Νέο σοκ στο Μετρό Θεσσαλονίκης: Σοβαρή εμπλοκή στον σταθμό «Βενιζέλου»

Jan 8th, 2013

Voria.gr, 08.01.2013

Της Άννης Καρολίδου

Η διατήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων μπορεί να προκαλέσει μέχρι και κατάργηση του σταθμού Βενιζέλου! Ανησυχία για νέα καθυστέρηση, σοβαρά ερωτηματικά ζητούν απαντήσεις

Σοβαρή αφορμή ανησυχίας για νέες καθυστερήσεις στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης δίνουν αυτή τη φορά τα πολλά και σημαντικά ευρήματα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, στην περιοχή του σταθμού «Βενιζέλου».

Μάλιστα, όπως πληροφορείται η Voria.gr,  έχει φτάσει να συζητηθεί στη Δ/νση Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, ακόμη και η κατάργηση του σταθμού «Βενιζέλου», όταν για την αρχαιολογική έρευνα στη συγκεκριμένη θέση έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ.

Η αρχαιολογική ανασκαφή στη «Βενιζέλου» έχει σταματήσει εδώ και τρεις εβδομάδες και το θέμα σήμερα Τρίτη, συζητείται στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), μετά από εισήγηση της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.  Το θέμα συγκεκριμένα είναι η  διατήρηση των ευρημάτων στο σημείο που ανακαλύφθηκαν ή, η μεταφορά και ανάπτυξή τους σε άλλο χώρο, κατάλληλα διαμορφωμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, πιθανή απόφαση για διατήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων στο σκάμμα, ενδέχεται να συνεπάγεται όχι μόνο νέες καθυστερήσεις για το έργο αλλά ακόμη και κατάργηση του  σταθμού, αφού όλη η περιοχή αυτή, πέριξ του εργοταξίου βρίσκεται στην καρδιά της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης.

Από τα παραπάνω προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά: Εφόσον αποτελούσε κοινή γνώση στην αρχαιολογική κοινότητα, ότι κάτω από το οδόστρωμα της Εγνατίας βρίσκεται ενταφιασμένη όλη η ιστορία της Θεσσαλονίκης, γιατί οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού δεν απέρριψαν με γνωμάτευσή τους τη συγκεκριμένη χάραξη; Γιατί για τόσα χρόνια τώρα, δαπανώνται τα ευρώ με τη σέσουλα, για το σταθμό, όταν εκ των προτέρων οι ίδιοι οι αρχαιολόγοι υπέθεταν ότι θα έφταναν στο σημείο να βάλουν βέτο στην κατασκευή του; Κι αν μεταφερθούν τα ευρήματα της «Βενιζέλου», όπως έγινε ας πούμε με τα ευρήματα στο βόρειο τμήμα του σταθμού «Αγία Σοφία», πού θα τοποθετηθούνε, πώς θα αναδειχθούνε και με ποια κονδύλια;

Σχετική ερώτηση απευθύναμε στο Γ.Γ. Δημοσίων Έργων, Στράτο Σιμόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να μην υπάρξουν νέα προβλήματα».

Toυλάχιστον το ΚΑΣ θα πρέπει άμεσα να αποφασίσει τι θα γίνει στην περίπτωση του σταθμού «Βενιζέλου», γιατί το έργο του Μετρό δεν μπορεί να σηκώσει νέες καθυστερήσεις και επανασχεδιασμούς.

Να σημειωθεί ότι κάτω από το οδόστρωμα της Εγνατίας Οδού, οι εργασίες για το σταθμού «Βενιζέλου» του Μετρό, έχουν φέρει στο φως μία ολόκληρη πόλη. Πιο συγκεκριμένα, τον κεντρικό οδικό άξονα της πόλης, μία λεωφόρο πλάτους 5,5 μέτρων κατάλοιπα οικοδομικών τετραγώνων της βυζαντινής αγοράς της πόλης και πληθώρα αντικειμένων. Βέβαια και λίγα μέτρα παρακάτω, μία νέα ανασκαφή θα έφερνε στο φως τη συνέχεια της οδού και ανάλογα κατάλοιπα.

Σημειώνεται ότι η Γ.Γ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη δήλωνε, ότι τηρείται το σχέδιο ολοκλήρωσης των αρχαιολογικών ερευνών, με ορίζοντα το τέλος του 2012.

Βέβαια οι εργασίες στο εργοτάξιο του σταθμού «Βενιζέλου» είχαν ήδη καθυστερήσει επειδή στην περιοχή, δύο φορές, εντοπίσθηκε υδράργυρος και έπρεπε να γίνει η απομάκρυνσή του και η απολύμανσης του σκάμματος.

Εν των μεταξύ, παρότι εκκρεμεί το γνωστό ζήτημα, της ικανοποίησης των οικονομικών απαιτήσεων του αναδόχου, καταβάλλεται προσπάθεια να επιταχυνθούν οι κατασκευαστικοί ρυθμοί, καθώς έχουν παραδοθεί στον εργολάβοι χώροι για να αναπτύξει νέα μέτωπα ( Παπάφειο, Πατρίκιος) .

Εντατικοί ρυθμοί στην "Ανάληψη"

Μάλιστα, στο σταθμό «Ανάληψη», που οι εργασίες είχαν βαλτώσει για περισσότερο από έξι μήνες, από το φθινόπωρο και μετά ο εργολάβος ( ΑΕΓΕΚ) προχωράει με την κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων ενώ οι ρυθμοί πρόκειται άμεσα να εντατικοποιηθούν, αφού στα μέσα Ιανουαρίου εγκαθίσταται η εξειδικεύμενη εταιρεία Keller που θα εφαρμόσει τη μέθοδο jet grouting για την ενίσχυση των χαλαρών εδαφών της.

Στο μεταξύ, εργασίες συνεχίζονται στα εργοτάξια του Ν.Σ.Σταθμού, της Διακλάδωσης Δημοκρατίας, ενώ αφού δοθεί το Ο.Κ. από το ΚΑΣ στη σημερινή συνεδρίασή του ή, στην επόμενη, θα αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες και στο σταθμό «Δημοκρατία».  Επίσης, στο βόρειο τμήμα του σταθμού «Αγία Σοφία», ο εργολάβος σιδερώνει την πλάκα στο επίπεδο ‘-1’, στο «Συντριβάνι» θα αρχίσει η σκυροδέτηση της πλάκας ‘-1’, στο «Πανεπιστήμιο» συνεχίζονται οι εργασίες στο επίπεδο ‘-3’, στον «Ευκλείδη» προχωρούν εργασίες τοιχοποιϊας και η/μ εγκαταστάσεων,  στη «Φλέμινγκ» γίνεται η εκσκαφή στο ‘-3’, στον «Πατρίκιο» έχει παραδοθεί ο χώρος στον ανάδοχο και θα αρχίσει σύντομα τις εργασίες.

Ειδικά για το σταθμό «Βούλγαρη», που με τις απανωτές αναβολές στο δικαστήριο έχουν καθυστερήσει οι απαλλοτριώσεις, εξετάζεται από την Αττικό Μετρό Α.Ε. η πρόταση του αναδόχου για μείωση του πλάτους του σταθμού ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η κατασκευή.

No comments yet.