«Ούτε που συζητώ για κατάργηση του σταθμού!»

Feb 24th, 2013

Αγγελιοφόρος, 24.02.2013

ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΟΡΠΙΔΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΕΘ

Αδιανόητη θεωρεί ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, την όποια συζήτηση για ενδεχόμενη κατάργηση του σταθμού της Βενιζέλου και νέο σχεδιασμό του μετρό.

«Δε νοείται το μετρό να ξεκινά από την πλατεία Δημοκρατίας, στο Βαρδάρι, και να φτάνει στην πλατεία Αγίας Σοφίας, δίχως ενδιάμεση στάση στη Βενιζέλου. Αν συμβεί αυτό, η απόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών σταθμών, από το Βαρδάρι στην Αγίας Σοφίας, θα αυξηθεί σε 1.100 μέτρα. Σε κανένα μετρό του κόσμου δεν έχει εφαρμοστεί κάτι ανάλογο. Συνήθως οι αποστάσεις είναι 500 ώς 800 μέτρα», υποστηρίζει.

Οι συνέπειες μιας τέτοιας λύσης θα είναι καταστροφικές για το ιστορικό κέντρο της πόλης, λέει ο κ. Ζορπίδης και απορρίπτει τη σχετική πρόταση του αντιδημάρχου Αστικού Περιβάλλοντος, Α. Κουράκη.

Συνύπαρξη

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ πιστεύει πως υπάρχουν τρόποι και να διατηρηθούν οι αρχαιότητες στο σημείο ανασκαφής και να κατασκευαστεί ο σταθμός. «Σέβομαι τη δουλειά των αρχαιολόγων, αλλά νομίζω πως δεν έχουν εξαντληθεί όλες οι πιθανές λύσεις συνύπαρξης. Εγώ ακόμη δεν έχω πειστεί…», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επιχειρήματα της «Αττικό Μετρό ΑΕ» εξαντλούνται σε «οικονομίστικη προσέγγιση» του προβλήματος. «Αν η εταιρία λέει πως δεν μπορεί να δώσει, αντί για 5 ευρώ, 7 ευρώ και τελικά δίνει μόνον 5 ευρώ, τότε οδηγούμαστε σε κατάργηση του σταθμού στη Βενιζέλου», αναφέρει και προτείνει «να εξασφαλιστεί πρόσθετη χρηματοδότηση», ώστε να επιταχυνθούν οι απαιτούμενες εργασίες.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΕΘ ζητεί να ενεργοποιηθεί το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν στις αρχές του 2011 τα επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης με το δήμο και την κυβέρνηση για την υποστήριξη όσων επαγγελματιών ή επιχειρήσεων έχουν πληγεί από τα έργα του μετρό.

No comments yet.