Νεκρώνει σήμερα για δύο ώρες το Βαρδάρι

Mar 23rd, 2010
Αγγελιοφόρος, 23.03.2010
Της Ντόνιας Κανιτσάκη
Κλείνουν σήμερα την οδό Μοναστηρίου οι καταστηματάρχες που διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του μετρό. Την ίδια ώρα, προχωρούν οι διαδικασίες για τη «μετακόμιση» του εργοταξίου της Βενιζέλου, που, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, θα εκτείνεται από την Ιωνος Δραγούμη μέχρι το άγαλμα του Βενιζέλου, χωρίς στο ενδιάμεσο να υπάρχει διάβαση για τους πεζούς!

Κλειστή θα παραμείνει σήμερα η οδός Μοναστηρίου από τις 12 το μεσημέρι και για περίπου δύο ώρες από τους καταστηματάρχες που πλήττονται από τα έργα του μετρό. «Σήμερα κλείνουν τα δικά μας μαγαζιά, αύριο έρχεται η δική σας σειρά. Διαμαρτυρόμαστε και διαδηλώνουμε για την κοροϊδία και τις καθυστερήσεις του μετρό», σημειώνει στο κάλεσμά της η Συντονιστική Επιτροπή Επαγγελματιών για το μετρό.

Χτες, μέλη της Επιτροπής, παρουσία του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Ζορπίδη, έδωσαν συνέντευξη Τύπου. Από τη συνέντευξη έλειπε ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών της οδού Δελφών, ο οποίος, όπως υπογράμμισαν τα άλλα μέλη της Επιτροπής, έβαλε λουκέτο στο κατάστημά του…

Βενιζέλου

Σήμερα στη νότια συμβολή της οδού Βενιζέλου με την οδό Εγνατία (στην πλευρά της θάλασσας) εκτελούνται εργασίες τοποθέτησης μεταλλικής γέφυρας στο οδόστρωμα. Η τοποθέτηση της γέφυρας θα σημάνει την αποκατάσταση της κυκλοφορίας, καθώς η αρχαιολογική έρευνα θα εκτελείται υπογείως. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμενόταν να γίνει στις γιορτές. Οχι του Πάσχα, αλλά των Χριστουγέννων…

Εντούτοις, γραφειοκρατικές διαδικασίες παρέτειναν την ομηρία των καταστηματαρχών της περιοχής, που βρίσκονται πίσω από λαμαρίνες και η αποκατάσταση της κυκλοφορίας, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ωστόσο, αυτό που δε γνωρίζουν οι καταστηματάρχες είναι ότι αυτά που τους περιμένουν είναι ακόμη χειρότερα: το εργοτάξιο πρόκειται να μετακομίσει στην απέναντι, βόρεια πλευρά της Εγνατίας. Αυτό όμως που προβλέπεται στη μελέτη, η οποία βρίσκεται στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, είναι ότι το εργοτάξιο θα εκτείνεται από την οδό Ιωνος Δραγούμη μέχρι το άγαλμα του Βενιζέλου, δηλαδή σε μήκος περίπου 500 μέτρων, χωρίς να υπάρχει ενδιάμεσα διάβαση για τους πεζούς!

Οι πεζοί

Με βάση τη μελέτη, η οποία αναμένεται να τεθεί υπό αίρεση καθώς δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης χωρίς να γίνει… χαμός, οι πεζοί που κατεβαίνουν την οδό Βενιζέλου θα πρέπει είτε να κατευθύνονται αριστερά, για να περάσουν στο απέναντι πεζοδρόμιο από την οδό Αριστοτέλους, είτε να φεύγουν πίσω από το δημαρχείο, για να φτάσουν στη διάβαση της Ιωνος Δραγούμη. Αντίστροφο θα πρέπει να είναι το δρομολόγιο όσων πεζών ανεβαίνουν την οδό Βενιζέλου. Και όλα αυτά, πίσω από εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα λαμαρινών, που θα κρύβουν τα μαγαζιά από τους περαστικούς.

Λουκέτα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των καταστηματαρχών της οδού Μοναστηρίου, Γιάννη Διαβάτη, τα μισά καταστήματα στην περιοχή είναι άδεια. «Πάνω από 15 καταστήματα στη Μοναστηρίου έχουν βάλει λουκέτο. Η πρόσβαση είναι τόσο δύσκολη που μέχρι και υποκατάστημα τράπεζας έκλεισε», υπογράμμισε ο κ. Διαβάτης.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο εργοτάξιο της Βενιζέλου, όπως την περιέγραψε ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών, Δημήτρης Κοροκυθάκης. «Αλλα 15 λουκέτα έχουν μπει στην περιοχή της Βενιζέλου με την Εγνατία, όπου τα περισσότερα χρυσοχοεία, σήμα κατατεθέν άλλοτε της περιοχής, έχουν κλείσει», σημείωσε.

Σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, αλλά και με τον πρόεδρο του ΕΕΘ, οι καθυστερήσεις πιθανώς οφείλονται στο ότι το μετρό εξακολουθεί να διοικείται από την Αθήνα.

Tags:
No comments yet.