Ο “Κωστίκας” έφτασε στη Λαγκαδά

Mar 15th, 2009
Μακεδονία, 15.03.09

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Το υπόγειο ταξίδι του μετροπόντικα ξεκίνησε στα μέσα του προηγούμενου Ιανουαρίου από βάθος 16 μέτρων. Καθημερινά σκάβει περίπου δέκα μέτρα και τα πρώτα μέτρα ανοίχτηκαν με κλίση προς τα κάτω, ώστε να φθάσει ο “Κωστίκας” στα 31 μέτρα και να προχωρήσει ευθεία

Σε απόσταση 360 μέτρων από την αφετηρία του στο σιδηροδρομικό σταθμό, λίγο πριν από τη διασταύρωση Λαγκαδά με Μοναστηρίου στο Βαρδάρι, έφτασε ο “Κωστίκας”, ο πρώτος μετροπόντικας που ξεκίνησε διάνοιξη της μίας εκ των δύο σηράγγων του μετρό Θεσσαλονίκης

Το υπόγειο ταξίδι του μηχανήματος ολομέτωπης διάνοιξης σηράγγων ή μετροπόντικα ξεκίνησε στα μέσα του προηγούμενου Ιανουαρίου από βάθος 16 μέτρων. Καθημερινά σκάβει περίπου δέκα μέτρα και τα πρώτα μέτρα ανοίχτηκαν με κλίση προς τα κάτω, ώστε να φθάσει ο “Κωστίκας” στα 31 μέτρα και να προχωρήσει ευθεία.

Σύμφωνα με στελέχη της Αττικό Μετρό Α.Ε., εταιρεία επιβλέπουσα του έργου, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η συναρμολόγηση και του δεύτερου μετροπόντικα, του “Γιωρίκα”, και τον Απρίλιο θα ξεκινήσει η διάνοιξη της δεύτερης παράλληλης σήραγγας.

Οι μετροπόντικες (μηχανήματα ολομέτωπης διάνοιξης σηράγγων) είναι υπερσύγχρονοι, γερμανικής κατασκευής, βάρους 400 τόνων και μήκους 90 μέτρων. Διαθέτουν ασπίδα εξισορρόπησης της πίεσης του εδάφους για να ελαχιστοποιούν τις επιφανειακές καθιζήσεις μέσω του ελέγχου της φυσικής εδαφικής πίεσης στο μέτωπο των σηράγγων. Από τον Απρίλιο θα κατασκευάζουν παράλληλα (με απόσταση διακοσίων μέτρων) τα τμήματα σήραγγας μονής τροχιάς μεταξύ των σταθμών Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού και Νέας Ελβετίας, με συνολικό μήκος 7,7 χιλιομέτρων. Σε καθημερινή βάση θα σκάβουν 10 μέτρα σήραγγας μετρό σε βάθος από 16 μέχρι 31 μέτρα. Το υπόλοιπο τμήμα του κύριου άξονα των 9,6 χλμ. θα γίνει με ανοικτό όρυγμα.

ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η κατασκευή του μετρό έπρεπε να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012. Ωστόσο, σημειώθηκαν καθυστερήσεις οκτώ μηνών και παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η ανάδοχος κοινοπραξία, φαίνεται ότι το έργο θα τελειώσει τον Οκτώβριο του 2013. Εάν υπολογιστεί ότι για κάποιο διάστημα θα πρέπει να γίνονται δοκιμαστικές διαδρομές των συρμών, τότε γίνεται αντιληπτό ότι το μετρό Θεσσαλονίκης δεν θα παραδοθεί προς χρήση πριν από το 2014.

Οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν, αποδόθηκαν από την ανάδοχο κοινοπραξία στα αρχαιολογικά ευρήματα και στις καταλήψεις των απαραίτητων χώρων με χρονοβόρες διαδικασίες και στα οικονομικά προβλήματα της συμμετέχουσας στην κοινοπραξία εταιρείας ΑΕΓΕΚ, τα οποία επιλύθηκαν με την εξαγορά της.

Ήδη, για την κατασκευή του έργου έχουν δαπανηθεί περί τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ, τα οποία εξασφαλίστηκαν από την ένταξη του έργου στο Γ’ ΚΠΣ (που συνεχίζεται στο ΕΣΠΑ) και τη σύναψη ευνοϊκού δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 650 εκατ. ευρώ.

ΟΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ

Το ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπει την κατασκευή δύο επεκτάσεων, η πρώτη προς τη Σταυρούπολη, σε μήκος 5 χλμ. με 5 σταθμούς και η δεύτερη προς την Καλαμαριά, σε μήκος 5 χλμ. με 5 σταθμούς. Για την επέκταση στην Καλαμαριά έχουν ήδη εξασφαλιστεί 400.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Η κατασκευή των επεκτάσεων θα γίνει παράλληλα με την κατασκευή του βασικού έργου, ώστε να ολοκληρωθούν σε μικρό χρονικό διάστημα από τη λειτουργία της βασικής γραμμής.

