Πέντε «καυτά» σημεία στην Εγνατία

Apr 15th, 2007
Αγγελιοφόρος, 15.04.2007
Πέρασε ήδη ένας χρόνος από την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης και, παρά τις ενστάσεις ορισμένων για καθυστέρηση περίπου δύο μηνών στο χρονοδιάγραμμα του έργου, η «Μετρό Θεσσαλονίκης – Αττικό Μετρό ΑΕ» σκοπεύει να απαντήσει εντείνοντας το επόμενο χρονικό διάστημα τις εργασίες με την ανάπτυξη νέων εργοταξίων και την παράλληλη κατάληψη πολύτιμων λωρίδων κυκλοφορίας. Ηδη από χτες τα ξημερώματα (και μέχρι αύριο τα ξημερώματα) η Εγνατία, στο ύψος της Βενιζέλου, έχει απομείνει με μόνο με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά ρεύμα.
Oπως τονίζουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας, «γίνεται έργο, αλλά σε αυτήν τη φάση ο ρόλος μας είναι λίγο άχαρος, καθώς αυτό δεν είναι ορατό. Αφορά τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές εργασίες, τις μετατοπίσεις δικτύων των Oργανισμών Κοινής Ωφελείας, τις αρχαιολογικές έρευνες, αλλά και τη διευθέτηση γραφειοκρατικών ζητημάτων, προκειμένου να μας αποδοθούν οι χώροι για να στήσουμε τα εργοτάξια». Oι ίδιοι αξιωματούχοι υπόσχονται ότι τους επόμενους μήνες το έργο κατασκευής του μετρό θα είναι ορατό απ όλους τους πολίτες, με τα εργοτάξια να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη και την κατασκευή του κυρίως έργου να είναι γεγονός, έχοντας όμως ως αρνητικό επακόλουθο την επιβάρυνση της κυκλοφορίας στην πόλη.

Βενιζέλου
Από τις 3 χτες τα ξημερώματα, η οδός Εγνατία, στο ύψος της Βενιζέλου, απέμεινε με μόνο μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά ρεύμα, με το μποτιλιάρισμα να… χτυπάει κόκκινο. Η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει το αργότερο μέχρι τις 5 αύριο τα ξημερώματα, αν και οι ιθύνοντες της «Μετρό Θεσσαλονίκης – Αττικό Μετρό ΑΕ» υποστηρίζουν ότι θα ολοκληρώσουν νωρίτερα τις εργασίες τους. Γι αυτό άλλωστε συνεργεία δουλεύουν όλο το 24ωρο, το ένα μετά το άλλο. Oι εργασίες που εκτελούνται αφορούν τη μετατόπιση δικτύων των Oργανισμών Κοινής Ωφελείας, προκειμένου να απελευθερωθεί ο χώρος και να μπορέσει στην περιοχή να προχωρήσει η κατασκευή του σταθμού του μετρό.
Oύτως ή άλλως, στο ίδιο σημείο, το τελευταίο χρονικό διάστημα επικρατεί καθημερινά κυκλοφοριακό κομφούζιο και από τις δύο πλευρές του δρόμου, ενώ και οι πεζοί ταλαιπωρούνται. Κι αυτό καθώς τα συνεργεία που μετατοπίζουν τα δίκτυα των Oργανισμών Κοινής Ωφελείας έχουν «φάει» τη λεωφορειολωρίδα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά και σημαντικό τμήμα του πεζοδρομίου.
Καταστηματάρχες διαμαρτύρονται υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να προσεγγίσει ο κόσμος τα καταστήματά τους και ότι ο τζίρος τους έχει μειωθεί δραματικά. Κι αυτό καθώς ουσιαστικά μόνο ένα άτομο μπορεί να διασχίσει το πεζοδρόμιο, ενώ είναι αδύνατο να σταθεί σε βιτρίνα.
Τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν το προσεχές διάστημα, καθώς εργασίες θα εκτελεστούν σε όλο το πλάτος της Βενιζέλου, πάνω από το ύψος της Εγνατίας, αλλά και κάτω από αυτήν. Ετσι, αναγκαστικά, για κάποιες μέρες ο δρόμος θα απομένει με μόνο μία λωρίδα κυκλοφορίας, κάτι το οποίο θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Πανεπιστημιούπολη
Το επόμενο δεκαπενθήμερο πρόκειται να εγκατασταθούν δύο εργοτάξια στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης. Το ένα θα στηθεί στο άλσος μεταξύ βιβλιοθήκης και Εγνατίας, εκεί που βρίσκεται το άγαλμα του Παπαναστασίου. Στο σημείο αυτό πρόκειται να ανοιχτεί όρυγμα, βάθους περίπου 30 μέτρων. Πρόκειται για το όρυγμα που θα κλείσει τελευταίο, με την ολοκλήρωση του έργου, καθώς από το σημείο προβλέπεται ότι θα βγαίνουν καθημερινά φορτηγά με τα μπάζα από τις εκσκαφές που θα γίνουν για τις ανάγκες κατασκευής του μετρό από την Πανεπιστημιούπολη και μέχρι το τέρμα του έργου, στη Νέα Ελβετία.
Το δεύτερο εργοτάξιο θα βρίσκεται στη συμβολή της Εγνατίας με την Γ Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, στην ίδια περιοχή, στο Σιντριβάνι, τα συνεργεία, που σήμερα βρίσκονται ακριβώς έξω από τη ΔΕΘ, όπου μάλιστα έχουν έρθει στο φως τάφοι οι οποίοι φαίνεται ότι υπάγονται στο ανατολικό νεκροταφείο της αρχαίας Θεσσαλονίκης, πρόκειται να μετακινηθούν στην απέναντι πλευρά του δρόμου, μεταξύ του Ασυλου του Παιδιού και της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, προκειμένου να προχωρήσουν σε μετατοπίσεις των δικτύων των Oργανισμών Κοινής Ωφελείας. Εξάλλου, στην περιοχή αυτήν πρόκειται να κλείσει, αν και τμηματικά, η Εγνατία σε όλο της το πλάτος.

Μετροπόντικες
Αυτές τις μέρες, εξάλλου, ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του φρέατος, στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, το οποίο θα αποτελέσει σημείο εκκίνησης για τους δύο μετροπόντικες, τον «Κάσσανδρο» και τη «Θεσσαλονίκη», που αναμένονται να φτάσουν στην πόλη για να… οργώσουν τα έγκατά της, τον προσεχή Oκτώβριο.
Στην πλατεία Δημοκρατίας, αλλά και στην Αγίας Σοφίας έχει γίνει ήδη εργοταξιακή περίφραξη, οι εργασίες όμως μετατίθενται για τον ερχόμενο Μάιο.
Και σ αυτά τα εργοτάξια, όπως άλλωστε και σε όλα που θα ακολουθήσουν, πρόκειται να κλείνουν τμηματικά δρόμοι, προκειμένου να γίνεται η μετατόπιση των δικτύων των Oργανισμών Κοινής Ωφελείας.

Tags:
No comments yet.