάπτυξη της Σταυρούπολης, να προωθήσει τη μεταφορά στο στρατόπεδο Παύλου Μελά του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο σήμερα ασφυκτιά.
Κοιτώντας τον Στράτο Σιμόπουλο κατάματα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης του είπε: «Δεν κάνω λαϊκισμό. Ανέλαβα τη δουλειά του δημάρχου και θα την τελειώσω με τον καλύτερο τρόπο, όπως όμως ξέρω εγώ κι όχι όπως θα μου επιβάλετε εσείς. Οι επόμενες εκλογές δεν με ενδιαφέρουν. Επειδή όμως θα κατεβώ υποψήφιος και θα κερδίσω, θα είμαι και πάλι δήμαρχος».
Η τελευταία αποστροφή του λόγου του Γιάννη Μπουτάρη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστα Γκιουλέκα, ο οποίος κατηγόρησε τον δήμαρχο για «αλαζονική διάθεση», καθώς, όπως είπε, δεν σέβεται τον λαό και προδικάζει την κρίση του.

ΜΕΤΡΟ΄Η ΑΡΧΑΙΑ
Το δίλημμα μετρό ή αρχαία επανέθεσε ο διευθυντής του μετρό Θεσσαλονίκης Γιώργος Κωνσταντινίδης, υπογραμμίζοντας ότι η μόνη λύση που θα μπορούσε να δοθεί, πέραν της μεταφοράς των ευρημάτων, είναι η κατάργηση του σταθμού στη Βενιζέλου, η οποία ωστόσο θα επέφερε αρνητικές συνέπειες, καθώς μεταξύ των άλλων θα μείωνε την κίνηση κατά 67.000 επιβάτες.
«Η απόσταση ανάμεσα στους δύο γειτονικούς σταθμούς της Αγίας Σοφίας και της πλατείας Δημοκρατίας είναι 1.150 μέτρα και υπερβαίνει τα διεθνή πρότυπα», παρατήρησε ο κ. Κωνσταντινίδης, σημειώνοντας ότι θα προκύψουν και σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις για τους περίοικους και τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
«Είτε θα γίνει ο σταθμός στη Βενιζέλου είτε όχι, αλλά κάποιος θα πρέπει να πληρώσει τη νύφη», είπε και ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας Μιχάλης Σίμας.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Στη χθεσινή συνεδρίασή τους τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ζήτησαν σε πρώτη φάση ο χώρος στη Βενιζέλου, όπου βρέθηκαν τα αρχαία, να ανοίγει για το κοινό κάποιες ώρες της ημέρας.
Ο Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος δήλωσε αντίθετος στη μεταφορά των αρχαιοτήτων, πρότεινε να ζητηθεί συνάντηση για το θέμα αυτό με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Πολιτισμού.
Την ανάκληση της απόφασης του ΚΑΣ ζήτησε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Δελής, τασσόμενος υπέρ της δημιουργίας ενός αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος θα είναι επισκέψιμος, μέσα στον σταθμό της Βενιζέλου.
«Το εύρημα πρέπει να διατηρηθεί στον φυσικό του χώρο. Εάν ο δρόμος μεταφερθεί, χάνει την αξία του», επισήμανε και η Ελένη Τζιούτζια, εκπροσωπώντας την παράταξη του Στέλιου Παπαθεμελή.
«Δεν πρέπει να υποκύψουμε στο δίλημμα ή μετρό ή αρχαία. Ο χώρος στη Βενιζέλου πρέπει να γίνει επισκέψιμος», επισήμανε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη – Ανοικτή Πόλη» Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στην πόλη θα πρέπει να κηρύξουμε έναν πόλεμο για την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας».
«Και τα αρχαία μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους και το μετρό μπορεί να γίνει», υποστήριξε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Εξουσία Πολιτών» Μάκης Στεργίου.
Ο Χρίστος Μάτης, επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη», ζήτησε να παγώσει η επίμαχη απόφαση του ΚΑΣ, ώστε το θέμα να επανεξεταστεί με νηφαλιότητα στην κατεύθυνση ότι και τα αρχαία θα πρέπει να παραμείνουν και το μετρό να προχωρήσει.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ «Όχι άλλες καθυστερήσεις»
«Αν σκάψετε στη Βενιζέλου, κάπου εκεί κοντά θα βρείτε θαμμένους και τους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν καταστραφεί από τις καθυστερήσεις στα έργα κατασκευής του μετρό», ανέφερε σχηματικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Χρήστος Νικολόπουλος. Ο ίδιος ζήτησε να μην καταργηθεί ο σταθμός του μετρό στη Βενιζέλου, διότι μια τέτοια ενέργεια, όπως σημείωσε, θα κατέστρεφε τους επαγγελματίες.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Διεπιστημονική ομάδα θα εξετάσεις τις επιλογές
Τη συγκρότηση διεπιστημονικής ομάδας, η οποία με πόρισμά της θα παρουσιάσει όλες τις πιθανές λύσεις, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας / Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας Τάσος Κονακλίδης. «Αυτό που προκύπτει μέχρι στιγμής είναι ότι η κατάργηση του σταθμού της Βενιζέλου θα φέρει προβλήματα στο μετρό» επισήμανε ο κ. Κονακλίδης, σημειώνοντας ότι θα εξεταστούν τρία σενάρια για την παραμονή, τη μερική παραμονή ή τη μεταφορά των αρχαιοτήτων.
Στη διάθεση της πόλης έθεσε το επιστημονικό προσωπικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος πρότεινε τη διεκδίκηση από κοινού από τον δήμο και το ΑΠΘ ενός προγράμματος μέσω του ΕΣΠΑ για την ανάδειξη της αρχαίας πόλης που βρέθηκε στην περιοχή της Βενιζέλου.
«Το έργο δεν είναι τεχνικό, είναι πολεοδομικό, αρχιτεκτονικό, είναι εντέλει έργο πολιτισμού», σχολίασε ο πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Γιώργος Παπακώστας.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ Δεν υπάρχουν εγγυήσεις
Την άποψη ότι θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα εξεύρεσης τεχνικής λύσης για την παραμονή των αρχαιοτήτων στο σημείο όπου βρέθηκαν εξέφρασε η προϊσταμένη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δέσποινα Μακροπούλου. Η ίδια, εξάλλου, επισήμανε ότι στο σενάριο της μεταφοράς των αρχαιοτήτων δεν υπάρχουν οι αναγκαίες εγγυήσεις για την επανατοποθέτηση των ευρημάτων.
Την ανάγκη διατήρησης τουλάχιστον του μεγαλύτερου τμήματος των ευρημάτων στον σταθμό της Βενιζέλου επισήμανε και η εκπρόσωπος της 16ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, προσθέτοντας ότι στην πόλη θα πρέπει να γίνει ένα υπαίθριο μουσείο στην περιοχή του κέντρου.

