Ο χαβάς των αρχαιολόγων απειλεί να τινάξει στον αέρα το Μετρό Θεσσαλονίκης

Feb 11th, 2013

TaXalia.blogspot.com, 11.02.2013

Έξω από τα δόντια τα είπε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, κ. Στράτος Σιμόπουλος, σε συνέντευξή που έδωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου του μετρό στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» και την πορεία του έργου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σιμόπουλος ανέφερε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να…
μεταφερθούν οι αρχαιότητες από το σημείο, διότι σε διαφορετική περίπτωση, το έργο «θα πάει χρόνια πίσω».

Όπως εξήγησε: «Δεν υπάρχει τρόπος να μείνουν εκεί οι αρχαιότητες και να έχουμε μετρό το 2016-17. Δεν υπάρχει τεχνικός τρόπος, θα πάει χρόνια πίσω το έργο. Αν διατηρήσουμε τις αρχαιότητες στο σημείο, θα υπάρξει ανάγκη επιπλέον εκτεταμένων αρχαιολογικών ανασκαφών. Αν πάλι καταργήσουμε τον σταθμό, πρέπει να ανασχεδιαστούν όλοι οι σταθμοί στη δυτική πτέρυγα κι αυτό θα άλλαζε όλο τον σχεδιασμό. Έχουμε δώσει 100 εκατομμύρια και υπάρχει κίνδυνος να απενταχθεί το έργο».

Τέλος, όσον αφορά στις ανασκαφές, υποστήριξε: «Αν θέλουν να κάνουν ανασκαφές ας πάνε παρακάτω να σκάψουν και να βρουν την αρχαία Εγνατία. Το μετρό είναι κατασκευαστικό έργο, όχι αρχαιολογικό».

αναλυτικά η συνέντευξη:

«Ξέρετε ότι διακρίνομαι στο δημόσιο λόγο από μία ηπιότητα προσπαθώντας να ενώνω και όχι να χωρίζω. Αυτή τη φορά όμως είμαι αναγκασμένος να χρησιμοποιήσω υψηλούς τόνους, γιατί κύριε Διαμαντόπουλε και κύριε Διαμαντίδη νομίζω ότι είμαστε μπροστά σε έναν ακόμα διαχωρισμό της πόλης, έναν διαχωρισμό ο οποίος πιθανώς να μας κάνει να χάσουμε κονδύλια, να έχουμε φαινόμενα όπως η υποθαλάσσια», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, επιχειρώντας να εξηγήσει το φάσμα των συνεπειών για την πόλη και το έργo
– Σχετικά με την αναζήτηση τεχνικού τρόπου:
«Δεν υπάρχει τρόπος να μείνουν εκεί οι αρχαιότητες και να έχουμε μετρό το 2016-17. Δεν υπάρχει τεχνικός τρόπος, θα πάει χρόνια πίσω το έργο. Αν διατηρήσουμε τις αρχαιότητες στο σημείο, θα υπάρξει ανάγκη επιπλέον εκτεταμένων αρχαιολογικών ανασκαφών».
-Σχετικά με μεγάλες αρχαιολογικές ανασκαφές:
«Το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης είναι ένα συγκοινωνιακό έργο. Δεν είναι έργο ανασκαφικό, ας πάνε παρακάτω να σκάψουν και να βρουν την Εγνατία».
-Σχετικά με τον κίνδυνο ματαίωσης του έργου ή κατάργησης του Σταθμού:
«Έχουμε δώσει 100 εκατομμύρια μέχρι τώρα. Είναι τρομακτικό νούμερο. Κινδυνεύουμε όχι μόνο να απενταχθεί το έργο. Πείτε ότι καταργούμε το σταθμό της Βενιζέλου. Πρέπει να επανασχεδιαστούν όλοι οι σταθμοί στη δυτική πτέρυγα της πόλης, όπου βέβαια έχουμε θέματα γιατί: θα έχουμε την υπέρβαση της μέγιστης χωρητικότητας, αυξημένους συνολικούς χρόνους μετακίνησης, θα έχουμε αυξημένους χρόνους εκκένωσης, θα έχουμε μεταξύ δύο σταθμών 1.150 μέτρα απόσταση ενώ το μέγιστο είναι 800 μέτρα. Δεν γίνεται».
-Σχετικά με τις αντιδράσεις της δημοτικής αρχής της Θεσσαλονίκης:
«Βλέπω όλους τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ώστε αυτά τα οποία σας λέω να τους τα πω δια ζώσης, με χαρτιά και νούμερα, με τα πάντα. Ακριβώς συμμετέχω σ’ αυτό το διάλογο. Και αν χρειαστεί, θα μιλήσω και με τους 50 δημοτικούς συμβούλους».

 

No comments yet.