Ξεκινούν και πάλι «Κωστίκας» και «Γιωρίκας»

Feb 3rd, 2010
Ελευθεροτυπία, 03.02.2010

Του Σάκη Αποστολάκη

ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ

Στις 20 με 25 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει και πάλι το ταξίδι του ο «Κωστίκας», ο πρώτος από τους δύο μετροπόντικες που σκάβουν τα τούνελ του μετρό Θεσσαλονίκης.

Λίγες μέρες αργότερα, και όταν ο «Κωστίκας» διανύσει περί τα 150 μέτρα, θα ξεκινήσει και ο δεύτερος μετροπόντικας, ο «Γιωρίκας». Τα δύο μηχανήματα, όπως προβλέπεται από τη μελέτη του έργου, πρέπει να έχουν 150 μ. απόσταση το ένα από το άλλο, ώστε να μην προκαλούν με τη λειτουργία τους μεγάλες αναταράξεις στο έδαφος και να μην προκαλούν πτώση όγκων χώματος.

Οπως τονίζει στέλεχος της κοινοπραξίας AIASA, που κατασκευάζει το μετρό Θεσσαλονίκης, από τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα στην πρόοδο του έργου, η κοινοπραξία έχει προς διευθέτηση 53 διαφωνίες οικονομικής υφής, οι οποίες ξεπερνούν συνολικά τα 150 εκατ. ευρώ, και ακόμη δεν έχουν συζητηθεί στο αρμόδιο Συμβούλιο Εργων του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά εκκρεμούν στα δικαστήρια προς διευθέτηση.

Αυτή τη στιγμή, οι δύο μετροπόντικες έχουν σταθμεύσει στο εργοτάξιο μπροστά στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος μετροπόντικας βρίσκεται εκεί από τον Νοέμβριο, ενώ ο δεύτερος επρόκειτο να φτάσει τα Χριστούγεννα, αλλά έφτασε μόλις την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με την κοινοπραξία, οι μετροπόντικες θα προχωρήσουν, αναγκαστικά, άσχετα με το αν θα έχει διευθετηθεί το ζήτημα απόδοσης του χώρου εγκατάστασης του εργοταξίου, στην περιοχή του «Παπάφειου» ιδρύματος. Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη διέλευση των δύο μηχανημάτων μετά την εγκατάσταση των εργοταξίων κατασκευής των σταθμών, οι καθυστερήσεις δεν αφήνουν περαιτέρω περιθώρια αναμονής, τα οποία μεταφράζονται σε υψηλό κόστος επιβάρυνσης του προϋπολογισμού του έργου.

Ηδη, οι καθυστερήσεις προκάλεσαν την αχρηστία ενός μηχανήματος στερέωσης διαφραγματικών τοίχων στα εργοτάξια. Η κοινοπραξία έχει στη Θεσσαλονίκη τρία τέτοια μηχανήματα, συνολικού κόστους 15 εκατ. ευρώ. Το ένα από αυτά βρίσκεται σε αχρηστία, καθώς δεν προχωρούν οι εργασίες στα εργοτάξια, που βρίσκονται μετά το ΑΠΘ, προς τον ανατολικό τομέα της πόλης. «Αν οι χώροι δοθούν άμεσα, όπως φαίνεται να εξελίσσεται το ζήτημα απόδοσης των χώρων, τότε αναμένεται να ανοίξουν ταυτόχρονα τα εργοτάξια σε Παπάφη, Βούλγαρη, Ανάληψη και Αγιο Πατρίκιο. Τότε η κοινοπραξία θα αναγκαστεί να νοικιάσει κι άλλα μηχανήματα στήριξης των διαφραγματικών τοίχων, κάτι που σημαίνει νέα οικονομική επιβάρυνση της ίδιας της κοινοπραξίας», τονίζει στέλεχος της κοινοπραξίας AIASA, που κατασκευάζει το μετρό Θεσσαλονίκης.

Αυτή τη στιγμή, επισημαίνει, η κοινοπραξία διατηρεί στη Θεσσαλονίκη ένα ανθρώπινο δυναμικό που αποτελείται από 300 άτομα, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό. Το προσωπικό αυτό θα έπρεπε να κάνει έργο τζίρου 20-22 εκατ. ευρώ το μήνα, αλλά λόγω των καθυστερήσεων το έργο που πραγματοποιείται ανέρχεται σε 7-8 εκατ. ευρώ το μήνα.

Το ίδιο στέλεχος της κοινοπραξίας υπογραμμίζει ότι η μεταφορά της διοίκησης του έργου στη Θεσσαλονίκη θα δώσει τη δυνατότητα άμεσης και έγκαιρης επίλυσης των ζητημάτων που ανακύπτουν κατά την εξέλιξη των εργασιών, «σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει μέχρι τώρα, που χρειάζονται αρκετές μέρες για να διαβιβαστεί ένα πρόβλημα στην Αθήνα, να περάσει από αρμόδιους και να συζητηθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Αττικό Μετρό».

Tags:
No comments yet.