Οικονομική «ανάσα» για το μετρό Θεσσαλονίκης

Oct 6th, 2012

Το Βήμα, 05.10.2012

Κατατέθηκε νόμος που προβλέπει αύξηση προκαταβολής κατά 10% στα δημόσια έργα
 
Την αύξηση της προκαταβολής κατά 10% στα συγχρηματοδοτούμενα δημόσια έργα προβλέπει άρθρο του εφαρμοστικού νόμου του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στη Βουλή και υπόσχεται να βοηθήσει στην κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης.  

Σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη στόχος είναι να προχωρήσει απρόσκοπτα η εκτέλεση των συγχρηματοδοτούμενων δημοσίων έργων, να επιταχυνθεί η απορρόφηση του ΕΣΠΑ και να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας των τεχνικών εταιριών. Η εν λόγω πρόνοια θα ισχύσει αναδρομικά από τις 15 Μαρτίου 2012, ενώ θα αφορά τόσο δήμους όσο και περιφέρειες, που εκτελούν συγχρηματοδοτούμενα τεχνικά έργα.

Μεγάλος «κερδισμένος» από αυτή τη ρύθμιση, η οποία έχει εξαγγελθεί από τα έδρανα της Βουλής από τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών και Ανάπτυξης κ. Σταύρο Καλογιάννη, είναι το μετρό της Θεσσαλονίκης, καθώς κρίνεται ότι αυτή η εμπροσθοβαρής χρηματοδότηση θα απαλύνει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κατασκευάστρια κοινοπραξία του έργου.

Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η χορήγηση παράτασης στις τεχνικές εταιρίες 3ης έως 7ης τάξεως ως τις 30 Ιουνίου 2013, καθώς η οικονομική κατάσταση καθιστά δύσκολη την οικονομική τους αναδιάρθρωση.

Ακόμη, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση της υποχρέωσης των μηχανικών περί καταβολής εισφοράς ποσοστού 2% υπέρ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) που υπολογίζονται επί της αμοιβής τους.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου η εισφορά δεν δικαιολογείται, καθώς τα μέλη του ΤΕΕ ούτως ή άλλως καταβάλλουν συνδρομή. Επίσης, καταργείται η είσπραξη εισφοράς 2 ‰ υπέρ του ΤΕΕ από τους αναδόχους των δημόσιων έργων.

Επίσης, καταργείται η διάταξη τέλος (που θεσπίστηκε το 1958) ύψους 0,5% επί των εισαγομένων εμπορευμάτων, που διοχετευόταν σε πανεπιστήμια.

No comments yet.