Οι μνηστήρες «τρέχουν» το μετρό προς την Καλαμαριά

Mar 7th, 2012

Έθνος, 06.03.2012

Ανεβάζει ταχύτητα το μετρό Θεσσαλονίκης στο έργο επέκτασης προς την Καλαμαριά, που είναι προϋπολογισμού 518 εκατ. ευρώ, με προοπτική το φθινόπωρο να εγκατασταθεί ο εργολάβος.
Οι μνηστήρες «τρέχουν» το μετρό προς την Καλαμαριά

Οι τέσσερις υποψήφιοι που έχουν προεπιλεγεί για τη β’ φάση του διεθνούς διαγωνισμού έλαβαν τα τεύχη δημοπράτησης και καλούνται να υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές στις 21 Μαΐου, με στόχο αυτές να αξιολογηθούν μέσα στο καλοκαίρι. Στις αρχές φθινοπώρου θα υπογραφεί η οριστική σύμβαση με τον ανάδοχο και θα αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν λιγότερο από 60 μήνες.

Οι υποψήφιοι
Το έργο θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο της μελέτης – κατασκευής και οι τέσσερις υποψήφιοι που έχουν προεπιλεγεί για την ανάληψη του έργου είναι η εταιρεία «Ακτωρ ΑΤΕ» και οι κοινοπραξίες των εταιρειών «ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική-Impregilo-Seli-Ansaldo Sts», «ΤΕΡΝΑ ΑΕ-Alpine Bau Gmbh-FCC Construccion SA» και «J&P ΑΒΑΞ ΑΕ-Ghella Spa-Alstom Transport SA».

«Σημαντικό είναι ότι το μετρό στην Καλαμαριά κατασκευάζεται με την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, κατά το 85% του προϋπολογισμού και μόνο το υπόλοιπο 15% με χαμηλότοκο δάνειο από την ΕΤΕπ», δήλωσε χτες ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, τονίζοντας ότι η συνδρομή του Ταμείου Συνοχής ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ. Οπως είπε, στην κατασκευή της κύριας γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, αφού μόνο τα 328 εκατ. ευρώ, από το 1 δισ. ευρώ, του προϋπολογισμού του έργου προέρχονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό ΑΕ Χ. Τσίτουρα, η επέκταση προς Καλαμαριά έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από την παρέλευση του συμβατικού 60μήνου, καθώς δεν προβλέπονται καθυστερήσεις από την ανασκαφική έρευνα.

No comments yet.