Οι μετροπόντικες σβηστοί, οι εργάτες απλήρωτοι

Mar 24th, 2010
 Ελευθεροτυπία, 24.03.2010
Του Σάκη Αποστολάκη
Μετά το Πάσχα και με τρεις μήνες καθυστέρηση θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους οι μετροπόντικες της Θεσσαλονίκης. Οι χειριστές τους έχουν ήδη πάρει τις άδειές τους, για να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα με τις οικογένειές τους, όπως προβλέπει η σύμβασή τους.

Στάση εργασίας, από τις 9 το πρωί ώς τη 1 το μεσημέρι, κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι του μετρό, που διαμαρτύρονται για καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών και για έλλειψη μέτρων ασφαλείας στα εργοτάξια.

Οι καθυστερήσεις προκάλεσαν χθες τη διαμαρτυρία των καταστηματαρχών, που έκλεισαν τον δρόμο στην οδό Μοναστηρίου, καθώς θα κάνουν για τρίτη συνεχή χρονιά Πάσχα πίσω από τις λαμαρίνες των εργοταξίων, χωρίς να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους.

Οι καθυστερήσεις πλήττουν και τους εργαζομένους: «Μόλις χθες πληρωθήκαμε τα δεδουλευμένα Φεβρουαρίου», λέει ο πρόεδρος των εργατών, Χάρης Κυπριανίδης. Οπως τονίζει, «όσο οι μετροπόντικες είναι ακίνητοι τόσο λιγότερα είναι τα χρήματα που παίρνει η κοινοπραξία και τόσο πιο αργά πληρωνόμαστε».

Οπως σημειώνει, πρόβλημα καθυστέρησης των δεδουλευμένων αντιμετωπίζουν περίπου 300 εργαζόμενοι στον τεχνικό τομέα του έργου, οι οποίοι πληρώνονται από την κοινοπραξία, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν όσοι απασχολούνται στις αρχαιολογικές εργασίες, καθώς οι αμοιβές τους καλύπτονται απ’ ευθείας από την «Αττικό Μετρό».

Οι εργάτες του μετρό διεκδικούν επίσης τη λήψη μέτρων ασφαλείας, κάτι που συνδέουν άμεσα με τον ρυθμό και το ύψος που αμείβεται για την πρόοδο του έργου η κατασκευάστρια κοινοπραξία. «Αυτή τη στιγμή, στον σταθμό “Ανάληψη”, οι εργάτες δουλεύουν σε βάθος τριών μέτρων, χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα αντιστήριξης των πλαϊνών χωμάτινων τοίχων», επισημαίνει ο Χ. Κυπριανίδης.

Tags:
No comments yet.