Ο εργολάβος αποχωρεί το Δεκέμβριο

Mar 17th, 2014

Voria.gr, 17.03.2014

Της Άννης Καρολίδου

Ο ανάδοχος του Μετρό Θεσσαλονίκης επιμένει στη δήλωση διακοπής έργων, ενώ διαμηνύει ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει στο τέλος Δεκεμβρίου

Ο ανάδοχος του Μετρό Θεσσαλονίκης, επιμένει στη δήλωση διακοπής έργων, συνεχίζοντας όμως να δουλεύει στα εργοτάξια μέχρι, εντός δεκαημέρου, πάρει την απάντηση στην επιστολή του από την Αττικό Μετρό ενώ παράλληλα διαμηνύει, όπως πληροφορείται η Voria.gr, ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει στο τέλος Δεκεμβρίου του 2014, με τη λήξη της οριακής προθεσμίας εκτέλεσης.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο ανάδοχος της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης, δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να συνεχίσει σε ένα έργο που εκτελείται «a la carte», που μπορεί να …τραβηχτεί ως το 2022 ή ακόμη και ως το 2023, επειδή «ο Δήμος δεν αφήνει να προχωρήσει η Βενιζέλου», επειδή «δεν έχει παραδοθεί η γη για το εργοτάξιο στη Βούλγαρη, επειδή…».

Η οριακή προθεσμία εκτέλεσης είναι ένα ακόμη σημείο στο οποίο ανάδοχος και κύριος του έργου, δηλαδή η κοινοπραξία από τη μία και η Αττικό Μετρό από την άλλη, κονταροκτυπιούνται και αυτό γιατί ο εργολάβος δεν δέχεται το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η ολοκλήρωση της βασικής γραμμής μετατίθεται από τον Οκτώβριο του 2012, στο Νοέμβριο του 2016.

Ο ανάδοχος λέει πως «εμείς δε ζητήσαμε παρατάσεις, δεν ευθυνόμαστε για τις καθυστερήσεις, οπότε δε θα συνεχίσουμε πέραν της οριακής προθεσμίας (σ.σ. αφού υπολογίζεται και το 1/3 του συμβατικού χρόνου) που είναι ο Δεκέμβριος του 2014». Από την άλλη, η Αττικό Μετρό τοποθετηθεί την οριακή προθεσμία το 2020, στη βάση του αναθεωρημένου χρονοδιαγράμματος, αφού  κατ' αυτήν είχαν ζητηθεί παρατάσεις από τις οποίες στη συνέχεια είχε υπαναχωρήσει ο ανάδοχος.

Τι μπορεί να αλλάξει στο διάστημα αυτών των λίγων ημερών, δηλαδή ως την επόμενη Δευτέρα οπότε και λήγει το δεκαήμερο για την απάντηση; Αν ο ανάδοχος πάει σε διάλυση της σύμβασης, τι θα γίνει με τις τρύπες του μετρό; Για την επαναδημοπράτηση του έργου και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για να ανατεθεί σε νέο ανάδοχο,  υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί ένας ως και ενάμισι χρόνος. Τι θα σημάνει μία τέτοια εξέλιξη για την πόλη, αλλά και την οικονομική επιβάρυνση του προϋπολογισμού του έργου; Τα ερωτήματα είναι πολλά και καίρια και θα πρέπει να απαντηθούν από αυτούς που έχουν την πολιτική ευθύνη για αυτό το δημόσιο έργο.

Στο μεταξύ, παραμένουν ως εκκρεμότητες η εκδίκαση στο ΣτΕ ( από αναβολή) της υπόθεσης των αρχαιοτήτων στη «Βενιζέλου», οι οικονομικές απαιτήσεις του αναδόχου που έχουν οδηγηθεί στη διαιτησία αλλά ακόμη δεν έχουν εξετασθεί, και οι απαλλοτριώσεις στη «Βούλγαρη».

Οι ενστάσεις του αναδόχου, πέρα από τα ζητήματα που θίγονται στην επιστολή που δόθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Αττικό Μετρό, δεν αφορούν μόνο την αδυναμία εκτέλεσης έργων στους δύο παραπάνω σταθμούς. Αφορούν και στο ότι δεν έχει παραδοθεί στο «Συντριβάνι», όπως συμβατικά ορίζεται, ο χώρος για να μεταφερθούν τα ΤΒΜ ( μετροπόντικες), ασχέτως του ότι τα συγκεκριμένα μηχανήματα βρίσκονται στο σταθμό «Ανάληψη» και δύο χρόνια τώρα είναι σε εκκρεμότητα το αίτημα, της μεταφοράς τους στη «Νέα Ελβετία», για να αρχίσουν να διανοίγουν από ανατολικά προς δυτικά, το υπόλοιπο των σηράγγων. Για τη μεταφορά αυτή, υπάρχει βέβαια ένα…θεματάκι, αφού έχει προϋπολογιστεί το πρόσθετο κόστος σε 16-17 εκατ. ευρώ από τον εργολάβο.

Ο ανάδοχος λοιπόν, υποστηρίζει πλέον και εγγράφως, ότι με τις συνθήκες στις οποίες αναγκάζεται να λειτουργεί, δεν μπορεί να παραμείνει στο έργο. Μέσα στα πολλά που καταγγέλλονται, μιλάει και για το παράνομο μπάζωμα του ρέματος στη «Νέα Ελβετία», που ευθύνεται για το πλημμύρισμα του εργοταξίου του Μετρό πριν 15 μέρες.

Όσο περιμένουμε τις εξελίξεις στο θέμα, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να καταλάβουν ότι η Θεσσαλονίκη- πόλη και πολίτες- έχουν εξαντλήσει τις ανοχές τους και οι εκκρεμότητες γύρω από το έργο της βασικής γραμμής πρέπει να τελειώνουν.

 

No comments yet.