Νέος «εκτροχιασμός» για το μετρό

Mar 11th, 2012

Αγγελιφόρος, 11.03.2012

Της Ντόνιας Κανιτσάκη

Σε νέο… εκτροχιασμό οδηγείται το μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, και παρά τις υποσχέσεις ότι θα είναι έτοιμο το 2015, αποκλείεται να κυκλοφορήσει νωρίτερα από το 2016. Αυτήν τη φορά το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τις αρχαιολογικές ανασκαφές…

Η ολοκλήρωση του έργου, από το Δεκέμβριο του 2012 αναβλήθηκε για το 2013. Υστερα μετατέθηκε για το 2014 και κατόπιν για το 2015. Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου οι πλέον αισιόδοξοι δεν οριοθετούν τη λειτουργία του μετρό της Θεσσαλονίκης νωρίτερα από το 2016, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάει ακόμα πιο πίσω.

Μέχρι σήμερα, ως βασική δικαιολογία για τις καθυστερήσεις στο έργο προβαλλόταν κυρίως η μακροχρόνια αρχαιολογική ανασκαφή, καθώς και οι τροποποιήσεις σε σταθμούς του μετρό. Οι τεράστιες καθυστερήσεις που καταγράφονται στις απαλλοτριώσεις που πρέπει να γίνουν στους σταθμούς, οι οποίες ακόμα δεν έχουν συντελεστεί, παρότι φέτος το μετρό θα έπρεπε να ολοκληρώνεται, δεν τονίστηκαν ως αιτία.

Και όμως, οι απαλλοτριώσεις «μπλοκάρουν» το μετρό και φέρνουν τα πάνω κάτω στον τρόπο κατασκευής του, αναστατώνοντας ακόμα και… τη ζωή των δύο μηχανημάτων ολομέτωπης διάνοιξης σηράγγων, δηλαδή των δύο μετροπόντικων του έργου.

Τα δύο μηχανήματα παραμένουν ακινητοποιημένα και ουσιαστικά παροπλισμένα, λίγο έξω από το σταθμό «Ανάληψη». Γιατί; Διότι στους σταθμούς που έπονται (Πατρικίου, Βούλγαρη και Νέα Ελβετία) δεν έχουν συντελεστεί οι απαλλοτριώσεις και έτσι δεν έχουν εκτελεστεί οι εργασίες που πρέπει να προηγούνται της υπόγειας κατασκευής των σηράγγων.

Η «Αττικό Μετρό ΑΕ» θέλει πάση θυσία να αποφύγει αυτό που συνέβη στο «Παπάφειο», όπου οι μετροπόντικες πέρασαν υπογείως του σταθμού, χωρίς να έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία. Αυτό σημαίνει ότι, αν κάποτε κατασκευαστεί σταθμός στην περιοχή, αφενός θα γκρεμιστεί τμήμα των κατασκευασμένων σηράγγων, αφετέρου το κόστος κατασκευής θα εκτιναχτεί! Αν μάλιστα το έργο έχει ολοκληρωθεί και το μετρό λειτουργεί, προκειμένου να κατασκευαστεί σταθμός εκ των υστέρων, θα πρέπει να σταματήσει για κάποιους μήνες η λειτουργία του! Κάτι αντίστοιχο συνέβη στην Αθήνα, όπου, για να κατασκευαστεί σταθμός στην «Αγία Παρασκευή», το μετρό είχε σταματήσει να λειτουργεί για μήνες.

Η… ανάδυση

Ως λύση στο πρόβλημα φαίνεται να προκρίνεται η ανάδυση των δύο μετροπόντικων στο ύψος του σταθμού «Ανάληψη», η αποσυναρμολόγησή τους, η μεταφορά τους οδικώς στο τέρμα του μετρό, στη Νέα Ελβετία, η εκ νέου συναρμολόγηση και κατάδυσή τους εκεί, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή των σηράγγων από την αντίθετη κατεύθυνση!

Ολο αυτό το εγχείρημα φυσικά θα έχει πρόσθετο κόστος, το οποίο θα εισπράξει ο ανάδοχος από τα κονδύλια που υπάρχουν για τα «απρόβλεπτα» του έργου. Ταυτόχρονα, και στους μήνες που θα απαιτηθούν προκειμένου να πραγματοποιηθεί η… μετακόμιση των μετροπόντικων, η «Αττικό Μετρό ΑΕ» θα κερδίσει χρόνο για να προχωρήσει τις απαλλοτριώσεις των σταθμών, να εγκρίνει τις μελέτες κατασκευής και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προεργασίες στους τρεις σταθμούς.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι δύο μετροπόντικες θα εμφανιστούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ στο τέλος του φθινοπώρου θα είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν και πάλι την κατασκευή των σηράγγων από το σταθμό της Νέας Ελβετίας προς το σταθμό της Ανάληψης.

Οπως είναι φυσικό, οι μήνες απραξίας των δύο γιγαντιαίων μηχανημάτων θα μετατοπίσουν αντίστοιχα το χρόνο λειτουργίας του μετρό, το οποίο εκτός άλλου απροόπτου θα είναι έτοιμο το 2016.

Και επειδή τα δύο γιγαντιαία μηχανήματα θα είναι για μήνες παροπλισμένα, πρόβλημα, όπως όλα δείχνουν, θα παρουσιαστεί και με το προσωπικό των μετροπόντικων.

Μισή γραμμή

Στο μεταξύ, και επειδή ακόμα και με τη μετακόμιση των μετροπόντικων ενδέχεται να μην είναι έτοιμοι οι τρεις τελευταίοι σταθμοί της βασικής γραμμής του μετρό μέχρι το 2016, όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος μια νέα ιδέα για τη λειτουργία του έργου. Ετσι, εξετάζεται το ενδεχόμενο της τμηματικής λειτουργίας του μετρό, από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι το σταθμό «Ανάληψη», σε πρώτη φάση, και εν συνεχεία μέχρι τη Νέα Ελβετία, όταν ολοκληρωθούν και οι υπόλοιποι σταθμοί.

Η «Αττικό Μετρό ΑΕ»

Τα προβλήματα στην πορεία του έργου παραδέχεται ο διευθυντής έργων μετρό Θεσσαλονίκης της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν τηρήθηκε ο χρονισμός μεταξύ της κατασκευής των σηράγγων από τους μετροπόντικες και της κατασκευής των σταθμών, κυρίως λόγω της μη κτήσης της γης (απαλλοτριώσεις).

Σχετικά με την ανάδυση των μετροπόντικων και τη συνέχιση των εργασιών με αντίθετη φορά, αναφέρει ότι η σχετική πρόταση του αναδόχου φαίνεται να είναι επ’ ωφελεία του έργου, ωστόσο αναμένεται η υποβολή πλήρους χρονοδιαγράμματος προκειμένου να αξιολογηθεί. «Προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε επίσημο αίτημα, αλλά ούτε και απόφαση», σημειώνει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Σχετικά με τις απαλλοτριώσεις, λέει ότι εκκρεμούν στο σταθμό «Πατρικίου», όπου το δικαστήριο, μετά από δύο αναβολές, ορίστηκε για τις 3 του προσεχούς Απριλίου. Δικαστήριο εκκρεμεί επίσης για το σταθμό στη Βούλγαρη, ενώ και στη Νέα Ελβετία πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις. Πάντως, επειδή το οικόπεδο στη Νέα Ελβετία ανήκει στο δήμο Θεσσαλονίκης, τα πράγματα μοιάζουν στο συγκεκριμένο σταθμό να είναι ευκολότερα για το μετρό.

No comments yet.