Παρέμβαση ΑΠΘ για τα ευρήματα στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό

Mar 5th, 2013

Thestival.gr, 05.03.2013

Τις προτάσεις του ΑΠΘ για το θέμα των αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου του…

Μετρό Θεσσαλονίκης κατέθεσε και εγγράφως ο Πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, με επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αττικό Μετρό Χρήστο Τσίτουρα, στο Διευθυντή του έργου στο Θεσσαλονίκη Γιώργο Κωνσταντινίδη και το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Στην επιστολή ο Πρύτανης διατυπώνει εγγράφως τις προτάσεις που κατέθεσε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, κατά την οποία συζητήθηκε το επίμαχο θέμα και συγκεκριμένα:

Α) Το ΑΠΘ θέτει στη διάθεση της πόλης το επιστημονικό δυναμικό του, προκειμένου να διερευνηθεί διεξοδικά το ζήτημα. Ήδη έχει συγκροτήσει ομάδα εργασίας που αποτελείται από καθηγητές των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών, Ιστορίας – Αρχαιολογίας και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, η οποία εξετάζει τα πορίσματα των αρχαιολογικών ερευνών και των τεχνικών μελετών. Η ομάδα θα διαμορφώσει και θα θέσει υπόψιν των αρμόδιων αρχών όλα τα δυνατά εναλλακτικά σενάρια με επιστημονική τεκμηρίωση, ενώ θα συμβάλει στην εκτίμηση κόστους – οφέλους για καθένα από αυτά.

Β) Το ΑΠΘ προτίθεται να διεκδικήσει, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των τεράστιας αξίας αρχαιολογικών ευρημάτων, προκειμένου να συμβάλει στην αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης της πόλης και στην ανάδειξη της νέας της ταυτότητας, με βάση την ιστορία και την παράδοσή της.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι το ΑΠΘ να συμβάλει στη σφαιρική και με γνώμονα την επιστημονική μεθοδολογία πληροφόρηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να προκύψει η βέλτιστη λύση που θα εξυπηρετεί σε μεγαλύτερο βαθμό την πόλη και την κοινωνία της.

Ήδη, η ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ, μαζί με το Πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο και τον Αντιπρύτανη Γιάννη Παντή, επισκέφτηκαν τα αρχαιολογικά ευρήματα του σταθμού Βενιζέλου και εξετάζουν τα στοιχεία, ώστε να γνωμοδοτήσουν σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν: από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ο Πρόεδρος Χρήστος Αναγνωστόπουλος και οι καθηγητές Ιωάννης Αβραμίδης, Δημοσθένης Αγγελίδης, Κοσμάς Στυλιανίδης, Δημήτρης Μπίκας και Αναστάσιος Σέξτος, από το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας οι καθηγητές Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αριστοτέλης Μέντζος, Μιχάλης Τιβέριος και Ναταλία Πούλου και ο καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Κώστας Κωτσάκης, ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένως με τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής ο Πρόεδρος Γιώργος Παπακώστας, ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Φράγκος και οι διευθυντές των Τομέων Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου, Νίκος Καλογήρου, Παναγιώτης Σταθακόπουλος, Ματούλα Σκαλτσά και Τατιάνα Ανδρεάδου.

 

No comments yet.