Ο Κουράκης για τα αρχαία του μετρό Θεσσαλονίκης

Feb 16th, 2013

Αυγή, 16.02.2013

Στη Βουλή φέρνει το θέμα των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης και συντονιστής της ΕΕΚΕ Παιδείας – Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης με επίκαιρη ερώτηση στην οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "η γεν. γραμ. Πολιτισμού οφείλει να προστατεύσει τα εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης και να επιβάλει την εξεύρεση τεχνικής λύσης για τη συνύπαρξη του σταθμού με τις αρχαιότητες, όπως συμβαίνει σε αρκετούς σταθμούς του μετρό της Αθήνας".

Έντονες αντιδράσεις για την απαράδεκτη απόφαση μεταφοράς των αρχαιοτήτων

Στο θέμα παρεμβαίνει και το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ απευθύνοντας έκκληση προς τους πανεπιστημιακούς, τους φοιτητές, τις πνευματικές και επιστημονικές δυνάμεις της πόλης, τη Δημοτική Αρχή, τις θρησκευτικές ηγεσίες, τους σκεπτόμενους πολίτες που ενδιαφέρονται για την τύχη της πόλης τους, ζητώντας τους να "απαιτήσουν από τους αρμόδιους του υπουργείου Πολιτισμού και την εταιρεία Αττικό Μετρό να ασχοληθούν σοβαρά και να εξαντλήσουν κάθε τεχνική δυνατότητα, ώστε να διατηρηθεί και να αναδειχθεί, σε συνδυασμό με την κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου, ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των αρχαιοτήτων στον χώρο του σταθμού".

Όπως μάλιστα επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, η απόφαση της μεταφοράς των αρχαίων "αφαιρεί από αυτά το πιο μεγάλο μέρος της σημασίας τους, καθώς τα απομονώνει από τον φυσικό τους χώρο και αναιρεί τη λειτουργία τους. Είναι έργο δαπανηρό, αν εκτελεστεί σωστά, και δεν εγγυάται ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Στερεί την πόλη από ένα θαυμάσιο αξιοθέατο μέσα στον ιστορικό της πυρήνα, το οποίο, με την ανάδειξη και την κατάλληλη εκμετάλλευσή του, μπορεί να αποβεί πόλος έλξης επισκεπτών και αιμοδότης εσόδων για το χειμαζόμενο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τέλος η απόφαση της απομάκρυνσης και των τελευταίων αρχαίων που βρέθηκαν στο έργο προσβάλλει την ιστορική συνείδηση και την αγάπη των πολιτών για την πόλη τους".

Διεθνή έκκληση για τη διάσωση και συνύπαρξη των μοναδικών μνημείων 4ου-9ου αιώνα στον σταθμό μετρό Βενιζέλου κάνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

 

No comments yet.