Πάρε κόσμε υποθαλάσσιες

Sep 7th, 2010
Ελευθεροτυπία, 07.09.2010
Του Κώστα Λασκαρέλια
Ηταν να γίνει μία, ναυάγησε, και τώρα ο Δ. Ρέππας εξήγγειλε τρεις οδούς διέλευσης μέσα από τον Θερμαϊκό. Οι δύο θα είναι υποθαλάσσιες και η μία αφορά τη ζεύξη Αγγελοχωρίου – Καλοχωρίου.

Το συνολικό κόστος όλων των επεμβάσεων στη Θεσσαλονίκη, κατά τους υπολογισμούς του υπουργού, είναι 8,5 δισ. ευρώ δίχως το ΦΠΑ. Αυτά τα οποία υπάρχουν είναι μόνο τα 2,5 δισ. Μένουν 6 δισ. ευρώ που πρέπει να βρεθούν για να μη μείνει στα λόγια κι αυτός ο «στρατηγικός σχεδιασμός».

Σύμφωνα με την παρουσίαση του σχεδίου στο ΤΕΕ-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, η πρώτη θαλάσσια οδός του Θερμαϊκού θα κινείται υποθαλάσσια, παράλληλα με την παλιά παραλία, σε εφαρμογή της εξαγγελίας της υπουργού Περιβάλλοντος. Αναμένεται να απελευθερώσει την παραλιακή λεωφόρο, ενώ θα γίνουν αστικές αναπλάσεις στο κέντρο της πόλης. Θα ξεκινάει από τα δικαστήρια και θα καταλήγει στην οδό Καυταντζόγλου, κοντά στο νέο δημαρχείο. Η άλλη θα είναι η κλασική υποθαλάσσια η οποία θα συνδέει τη δυτική είσοδο με την οδό Πόντου. Το κόστος και των δύο υπολογίζεται στα 800 εκατ. ευρώ.

Και ζεύξη

Η ζεύξη είναι μακρόπνοο σχέδιο και πρωτοπαρουσιάστηκε από την προηγούμενη ηγεσία τού τότε ΥΠΕΧΩΔΕ στην ολοκλήρωση της εξωτερικής περιφερειακής, η οποία τώρα ξανασχεδιάζεται και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τον χρόνο υλοποίησης του επανασχεδιασμού.

«Ο χρόνος της Θεσσαλονίκης είναι διαφορετικός από τον χρόνο καθενός μας, για αυτό και η πολιτική σκοπιμότητα και η εντυπωσιοθηρία πρέπει να δώσουν τη θέση τους στη μελέτη και τεκμηρίωση μιας πρότασης που ανταποκρίνεται στην ηλικία της Θεσσαλονίκης. Ιδίως την ηλικία του μέλλοντός της», τόνισε παρουσιάζοντας το στρατηγικό σχέδιο ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος μίλησε για έναν διάλογο που θα συντονίσει το ΤΕΕ και ο οποίος θα ολοκληρωθεί με το τέλος του χρόνου. Συντονιστής της ομάδας είναι ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, τόνισε ο υπουργός.

Είναι τα γνωστά έργα που η Θεσσαλονίκη διεκδικεί πάνω από 10 χρόνια και αφορούν:

* Το μετρό με όλες του τις επεκτάσεις, ανατολικά έως την Καλαμαριά και το αεροδρόμιο, δυτικά έως το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και τον Εύοσμο και μέσω Τούμπας έως την Πυλαία. Το εφικτό με τα κονδύλια που υπάρχουν είναι να προχωρήσει τώρα έως την Καλαμαριά.

* Η εξωτερική περιφερειακή, για την οποία είναι σε εξέλιξη σχεδιασμός ώστε να κινηθεί από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου έως τα Κωνσταντινουπολίτικα υπερυψωμένα, ακολουθώντας την εσωτερική περιφερειακή και το υπόλοιπο τμήμα να περιμένει καλύτερες οικονομικές συγκυρίες.

* Η επέκταση του διαδρόμου προσαπογείωσης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», με συμβατικό προϋπολογισμό 137 εκατ. ευρώ και ημερομηνία ολοκλήρωσης τον προσεχή Ιούλιο, εμφανίζει απορροφητικότητα της τάξης του 34%. Δόθηκε ήδη παράταση ολοκλήρωσης έως το τέλος του 2012.

Νέο προτεινόμενο έργο είναι η δημιουργία μεγάλου εμπορευματικού κέντρου στο στρατόπεδο Γκόνου, σε μια έκταση πέραν των 600 στρεμμάτων, που θα έχει πρόσβαση σε λιμάνι και οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Ο στόχος είναι έως το τέλος της χρονιάς που διανύουμε να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός. Πηγές χρηματοδότησης πέραν των τομεακών προγραμμάτων θα είναι αξιοποίηση των ΣΔΙΤ και δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Εργα που άμεσα μπορούν να υλοποιηθούν, κατά τον υπουργό Υποδομών, είναι οι παρεμβάσεις στην εσωτερική περιφερειακή. Εχουν προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότησή τους είναι εξασφαλισμένη. Είναι ο μεγάλος κόμβος της Λαχαναγοράς, ο οποίος με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ θα δημοπρατηθεί μέσα στον προσεχή χρόνο, και είναι η ανισοπεδοποίηση 6 βασικών κόμβων στο δυτικό τμήμα με προϋπολογισμό άλλα 100 εκατ. ευρώ.

Εξετάζεται η διαπλάτυνση, με μία επιπλέον λωρίδα ανά κατεύθυνση, από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου έως τον κόμβο του αεροδρομίου και η κατασκευή υπερυψωμένης οδικής αρτηρίας από τον κόμβο Ευκαρπίας έως τα Κωνσταντινουπολίτικα με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή μπορεί να ξεκινήσει το 2011 και να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών. *

Tags:
No comments yet.