Οι μύθοι γύρω από το Μετρό

Mar 12th, 2011
voria.gr, 12.03.2011
Δύο ερωτήματα προς τη διοίκηση της «Αττικό Μετρό» για τον συντονισμό των ανασκαφικών έργων στη Θεσσαλονίκη

Δεν έχει κανένα νόημα να παρακολουθούμε τις δηλώσεις του κυβερνητικού επιτελείου σχετικά με τα σχεδιαζόμενα έργα για τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα την Κεντρική Μακεδονία. Έχουν ξεφύγει και από το να χαρακτηριστούν ως ανέκδοτο. Και αν μεταπέσουν στο επόμενο στάδιο, να θεωρηθούν «χοντρό δούλεμα», τότε θα είναι άσχημα τα πράγματα, ιδιαίτερα για τον συμπολίτη μας υφυπουργό, ο οποίος αρνείται πεισματικά να αλλάξει τρόπο επικοινωνίας και εξακολουθεί να χειρίζεται τον παλαιοκομματικό ξύλινο λόγο.

Δεν είναι μόνο ότι αγνοεί πλήρως η Ευρώπη τις… σχεδιαζόμενες επεκτάσεις (από εκεί υποτίθεται εξασφαλίσθηκαν τα χρήματα), αλλά προβάλλεται ως επιχείρημα για τις καθυστερήσεις και το ότι ευθύνεται η αρχαιολογική υπηρεσία με την ανασκαφική αργοπορία της. Όμως, ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Μιχ. Τιβέριος, θεωρεί ότι δεν αξιοποιήθηκε η τεχνογνωσία που απέκτησαν οι αρχαιολόγοι από την κατασκευή του Μετρό των Αθηνών. Αφήνει αιχμές κατά των αρχαιολόγων, λέγοντας ότι «σπαταλούν πολύ χρόνο για το κάθε εύρημα. Όλοι οι αρχαιολόγοι θέλουν να γίνουν Ανδρόνικοι».

Έχω δύο ερωτήματα. Σύμβουλος της διοίκησης της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» για συντονισμό των ανασκαφικών έργων του μετρό στη Θεσσαλονίκη, είναι ο ίδιος ο κ. Τιβέριος. Άρα, δεν πρέπει να υπάρχει καθυστέρηση, αφού «αξιοποιείται η τεχνογνωσία». Και δεύτερο, πότε θα συμφωνήσουν οι αρχαιολόγοι, αν υπάρχουν αρχαιότητες στην περιοχή της Καλαμαριάς, όπου μας λέγουν ότι θα επεκταθεί προς τα εκεί η γραμμή; Ο ίδιος ο κ. Τιβέριος υποστηρίζει ότι στην περιοχή αυτή υπήρχε ο οικισμός της αρχαίας Θέρμης.

Όλα αυτά δεν τα γνώριζαν πριν ξεκινήσει η κατασκευή του Μετρό; Προφανώς και τα γνώριζαν. Άρα, μπορούμε να υποθέσουμε, ότι αποτελούν απλώς αφορμή, για να εξηγηθεί η αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Υπενθυμίζουμε: Το 2012 έλεγε ο Σουφλιάς ότι θα λειτουργήσει το Μετρό.

Ο Μακεδών

Tags:
No comments yet.