«Μυρίζει» απολύσεις και νέες κόντρες

Jan 25th, 2013

Αγγελιοφόρος, 23.01.2013

Του Τίμου Φακάλη

Τελειωμό δεν έχουν, όπως φαίνεται, τα προβλήματα στο μετρό της Θεσσαλονίκης. Έτοιμη να «εκραγεί» τις επόμενες μέρες είναι η φλόγα που σιγοκαίει στους κόλπους των εργαζομένων μετά την πρόθεση της εταιρείας να προχωρήσει σε απολύσεις στο τέλος του μηνά, επικαλούμενη ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών. Σύμφωνα με πληροφορίες του agelioforos.gr στις 31 Ιανουαρίου θα απολυθούν 150 άτομα όλων των ειδικοτήτων (αρχαιολόγοι, συντηρητές, τοπογράφοι, εργάτες κ.α.) ενώ τέλη Μαρτίου θα αποχωρήσουν και οι υπόλοιποι 350.   

«Βρισκόμαστε σε διαβούλευση με την εταιρία. Θέλουμε να αποτρέψουμε τις απολύσεις Αν όμως γίνουν είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσουμε, κλείνοντας το έργο» ξεκαθαρίζει ο γενικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων του μετρό Χρήστος Καλαϊτζίδης, Η γενική συνέλευση των εργαζομένων αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιανουαρίου.

«Αναγκαστικά θα αποχωρήσει ένας αριθμός εργαζομένων καθώς οι αρχαιολογικές ανασκαφές ολοκληρώνονται. Ήδη την επόμενη βδομάδα θα κλείσει ο σταθμός της Δημοκρατίας. Αν στο μέλλον προκύψουν νέες ανάγκες στην αρχαιολογική σκαπάνη τότε είναι σίγουρο ότι κάποιοι θα επαναπροσληφθούν» τονίζει η εταιρεία αλλά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.

Στο μεταξύ, για άλλους 8 μήνες το πολύ φθάνουν τα λεφτά για αρχαιολογικές ανασκαφές όπως υπολογίζει ο Χρήστος Καλαϊτζίδης. «Αν δεν γίνουν κινήσεις από την πλευρά της εταιρίας για νέα χρηματοδότηση το έργο θα σταματήσει πάλι» προσθέτει..

Σύμφωνα με τον ίδιο τα εναπομείναντα κονδύλια των αρχαιολογικών ανασκαφών αγγίζουν περίπου τα 15 εκατ. Ευρώ. Κάθε μήνα η αρχαιολογική σκαπάνη (μισθοί και εργαλεία) κοστίζει 1, 4 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι θα δοθεί 1 εκατ. και για τη μεταφορά των αρχαίων ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν μέσα στο σκάμμα του σταθμού «Βενιζέλου» στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Πρόκειται για δύο βυζαντινούς δρόμους που τέμνονται, ο λιθόστρωτος Cardo και ο μαρμαροστρωμένος Decumanus, ο οποίος ξεπερνά σε μήκος τα 75 μέτρα, με ορατά όχι μόνον τα αρχαία επισκευαστικά έργα που έγιναν με πλάκες από λατομείο του Χορτιάτη, αλλά και τα ίχνη των αμαξοτροχιών.

Όπως εκτιμά ο Χρήστος Καλαϊτζίδης οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους και δεν πρόκειται να τελειώσουν στο άμεσο μέλλον. Ακόμη και οι εργασίες στο νότιο τμήμα της Αγίας Σοφίας δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν το επόμενο 9μηνο. «Αν δεν βρεθούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι το έργο θα σταματήσει. Δεν υπάρχει άλλη λύση», προσθέτει.

«Για αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν δοθεί συνολικά 90 εκατ. Ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Θεσσαλονίκης. Τα χρήματα επαρκούν για να ολοκληρωθεί το ανασκαφικό έργο και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να δοθεί κάτι παραπάνω» ξεκαθαρίζει και ταυτόχρονα καθησυχάζει από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος. «Οι αρχαιολογικές ανασκαφές βρίσκονται στο τελικό στάδιο και το έργο προχωρά κανονικά», συμπληρώνει.

No comments yet.