Η πορεία προς τα ανατολικά

Σήμερα λειτουργούν εννιά εργοτάξια του μετρό στους σταθμούς σιδηροδρομικού σταθμού, Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Σιντριβανιού, Πανεπιστημίου, Παπάφη, Ευκλείδη και Φλέμινγκ.

Σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων στα εργοτάξια στους σταθμούς Πανεπιστημίου (88%), Δημοκρατίας (99%), Σιντριβάνι (81%), τον επίσταθμο Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού (95%), τη διακλάδωση γραμμής προς Σταυρούπολη (98%). Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων στο σταθμό “Αγία Σοφία” (51%), ενώ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής πασσάλων αντιστήριξης στο σταθμό Πανεπιστήμιο.

Μέχρι το τέλος του 2009 αναμένεται να δημιουργηθούν τα επόμενα πέντε ανατολικά εργοτάξια Αναλήψεως, Πατρικίου, Βούλγαρη, Νέα Ελβετία και Πυλαία. Συνέπεια των νέων εργοταξίων θα είναι να δημιουργηθούν επιπλέον κυκλοφοριακά προβλήματα προς τα ανατολικά. Συγκεκριμένα, το εργοτάξιο της Αναλήψεως θα προκαλέσει προβλήματα στις οδούς Δελφών, Αναλήψεως, Δροσίνη, Ψυχάρη και Κατακουζηνού. Ακολουθεί το εργοτάξιο του σταθμού Πατρικίου, που θα οξύνει το κυκλοφοριακό στις οδούς Σόλωνος, Χαλκιδικής, Φιλελλήνων, 25ης Μαρτίου και Παπαντωνίου. Στον ίδιο σταθμό θα γίνει η διακλάδωση του μετρό προς την Καλαμαριά.

Ο επόμενος σταθμός του μετρό θα είναι στη Βούλγαρη, που θα απομείνει με ένα ρεύμα κυκλοφορίας, όπως και η καθηγητού Παπαδάκη. Κυκλοφοριακό πρόβλημα αναμένεται και στις οδούς Σαμοθράκη Αχιλλέα, Αστυπάλαιας και Ιωάννη Πολέμη.
Οι εργασίες από το σταθμό Βούλγαρη μέχρι τη Νέα Ελβετία θα συνεχιστούν με τη μέθοδο του ανοικτού ορύγματος και όχι με το μετροπόντικα, γεγονός που σημαίνει ότι η καθηγητού Παπαδάκη, μετά τη διασταύρωση της με τη Βούλγαρη και η Μιχαήλ Ψελλού θα μένουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μεγάλο τμήμα τους.
Από το τέρμα του μετρό και ανατολικότερα θα γίνουν κι άλλες εργασίες, επίσης με ανοιχτό όρυγμα, καθώς στην Πυλαία πρόκειται να κατασκευαστεί το αμαξοστάσιο του μετρό, σε έκταση 50.000 τετρ. μ. Η χάραξη θα ακολουθήσει την οδό Αλεξάνδρου Παπαναστασίου μέχρι το ύψος της οδού Κανελλοπούλου. Στη συνέχεια θα τέμνει την Κωνσταντίνου Καραμανλή και θα φτάνει στην οδό Ερυθρού Σταυρού, απ’ όπου αρχίζει η χωροθέτηση του αμαξοστασίου.

Τα τεχνικά στοιχεία του έργου

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου του μετρό έχουν ως εξής:

>> 13 σύγχρονοι σταθμοί με κεντρική αποβάθρα

>> 9,6 χλμ. γραμμής (με δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς).

>> 18 υπερ-αυτόματοι συρμοί τελευταίας τεχνολογίας πλήρως κλιματιζόμενοι, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό αλλά με συνοδό.

>> Αμαξοστάσιο στην περιοχή της Πυλαίας (Βότση) σε έκταση 50.000 τετρ. μ.

>> Οι σημαντικές διαφορές του μετρό Θεσσαλονίκης από το μετρό των Αθηνών είναι ότι θα υπάρχουν δύο μονές ανεξάρτητες σήραγγες (αντί της μίας σήραγγας διπλής τροχιάς στις πρώτες γραμμές του μετρό της Αθήνας) καθώς και σύστημα θυρών επί των αποβάθρων κάθε σταθμού για καλύτερη εξυπηρέτηση και μέγιστη ασφάλεια του επιβατικού κοινού.

>> Η αρχαιολογική ανασκαφή προβλέπεται να καλύψει συνολική έκταση 19.200 τετρ. μ. και η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού θα αναδείξει τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα σε κεντρικούς σταθμούς του δικτύου.

Tags:
No comments yet.