Ξεκινά η διάνοιξη και της δεύτερης σήραγγας στο μετρό Θεσσαλονίκης

Aug 24th, 2010
Express.gr, 24.08.2010
Του Ευκλείδη Καραγιαννίδη
ENTOΣ της εβδομάδας ξεκινά  τις εργασίες στο μετρό Θεσσαλονίκης ο δεύτερος μετροπόντικας, ο οποίος βρισκόταν σε αδράνεια για περισσότερο από έξι μήνες, ενώ ταυτόχρονα αρχίζουν να αναπτύσσονται τα σχέδια επέκτασης του μέσου σε τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ο “Γιωρίκας”, θα συνεχίσει τη διάνοιξη της δεύτερης σήραγγας, ακολουθώντας σε απόσταση 300 μέτρων τον “Κωστίκα”, που, μετά την επανεκκίνησή του στην αρχή του τρέχοντος μήνα, πλησιάζει στον σταθμό Πανεπιστήμιο, δίπλα ακριβώς από τη φοιτητική λέσχη.

Η ακινητοποίηση των μηχανημάτων για την ολομέτωπη διάνοιξη των σηράγγων παρατάθηκε λόγω των προβλημάτων που ανέκυψαν κατά την κατασκευή του σταθμού στο Παπάφειο, μετά την προσφυγή της διοίκησης του ιδρύματος στο ΣτΕ (τέλη Μαρτίου 2010) για την ακύρωση των αποφάσεων απαλλοτρίωσης έκτασης του οικοπέδου του. Η Αττικό Μετρό αποφάσισε να προχωρήσει το έργο, έστω κι αν δεν έγιναν οι υποδομές του σταθμού στο Παπάφειο, προκειμένου να μην υπάρξουν επιπλέον καθυστερήσεις. Η διοίκηση του Παπαφείου από την άλλη, διά του προέδρου της, μητροπολίτη Aνθιμου, δήλωσε πρόθυμη να συμβιβαστεί και να ανακαλέσει τις δικαστικές προσφυγές της υπό προϋποθέσεις. Είτε επέλθει συμφωνία μεταξύ Παπαφείου – Αττικό Μετρό για την απαλλοτρίωση της έκτασης είτε δεν συμβεί αυτό, οι μετροπόντικες θα περάσουν κάτω από το οικόπεδο του ιδρύματος, χωρίς να γίνουν εργασίες για τον σταθμό, οι οποίες μετατίθενται στο μέλλον.

 Στην περιοχή της Ανάληψης, σε εξέλιξη είναι οι μετατοπίσεις των δικτύων κοινής ωφέλειας, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται η παράδοση του προαύλιου χώρου του Nοσοκομείου Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του σταθμού. Ο σταθμός στην Ανάληψη θα γίνει μικρότερος από το αρχικό σχέδιο, διότι, λόγω της στενότητας της οδού, δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε πλάτος τα γερανοφόρα οχήματα.  Στον σταθμό, Πατρικίου, γίνονται πρόδρομες εργασίες, ενώ στους σταθμούς Βούλγαρη και Νέας Ελβετίας δεν ξεκίνησαν εργασίες διότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις.

Tags:
No comments yet.