Νέο επεισόδιο στον πόλεμο Παπάφειου – μετρό

May 27th, 2010
Μακεδονία, 27.05.2010
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
 Σε ανοικτό πόλεμο μεταξύ πολιτείας και διοίκησης (αλλά και αποφοίτων) του Παπάφειου εξελίχτηκε η διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με την παραχώρηση έκτασης του ιδρύματος για την κατασκευή σταθμού του μετρό Θεσσαλονίκης.
Η Αττικό Μετρό κατέλαβε το εργοτάξιο του Παπάφειου, ενώ διοίκηση και απόφοιτοι κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να διακοπεί κάθε επιχειρούμενη εργασία, καθώς εκκρεμεί στο ΣτΕ η εκδίκαση της προσφυγής του προέδρου του ιδρύματος και μητροπολίτη Θεσσαλονίκης  Άνθιμου, με την οποία ζητήθηκε να ακυρωθούν οι αποφάσεις περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του χώρου και προσωρινής κατάληψης.Να ακυρωθούν οι αποφάσεις περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης έκτασης του Παπάφειου και προσωρινής κατάληψης χώρων ζητά με προσφυγή του στο ΣτΕ ο πρόεδρος του ιδρύματος, μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Η εκδίκαση της προσφυγής εκκρεμεί.
Τα συνεργεία του αναδόχου μπήκαν νωρίς χθες το πρωί στο εργοτάξιο, για να αρχίσουν τις πρόδρομες εργασίες. Μόλις έγινε αντιληπτή η παρουσία τους, στο Παπάφειο σήμανε συναγερμός και στο σημείο έσπευσαν ομάδα αποφοίτων και ο νομικός σύμβουλος του ιδρύματος, οι οποίοι διαπληκτίστηκαν με τους τεχνικούς και κάλεσαν την αστυνομία, ζητώντας να απομακρυνθούν τα συνεργεία. Ο επικεφαλής του εργοταξίου παρουσίασε στους αστυνομικούς, που έφθασαν αμέσως, έγγραφα που πιστοποιούσαν το νόμιμο της κατάληψης.  Έτσι οι εργασίες συνεχίστηκαν και οι νομικοί των αποφοίτων και του ιδρύματος κατέφυγαν στον εισαγγελέα, στον οποίο κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.
“Έσπειραν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες. Είμαστε φιλήσυχοι άνθρωποι, αλλά τη στιγμή που η Αττικό Μετρό δεν σέβεται τους θεσμούς και τη δικαιοσύνη θα μας βρει απέναντι”, δήλωσε ο κ. Αναστάσιος Ζώτος, πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων Παπάφειου Κοζάνης και πρόσθεσε: “Οι αυθαιρεσίες και οι ενέργειες ‘αποφασίζουμε και διατάσσουμε’ δεν θα περάσουν. Εμείς αποφασίσαμε ότι μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή στο ΣτΕ δεν θα επιτρέψουμε καμία ενέργεια”. Οι απόφοιτοι διοργανώνουν στις 9 σήμερα το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο εργοτάξιο.

“Πραξικόπημα από την Αττικό Μετρό”
Πραξικοπηματική χαρακτήρισε την ενέργεια της Αττικό Μετρό η διοίκηση του Παπάφειου. “Με το έτσι θέλω η Αττικό Μετρό μπήκε μέσα στον χώρο του ιδρύματος. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε με ποιο δικαίωμα παραχωρεί το υπουργείο Υγείας έναν χώρο που δεν του ανήκει. Η έκταση είναι κληροδότημα και προστατεύεται από το άρθρο 109 του συντάγματος. Δεν μπορεί η πολιτεία να αλλάζει τη βούληση του διαθέτη κατά το δοκούν”, ανέφερε ο κ. Βησσαρίων Κωνσταντούλας, νομικός του ιδρύματος. “Εκκρεμεί εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ στις 22 Νοεμβρίου και σε λίγο καιρό θα εκδοθούν προσωρινές διατάξεις, οι οποίες θα ακυρώνουν την απόφαση της πολιτείας να προχωρήσει σε κατάληψη του χώρου. Τους καλούμε να σεβαστούν τους θεσμούς”, υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντούλας.
Η διοίκηση του Παπάφειου δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει την απαιτούμενη έκταση για την κατασκευή του μετρό, κάτω από προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο, η θέση της διοίκησης αποτυπώνεται στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος που ελήφθη τον Φεβρουάριο του 2008, με την οποία ζητούνται ανταλλάγματα από την Αττικό Μετρό. “Δεν είναι δυνατόν να είμαστε αντίθετοι σε ένα τόσο μεγάλο έργο. Μένουν μετέωρες όμως εδώ και δυόμισι χρόνια οι αποφάσεις της διοίκησης, χωρίς να έχουμε απαντήσεις από την κυβέρνηση”, τόνισε ο νομικός του ιδρύματος.

