Παπάφειο: Ο,τι δεν κατάφερε το μετρό το κατάφερε…ο καιρός!

Nov 2nd, 2010
Αγγελιοφόρος, 02.11.2010
Ενα από τα δέντρα πέφτοντας “βρήκε” στο κτίριο του ορφανοτροφείου

Ο,τι δεν κατάφερε να… κάνει το μετρό το έκανε ο καιρός! Τρία δέντρα που βρίσκονται στον αύλειο χώρο του Παπάφειου Ορφανοτροφείου έπεσαν, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς, μετά τις πρόσφατες καταιγίδες που έπληξαν τη Θεσσαλονίκη. Τα δέντρα, τα οποία αποτέλεσαν επισήμως τη δικαιολογία για να μπλοκαριστεί η κατασκευή του σταθμού του μετρό Παπάφη, αποδείχτηκαν άκρως επικίνδυνα.

Τον περασμένο Μάιο, συνεργεία της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του μετρό της Θεσσαλονίκης μπήκαν στον αύλειο χώρο του Ορφανοτροφείου προκειμένου να εκτελέσουν εργασίες, οι οποίες ωστόσο σταμάτησαν ύστερα από λίγες εβδομάδες, καθώς εκκρεμούν προσφυγές που κατέθεσε η διοίκηση του ιδρύματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στις προσφυγές, που θα εκδικαστούν μέσα στον τρέχοντα μήνα, γίνεται αναφορά και στα δέντρα, με το ίδρυμα να ζητά να μην κοπούν.

Ο… καβγάς δε γίνεται για όλα τα δέντρα του Ιδρύματος, αλλά για δεκατρία, τα οποία οριοθετούνται εντός του χώρου που χρειάζεται το μετρό προκειμένου να εργαστεί για την κατασκευή του σταθμού. Κι αυτό παρά τις δεσμεύσεις της «Αττικό Μετρό ΑΕ», ότι κάθε κομμένο δέντρο θα αντικατασταθεί από οκτώ νέα. Παρά ταύτα η «Αττικό Μετρό ΑΕ» αναγκάστηκε να σταματήσει τις εργασίες, καθώς τα δέντρα εντός του εργοταξίου καθιστούσαν απαγορευτική την εκτέλεσή τους.

Το ένα από τα τρία υπεραιωνόβια πεύκα έπεσε σπάζοντας τμήμα της περίφραξης που υπάρχει γύρω από την αυλή του Παπαφείου. Μάλιστα, η κορυφή του δέντρου έφτασε μέχρι το πεζοδρόμιο! Τα άλλα δύο έπεσαν πάνω στο κτίριο του Ορφανοτροφείου.

Στελέχη της «Αττικό Μετρό ΑΕ» εκφράζουν φόβους και για τα υπόλοιπα δέντρα και επικαλούνται έκθεση καθηγητών Δασολογίας του ΑΠΘ, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος.

Tags:
No comments yet.