Οι συνήθεις ύποπτοι για μετρό Θεσ/νίκης

Jun 18th, 2009
euro2day.gr, 18.06.09

Του Φάνη Γαβρινιώτη

Σκηνικό των πρόσφατων διαγωνισμών δημοσίων έργων, με τους τρεις μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους από τη μία πλευρά και από την άλλη την ΑΕΓΕΚ και τη Μηχανική -σε διαφορετικά σχήματα η καθεμιά- να τους κοντράρουν φαίνεται πως θα στηθεί και στην περίπτωση της επέκτασης του μετρό της Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά.

Στον διαγωνισμό, η πρώτη φάση του οποίου (εκδήλωση ενδιαφέροντος) έπειτα από αίτημα των τεχνικών εταιριών μετατέθηκε χρονικά από τις 22 Ιουνίου στις 10 Ιουλίου 2009, αναμένεται να λάβουν μέρος η Άκτωρ, η J&P Άβαξ και η Τέρνα ίσως μέσω ενός κοινού σχήματος.

Απέναντί τους θα βρεθούν τόσο η ΑΕΓΕΚ με τις ιταλικές Impregilo, Seli και Ansaldo με τις οποίες ήδη συνεργάζεται στην κατασκευή του βασικού δικτύου μετρό της συμπρωτεύουσας, όσο και η Μηχανική, που επιθυμεί διακαώς να αναλάβει το έργο που… έχασε μέσα από τα χέρια της πριν από περίπου δώδεκα χρόνια (σ.σ.: το 1996 το ΥΠΕΧΩΔΕ έκρινε πως η κοινοπραξία της Μηχανικής με την οποία διαπραγματευόταν την ανάθεση της κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης δεν πληρούσε βασικούς όρους των τευχών δημοπράτησης και διέκοψε τη διαδικασία).

Η Άκτωρ, η J&P Άβαξ και η Τέρνα θα προσπαθήσουν να κόψουν τη φόρα που έχει πάρει το τελευταίο διάστημα η ΑΕΓΕΚ υπό το νέο της αφεντικό (έχει κερδίσει στους περισσότερους διαγωνισμούς που διεξήχθησαν μετά το Πάσχα), εγχείρημα που θα είναι μάλλον δύσκολο στην περίπτωση της επέκτασης του μετρό της Θεσσαλονίκης δεδομένου ότι η εταιρία του κ. Γιάννη Μαρούλη διαθέτει ήδη εργοτάξια στην περιοχή (δεν θα επιβαρυνθεί δηλαδή σημαντικά με έξοδα εγκατάστασης) και άρα θα είναι σε θέση να υποβάλει μια αρκετά ανταγωνιστική οικονομική πρόταση.
Υπενθυμίζεται πως για τα έργα που ανέλαβε το τελευταίο δίμηνο η ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική (θυγατρική της ΑΕΓΕΚ) πρόσφερε εκπτώσεις της τάξεως του 50%, ποσοστό που η διοίκηση της εισηγμένης δεν θεωρεί πως τη θέτει σε κίνδυνο.

Το έργο επέκτασης του μετρό προς την Καλαμαριά είναι προϋπολογισμού 425 εκατ. ευρώ, έχει μήκος 4,8 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει την κατασκευή πέντε νέων σταθμών (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα).

Το ΥΠΕΧΩΔΕ εκτιμά πως, αν δεν υπάρξουν εμπλοκές με ενστάσεις και προσφυγές, η διαδικασία επιλογής αναδόχου είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί σε περίπου έναν χρόνο (στα μέσα του 2010) ώστε να ξεκινήσει αμέσως η κατασκευή του έργου.

…………………………………………………………..
Tags:
No comments yet.