Νέα δεδομένα για το μετρό της Θεσσαλονίκης

Apr 22nd, 2013

Αγγελιοφόρος, 22.04.2013

Του Γιώργου Μούλκα, gmoulkas.wordpress.com

Αίσιο τέλος είχε η συμφωνία που κυοφορούνταν κατά τους τελευταίους μήνες στον κατασκευαστικό κλάδο και είχε ως κύριο αντικείμενο το πολύπαθο έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης.

Ο όμιλος της Ελλάκτωρ ανακοίνωσε σήμερα πως αποκτά τον έλεγχο της ΑΕΓΕΚ, η οποία είναι επικεφαλής της αναδόχου κοινοπραξίας που κατασκευάζει το έργο του υπόγειου σιδηρόδρομου της πόλης. Ως γνωστόν, η ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική αντιμετώπιζε σημαντικές οικονομικές δυσκολίες και είχε περιέλθει εδώ και καιρό υπό τον έλεγχο των πιστώτριων τραπεζών. Η επικύρωση της συμφωνίας εξαγοράς της θέτει πλέον νέα δεδομένα για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας και την πορεία εκτέλεσής του.

Όπως έκανε γνωστό η διοίκηση της Ελλάκτωρ, μεταξύ της θυγατρικής εταιρίας της Ακτωρ ΑΤΕ και των τραπεζών Alpha και Πειραιώς υπογράφηκε μνημόνιο συναντίληψης, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τα εξής:

■ Την απόκτηση από την ΑΚΤΩΡ μετοχών που αντιπροσωπεύουν το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική ΑΕ, αφού πρώτα μετατραπούν σε προνομιούχες άνευ ψήφου μετοχές,

■ Την απόκτηση από την ΑΚΤΩΡ μετοχών που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 4,992% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης στο ΧΑ εταιρίας ΑΕΓΕΚ ΑΕ.

■ Την ανάληψη από την ΑΚΤΩΡ της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς την ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική για τα υπό εκτέλεση έργα της, με σκοπό την εύρυθμη, έγκαιρη και απρόσκοπτη αποπεράτωσή τους.

Η ανακοινωθείσα συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων έως τις 31 Μαϊου.

Σημειώνεται ότι η Άκτωρ ΑΤΕ έχει ήδη επιλεγεί ως προσωρινός ανάδοχος για το έργο της επέκτασης του μετρό της Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά, συνολικού τιμήματος 518 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης αναμένεται στις αρχές του 2014, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα προκύψουν νομικές εμπλοκές από τις υπόλοιπες διαγωνιζόμενες κοινοπραξίες / εταιρίες.

Γ.Μ.

No comments yet.