Οι θησαυροί πάνε σε… στρατόπεδο

Jan 29th, 2013

Έθνος, 28.01.2013

Το στοίχημα της Θεσσαλονίκης για έναν μεγάλο εκθεσιακό – εκπαιδευτικό χώρο στις υποβαθμισμένες δυτικές συνοικίες της κερδίζεται με τον καλύτερο τρόπο.
Τα αρχαία που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των έργων για το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα βρουν καταφύγιο στο στρατόπεδο «Παύλος Μελάς»
Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα παραχωρήσει επτά στρέμματα και δύο κτίρια από τα 350 στρέμματα του στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού. Τα αρχαία του μετρό θα βρουν εκεί τον ιδανικότερο τόπο παρουσίασής τους.

Τρεις γενικοί γραμματείς συνεργάστηκαν στενά τις τελευταίες 10 μέρες για τη θετικότατη αυτή εξέλιξη: οι γενικοί γραμματείς Δημοσίων Εργων Στ. Σιμόπουλος, υπουργείου Εθνικής Αμυνας Αντώνης Οικονόμου, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Η παρουσία τους το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη και οι συναντήσεις με τους επικεφαλής του Γ' Σώματος Στρατού, τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις εφόρους Αρχαιοτήτων Μαυροπούλου και Μισαηλίδου και τον μητροπολίτη Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως Βαρνάβα έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα:

Μέσα στη εβδομάδα θα υπογραφεί η παραχώρηση των επτά στρεμμάτων (έξι με αρχαιότητες που θα μεταφερθούν και ένα για διαδρομές) και των δύο κτιρίων. Στον χώρο που θα ανήκει στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού θα εκτεθούν αποσπασθέντα αρχαία του μετρό, κατά το πρότυπο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου στην Αθήνα.

Εξι στρέμματα με αποσπασθείσες αρχαιότητες που θα εκτίθενται εν υπαίθρω (οι ευπαθέστερες θα προστατευθούν με στέγαστρα) και δύο κτίρια που θα παίξουν ρόλο αποθηκών ευρημάτων (κάποιες αίθουσες θα είναι επισκέψιμες), εργαστηρίων συντήρησης και χώρου υποδοχής κοινού θα προσφέρουν θεαματική αναβάθμιση στην περιοχή. Το μετρό θα φτάνει πολύ κοντά στο στρατόπεδο, ώστε να μεταφέρει επισκέπτες. Ταυτοχρόνως, κάποια μεγάλα ευρήματα θα είναι ορατά από τον δρόμο, παρακινώντας τους περαστικούς να πραγματοποιήσουν επίσκεψη.

Η υπουργική απόφαση που ακολούθησε τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σχετικά με τη βυζαντινή φάση στον σταθμό Βενιζέλου έθετε ως όρο ότι τα ευρήματα δεν θα μετακινηθούν αν δεν παραχωρηθούν τα (επτά, τελικά, αντί των 6 που ζητούνταν) στρέμματα. Τώρα που το ζήτημα κλείνει, ξεκινά η μελέτη μετακίνησης. Η όλη διαδικασία θα απαιτήσει περίπου 3 μήνες, στη διάρκεια των οποίων οι αρχαιολόγοι θα έχουν τη δυνατότητα για πλήρεις αποτυπώσεις. Ετσι η κατασκευή του μετρό θα συνεχιστεί.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που εμμένει στη μη μετακίνηση των αρχαίων από τον σταθμό Βενιζέλου, ζητά ακατανοήτως να συζητηθεί και πάλι το θέμα στο ΚΑΣ.

No comments yet.