“Καθόλα νόμιμες οι ενέργειές μας”

Έγγραφα του υπουργείο Υγείας επικαλείται ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό

Η κατάληψη του εργοταξίου στο Παπάφειο έγινε νόμιμα, υποστήριξε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Χρήστος Τσίτουρας. “Έχω έγγραφο από την “Μας ενδιαφέρει να προχωρήσει ταχύτατα το έργο. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση με το Παπάφειο. Το μετρό θα ωφελήσει και το ίδρυμα, θα ανεβάσει την αξία της περιουσίας του”, δήλωσε στη “Μ” ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Χρήστος Τσίτουρας.πολιτεία, σύμφωνα με το οποίο ο χώρος είναι δημόσια περιουσία. Υπογράψαμε πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής με τον διοικητή της 4ης ΔΥΠΕ, που εκπροσωπεί το υπουργείο Υγείας. Βάσει αυτού του πρωτοκόλλου ξεκινήσαμε τις εργασίες. Δεν θα κάναμε καμία πράξη αν δεν ήταν εκατό τοις εκατό νόμιμη”, δήλωσε ο κ. Τσίτουρας και πρόσθεσε: “Μας ενδιαφέρει να προχωρήσει ταχύτατα το έργο. Αλίμονο αν σταματήσουμε και δεν κάνουμε σταθμούς εκεί που προβλέπονται. Από κει και πέρα, οποιεσδήποτε εμπλοκές νομικής ή δικαστικής φύσεως θα λυθούν από τους αρμόδιους. Εμείς δεν θέλουμε αντιπαράθεση με το Παπάφειο. Έχουμε ήδη δώσει 1.500.000 ευρώ για τη μετεγκατάσταση του σχολείου που υπήρχε στον χώρο και είμαστε δίπλα τόσο στη διοίκηση όσο και στους οικότροφους. Το έργο θα ωφελήσει και το ίδρυμα, θα ανεβάσει την αξία της περιουσίας του”.
Ο κ. Τσίτουρας άφησε αιχμές για τη στάση του μητροπολίτη  Άνθιμου, υπογραμμίζοντας ότι “το μετρό είναι έργο για τον απλό πολίτη, όχι για τους έχοντες και κατέχοντες.  Όποιος είναι ενάντια στο μετρό είναι ενάντια στα συμφέροντα του λαού. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το έργο, αν και υπάρχει εύλογη δυσανασχέτηση για την όχληση που προκαλείται. Προσπαθούμε να ενοχλούμε όσο το δυνατόν λιγότερο”.

Έξι χρόνια διαπραγματεύσεων

Οι αποφάσεις της διοίκησης του Παπάφειου για το εργοτάξιο του μετρόΤο διατηρητέο κτίριο του Παπάφειου.

