Ο «Κωστίκας» έφθασε στην Πλατεία Σιντριβανίου

Nov 11th, 2009
Τα Νέα, 11.11.09

Του Γιώργου Χάτσιου

ΣΤΟ ΥΨΟΣ της Πλατείας Σιντριβανίου βρίσκεται από χθες ο «Κωστίκας», ο ένας από τους δύο μετροπόντικες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γ. Μαγκριώτης, η κυβέρνηση θέτει ως βασική προτεραιότητα να αναπτύξει σταδιακά, μετά την ολοκλήρωση της βασικής γραμμής μήκους 9,6 χιλιομέτρων, ένα σύγχρονο δίκτυο μετρό, που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών με τις επεκτάσεις προς ανατολικά (μέχρι την Καλαμαριά) και δυτικά (έως τη Σταυρούπολη).

Η βασική γραμμή θα έχει 13 σταθμούς και άλλους 10 οι επεκτάσεις (μήκους 10 χιλιομέτρων) προς Καλαμαριά και Σταυρούπολη.

Ο μετροπόντικας «Κωστίκας» βρίσκεται σχεδόν στη μέση της διαδρομής, αφού άρχισε τη διάνοιξη της μίας από τις δύο υπόγειες σήραγγες τον περασμένο Απρίλιο από την περιοχή του νέου σιδηροδρομικού σταθμού. Διήνυσε μέχρι τώρα απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων που ισοδυναμεί με έξι στάσεις του μετρό και χθες βγήκε στην επιφάνεια της γης μέσα από ένα μεγάλο όρυγμα που έχει διανοιχτεί στην Πλατεία Σιντριβανίου. Το υπόγειο «ταξίδι» μέχρι το τέρμα της βασικής γραμμής του μετρό θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, ενώ σύντομα θα αφιχθεί στο όρυγμα του Σιντριβανίου και ο «Γιωρίκας», ο δεύτερος μετροπόντικας που πραγματοποιεί τη διάνοιξη της παράλληλης σήραγγας, στη διαδρομή Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός- Νέα Ελβετία.

Εναλλακτικές λύσεις
Αναφερόμενος στην επέκταση προς Καλαμαριά, μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε μη νόμιμες τις διαδικασίες αναφορικά με την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή Μίκρας, ο κ. Μαγκριώτης είπε ότι εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις. Επίσης, από την εταιρεία Αττικό Μετρό έγινε γνωστό ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι γεωλογικές και τεχνικές έρευνες για την επέκταση της γραμμής προς τη Σταυρούπολη.

Ο κ. Μαγκριώτης απέφυγε να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της βασικής γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης και δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα είναι σε θέση να το ανακοινώσει.

Για το μετρό της Θεσσαλονίκης εργάζονται καθημερινά περισσότερα από 650 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ η ανάδοχος κοινοπραξία έχει αναπτύξει συνολικά 16 εργοταξιακούς χώρους στην πόλη.

Ο πρώτος μετροπόντικας με το ψευδώνυμο «Κωστίκας» έφθασε χθες στο όρυγμα του Σιντριβανίου, ενώ ο «Γιωρίκας» κατασκεύασε περίπου 1.900 μέτρα παράλληλης σήραγγας και βρίσκεται στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας.

Tags:
No comments yet.