Πανηγύρι για την πρώτη σήραγγα του μετρό

Nov 11th, 2009
Ελευθεροτυπία, 11.11.09

Του Σάκη Αποστολάκη

Η ώρα είναι 1.33, μεσημέρι της 10ης Νοεμβρίου 2009. Ο πρώτος μετροπόντικας του μετρό Θεσσαλονίκης ακούγεται να συνθλίβει το έδαφος και να ξύνει το τσιμέντο πίσω από τον ψηλό τοίχο, σε βάθος 31 μέτρων, στο εργοτάξιο μπροστά στη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Ρωγμές εμφανίζονται στον τοίχο. Κομμάτια του αρχίζουν να πέφτουν με θόρυβο. Στη 1.43 υποχωρεί τελείως και τα δόντια του μετροπόντικα εμφανίζονται. Η κεφαλή αρχίζει να εμφανίζεται όλο και πιο πολύ.

Ο «Κωστίκας», που έπιασε δουλειά τον Ιανουάριο, ολοκλήρωσε σήραγγα 2,7 χλμ. Ο «Κωστίκας», που έπιασε δουλειά τον Ιανουάριο, ολοκλήρωσε σήραγγα 2,7 χλμ. Τεχνικοί, μηχανικοί κι εργάτες χειροκροτούν, ξεσπούν σε πανηγυρισμούς και βγάζουν φωτογραφίες. Ενας από τους χειριστές του μηχανήματος, ο 40χρονος Φώτης Μαρκάτης, προβάλλει από ένα άνοιγμα ανάμεσα από τα δόντια του μετροπόντικα και ξεδιπλώνει μια ελληνική σημαία. Τον ακολουθεί από ένα διπλανό άνοιγμα ο Ιταλός συνάδελφός του, Λούκα Καπρίνι, που ξεδιπλώνει μια σημαία της χώρας του.

Ο πρώτος μετροπόντικας βλέπει για πρώτη φορά το φως, από τον Ιανουάριο του 2009, που ξεκίνησε το υπόγειο ταξίδι του στα έγκατα της Θεσσαλονίκης. Η 15ετής και πλέον συζήτηση και αντιπαράθεση για το μετρό Θεσσαλονίκης, από την περιβόητη «τρύπα του Κούβελα», στα μέσα της δεκαετίας του ’80, φαίνεται ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, έκανε λόγο για ιστορική μέρα, ζήτησε «ν’ αφήσουμε πίσω μας όσα μας δίχασαν», κι ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για το έργο, συμπεριλαμβανομένης και της προηγούμενης ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Αλλά υπάρχουν προβλήματα. Αναζητείται χρηματοδότηση για το υπόλοιπο έργο και υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις. Το έργο δεν φαίνεται να είναι έτοιμο το 2012. Ο Γιάννης Μαγκριώτης έλεγε και στο παρελθόν ότι δεν θα είναι έτοιμο ούτε το 2013 κι έκανε λόγο για δύο χρόνια καθυστέρηση. Πρόσφατα μίλησε για 1,5 χρόνο καθυστέρηση και τοποθετούσε την ολοκλήρωση της κύριας γραμμής του μετρό στα μέσα του 2014.

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, είχε δηλώσει ότι ούτε το 2015 δεν θα είναι έτοιμο το μετρό. Χρηματοδότηση αναζητείται και για τις επεκτάσεις προς Καλαμαριά και Δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ και η κατασκευή του σταθμού στη Μίκρα κόλλησε στο ΣτΕ.

Ο Γιάννης Μαγκριώτης σημείωσε πως τα χρήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου είναι αρκετά. Ομως βούληση του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση, ώστε να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις. Ο υφυπουργός Υποδομών τόνισε ακόμη ότι:

– Υπάρχουν ζητήματα συνεργασίας με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, στην οποία έδωσε μεν τα εύσημα, αλλά πρόσθεσε ότι απαιτούνται γρηγορότερες αποφάσεις. Το θέμα θα συζητηθεί με τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.

– Συζητείται το θέμα μεταφοράς της διαχείρισης του έργου από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη.

– Για το σταθμό της Μίκρας εξετάζονται οι εναλλακτικές λύσεις, ώστε να μη χαθούν οι προθεσμίες των διαγωνισμών.

Ελλάς – Ιταλία… μετροποντική συμμαχία Ελλάς – Ιταλία… μετροποντική συμμαχία Ο πρώτος μετροπόντικας του μετρό Θεσσαλονίκης «θ’ αναπαυθεί» για δύο βδομάδες στο σταθμό μπροστά στη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, ενώ θα αλλαχτούν τροχαλίες και άλλα μέρη του μηχανήματος. Από τον περασμένο Ιανουάριο, έσκαψε σήραγγα μήκους 2,7 χλμ. Δούλευε νυχθημερόν με τρεις βάρδιες. Ο χρόνος που έκανε ώς το ΑΠΘ θεωρείται πολύ καλός, από τον χειριστή του, Φώτη Μαρκάτη, ο οποίος έχει δουλέψει στην κατασκευή σηράγγων στην Ισπανία, την Αγγλία και την Ιταλία.

Σε απόσταση 800 μέτρων τον ακολουθεί ο δεύτερος μετροπόντικας, που ξεκίνησε έπειτα από 4 μήνες, τον Απρίλιο του 2009. Σταμάτησε για να γίνουν νέες μετρήσεις και να εξεταστούν και πάλι τα μέτρα προστασίας στο Αλκαζάρ. Αναμένεται να φτάσει στη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, δίπλα στον πρώτο, τα Χριστούγεννα. *

Tags:
No comments yet.