Η Αττικό Μετρό ζήτησε καταρχάς 900 τ.μ. επίγεια και 2.246 τ.μ. υπόγεια για την κατασκευή και εγκατάσταση σταθμού του μετρό. Παράλληλα ζήτησε τη δέσμευση 6.000 τ.μ. για να εξυπηρετήσει το εργοτάξιό της για όσο χρόνο θα διαρκούσαν οι εργασίες του μετρό. Η διοίκηση του Παπάφειου του 2004 συναίνεσε άνευ ουδενός ανταλλάγματος σε όλα τα παραπάνω αιτήματα της κατασκευάστριας εταιρείας.
– Στη συνέχεια, το 2007 η νέα διοίκηση του ιδρύματος επαναδιαπραγματεύτηκε το θέμα με την Αττικό Μετρό και συμφώνησε για την έκταση του εργοταξίου στα 3.140 τ.μ., ενώ επιπλέον θα λάμβανε ως αποζημίωση για την απαλλοτρίωση των 900 τ.μ. και την εγκατάσταση δουλείας των 2.246 τ.μ. ποσό 10.000.000 ευρώ σε εργασίες που θα εξωράιζαν το διατηρητέο κτήριο και θα βελτίωναν τις συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων παιδιών.
– Στις 15 Φεβρουαρίου 2008, ωστόσο, η διοίκηση του ιδρύματος συναίνεσε στην παραχώρηση στην Αττικό Μετρό Α.Ε. δύο εδαφικών λωρίδων, μία των 900 τ.μ. και μία 2.246 τ.μ., η πρώτη για την κατασκευή του σταθμού μετεπιβίβασης, η δεύτερη για τη σύσταση δουλείας, καθώς και έκταση 3.154 τ.μ. για την εγκατάσταση εργοταξίου, και δέχθηκε να καθοριστεί η συμφωνηθείσα αποζημίωση από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, έθεσε όμως ζήτημα αντισταθμιστικών οφειλών, ελπίζοντας ότι θα λάβει περίπου 8.500.000 ευρώ σε έργα.
– Στη συνέχεια, με το υπ’ αριθμ. 1284/21-10-2008 έγγραφο ζήτησε την επικύρωση της υπ’ αριθμ. 3/15-2-2008 απόφασης του δ.σ., τονίζοντας στις αρχές ότι μέχρι να λυθεί αυτή η νομική διαφωνία δεν θα επιτρέψει την εγκατάσταση της Αττικό Μετρό Α.Ε. στον αύλειο χώρο του ιδρύματος.
– Τον Απρίλιο του 2009, με νέο έγγραφο προς την κυβέρνηση, η διοίκηση του Παπάφειου απείλησε να πάρει πίσω την απόφασή της για παραχώρηση του χώρου.
– Στις 31 Δεκεμβρίου 2009 εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κήρυξη απαλλοτρίωσης 907 τ.μ. του οικοπέδου του ιδρύματος και στις 31 Μαρτίου 2010 επρόκειτο να καθοριστεί από τα δικαστήρια το ύψος της αποζημίωσης. Στις αρχές Μαρτίου 2010 ο μητροπολίτης Άνθιμος, ως πρόεδρος του ιδρύματος, απέστειλε επιστολή στην Αττικό Μετρό Α.Ε. και την καλούσε να προσέλθει σε διαπραγμάτευση εντός δέκα ημερών. Η Αττικό Μετρό δεν απάντησε και στις 27 Μαρτίου ο μητροπολίτης κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ, οπότε διακόπηκε η διαδικασία καθορισμού αποζημίωσης.
– Από τις 16 Μαΐου 2005 το Παπάφειο είναι ΝΠΔΔ και εποπτεύεται από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας & Θράκης, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Π3/Φ.ΝΟΜ/ΓΠοικ. 45162/3-5-2005 (ΦΕΚ 604/05 τ. Α΄) σε εφαρμογή του ν. 3329/05 (ΦΕΚ 81/05 τ. Α΄) για το “Εθνικό σύστημα υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης και λοιπές διατάξεις”.
Το ίδρυμα λειτουργεί σύμφωνα με τον υπ’ αριθμ. Γ2Β/ΟΚ/8291/7.12.1984 (ΦΕΚ 860/54 τ. Β΄) κανονισμό των κέντρων παιδικής μέριμνας, στον οποίο περιγράφονται τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των υπαλλήλων του ιδρύματος.

Tags:
No comments yet.