Ο… «Κωστίκας» κι ο «Γιωρίκας» σκάβουν τη Θεσσαλονίκη

Apr 26th, 2009
Ελευθεροτυπία, 23.04.09

Με γρήγορους ρυθμούς προχωράει η κατασκευή της βασικής γραμμής του Μετρό της Θεσσαλονίκης μήκους 9,6 χλμ, ενώ σήμερα τέθηκε σε λειτουργία και ο δεύτερος μετροπόντικας και άμεσα ξεκινάει και η επέκταση προς Καλαμαριά ανακοίνωσε σήμερα από το εργοτάξιο του Μετρό ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς.

Από τους 13 σταθμούς που θα διαθέτει η βασική γραμμή, ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι τις επόμενες δέκα μέρες ξεκινάει ο διαγωνισμός για την επέκταση προς την Καλαμαριά, μήκους 5 χλμ, με 5 σταθμούς: Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσου, Νέα Κρήνη και Μίκρα. Στο σταθμό της Μίκρας θα υπάρχει σταθμός μετεπιβίβασης λεωφορείων και πάρκινγκ 1.000 θέσεων.

Ο «Κωστίκας», ο πρώτος μετροπόντικας, βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω από την πλατεία του Βαρδάρη, έχοντας κατασκευάσει τα πρώτα 550 μέτρα της σήραγγας του Μετρό, ενώ σήμερα ξεκίνησε και η κατασκευή της δεύτερης σήραγγας από το «Γιωρίκα», η δοκιμαστική λειτουργία του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Οι δύο μετροπόντικες θα κατασκευάζουν καθημερινά κατά μέσο όρο δέκα μέτρα διπλής έτοιμης σήραγγας σε βάθος από 16 έως 31 μέτρα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου η επέκταση προς Καλαμαριά θα αρχίσει να κατασκευάζεται τον Ιούνιο του 2010 μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού και την ανάδειξη του αναδόχου, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις οφειλόμενες σε ενστάσεις και προσφυγές των διαγωνιζομένων.

Μαζί με την επέκταση προς Καλαμαριά το κόστος του έργου ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ. Το έργο έρχεται να αντιμετωπίσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης και συμβάλλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ο πρϋπολογισμός της επέκτασης προς Καλαμαριά ανέρχεται στα 465 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 400 προέρχονται από το ΕΣΠΑ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η έγκριση δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται και οι μελέτες για τη δεύτερη επέκταση προς τη Σταυρούπολη, μήκους χλμ με 5 σταθμούς. Υπό εξέταση είναι και η επόμενη φάση των επεκτάσεων, ώστε να ενταχθούν και άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης στο δίκτυο (όπως π.χ. προς Αεροδρόμιο και Κορδελιό) και να εξυπηρετούνται ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι.

Κατά την πορεία των έργων έχει έρθει στο φως σειρά αρχαιολογικών ευρημάτων, τα πιο σημαντικά από τα οποία θα αναδειχθούν σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ στους κεντρικούς σταθμούς του Μετρό, καθώς και στο μνημείο «Αλκαζάρ» που θα διαμορφωθεί κατάλληλα ως Μουσείο. Χάρις στο έργο πραγματοποιείται σήμερα η μεγαλύτερη ενιαία αρχαιολογική ανασκαφή της Θεσσαλονίκης. “Παράπλευρη” ωφέλεια και η ανάπλαση του διώροφου κτιρίου «Λουτρά Φοίνιξ», όπου οι αρχαιολόγοι μελετούν και συντηρούν τα κινητά ευρήματα.

Tags:
No comments yet.