Νέα διοίκηση της Αττικό Μετρό με Δημήτρη Γρίβα στη Θεσσαλονίκη

Apr 27th, 2013

Voria.gr, 25.04.2013

Της Άννης Καρολίδου

Ο Δημήτρης Γρίβας, όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, επισκέφθηκε τα γραφεία της Αττικό Μετρό στη Θεσσαλονίκη, αλλά ακόμη δεν έχει φυσική παρουσία σε τακτική βάση

Μετά από μακρά αναμονή, η Αττικό Μετρό Α.Ε., απέκτησε νέα διοίκηση και το Μετρό Θεσσαλονίκης, αποκτά όχι ένα μέλος, αλλά δύο σε αυτή. Βεβαίως ακόμη επίσημη ανακοίνωση δεν εκδόθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, ούτε από την Αττικό Μετρό, ενώ υπάρχει μία αμφιβολία για το ποιος τελικά θα κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου.

Ενώ οι αρχικές πληροφορίες θέλουν το νέο μέλος, τον κ. Δημήτριο Γρίβα, να έχει αναλάβει αντιπρόεδρος, άλλη πηγή μας πληροφορεί πως τελικώς τη θέση του αντιπροέδρου θα αναλάβει ο στενός συνεργάτης του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και, διευθυντής του Γραφείου του, Νικόλαος Πευκιανάκης.

Όπως έχει επανειλημμένως γράψει η Voria.gr, τη θέση του προέδρου και δ/νοντος συμβούλου διατηρεί ο κ. Χρήστος Τσίτουρας, ενώ στο νέο επταμελές δ.σ. τοποθετείται, με ειδική ευθύνη για την παρακολούθηση του Μετρό Θεσσαλονίκης, ο πολιτικός μηχανικός Δημήτριος Γρίβας, γνώριμος παλιός και έμπιστος του Γ.Γ. Δημοσίων Έργων Στράτου Σιμόπουλου. Στη νέα σύνθεση, παραμένει ως μέλος και ο μηχανικός και αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Η σύνθεση του νέου δ.σ. περιλαμβάνει  επίσης τον πολιτικό μηχανικό Γεώργιο Μπολέτη, στέλεχος της Αττικό Μετρό, τον επιχειρηματία και δημοτικό σύμβουλο Χολαργού – Παπάγου Ηλία Αποστολόπουλο όπως και τον πολιτικό μηχανικό Δημήτριο Κατσαρό.

Ο κ. Γρίβας, όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, πριν περίπου 15 ημέρες επισκέφθηκε τα γραφεία της Αττικό Μετρό στη Θεσσαλονίκη, αλλά ακόμη δεν έχει φυσική παρουσία σε τακτική βάση.

Η νέα διοίκηση της Αττικό Μετρό Α.Ε. αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα τη σύνθεση της κυβέρνησης καθώς σε αυτή υπάρχει εκπροσώπηση και των τριών κομμάτων. Επίσης, με τη συμμετοχή Πευκιανάκη, προσωπικού φίλου του Κωστή Χατζηδάκη, όπως φυσικά και με την επιλογή Γρίβα, γίνεται φανερή η βούληση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης & Υποδομών, να παρακολουθείται στενά η συγκεκριμένη εταιρεία που πρέπει να τρέξει το σημαντικότερο έργο της που σε αυτή την περίοδο είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Βεβαίως, σε ό,τι αφορά το Μετρό Θεσσαλονίκης και αφού ήδη συμφώνησαν οι τράπεζες Αlpha και Πειραιώς για τη μεταβίβαση του 80% των μετοχών της ΑΕΓΕΚ στον Άκτωρα, μένει να δούμε πως θα επηρεάσει αυτή η αλλαγή …φρουράς, την κατασκευή του έργου.

Μέχρι σήμερα, η Αττικό Μετρό, που έχει την ευθύνη του έργου, δεν είχε κάποια επίσημη ενημέρωση για το πώς, σε επίπεδο λειτουργίας της κοινοπραξίας ( ΑΙΑSA) και εκτέλεσης του έργου, θα επηρεάσει η συγκεκριμένη αλλαγή, την οποία, σημειωτέον, πολλοί την εύχονταν και την ανέμεναν, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η ΑΕΓΕΚ.

Με το που μπαίνει στο έργο ο Άκτωρ ήδη επιλεγμένος προσωρινός ανάδοχος για την επέκταση προς Καλαμαριάς,  το έργο του Μετρό αναμένεται να περάσει σε άλλο επίπεδο, οικονομικό και κατασκευαστικό. Άλλωστε, εάν εξαιρεθεί η περίπτωση του εργοταξίου στη Βενιζέλου που συνδέεται με την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, έχει στη διάθεσή του ανοικτά κατασκευαστικά μέτωπα για να τρέξει το έργο. Αν παράλληλα από πλευράς Υπουργείου, προχωρήσει και η νομοθετική ρύθμιση που αφορά την ικανοποίηση εύλογων οικονομικών απαιτήσεων του αναδόχου.

Προβλέπεται πάντως ότι το μεγαλύτερο μέρος των στελεχών που δουλεύουν για την ΑΕΓΕΚ στο έργο, θα παραμείνουν στις θέσεις τους, ενώ η ομάδα αυτή θα ενισχυθεί από ορισμένα στελέχη- κλειδιά του Άκτωρα.

Εξελίξεις οριστικές αναμένεται να υπάρξουν μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΑΚΤΩΡΑ και τραπεζών, διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαϊου.

 

No comments yet.