ΑΠΘ Αυτοψία στα ευρήματα από ομάδα καθηγητών
Αυτοψία στα αρχαιολογικά ευρήματα του σταθμού Βενιζέλου του μετρό πραγματοποίησαν χθες ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος και μέλη της ομάδας εργασίας καθηγητών του ιδρύματος, η οποία συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία των πρυτανικών αρχών προκειμένου να γνωμοδοτήσει αναφορικά με την καλύτερη δυνατή λύση επί του θέματος. Μετά το πέρας της επίσκεψης ο κ. Μυλόπουλος δήλωσε: «Ποτέ στα τεχνικά έργα τα πράγματα δεν είναι ‘άσπρο – μαύρο’. Πολύ φοβάμαι ότι η Θεσσαλονίκη τείνει να εγκλωβιστεί σε ένα τεχνητό δίλημμα και να διχαστεί γύρω από δύο ακραίες διεκδικήσεις: ή μετρό ή αρχαία. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται και το μεγάλο αυτό έργο, που θα λύσει τόσο το συγκοινωνιακό όσο και τα προβλήματα ποιότητας ζωής της, χρειάζεται όμως, σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να βρει μια ταυτότητα που να τη συνδέει με την ιστορία, την παράδοση και την ιστορική της μνήμη.
Η συμβολή που το ΑΠΘ μπορεί να έχει στο ζήτημα που μας απασχολεί είναι η αναζήτηση και ανάδειξη όλων των εναλλακτικών λύσεων, η αξιολόγησή τους με βάση τη σχέση οικονομικού κόστους και κοινωνικού οφέλους που θα έχει η καθεμία και, τέλος, η επιλογή αυτής η οποία θα εξυπηρετεί σε μεγαλύτερο βαθμό την πόλη και την κοινωνία της. Η συμβολή, δηλαδή, του ΑΠΘ θα είναι η αναζήτηση της βέλτιστης λύσης με γνώμονα την επιστημονική μεθοδολογία».

 

No comments yet.