Παραδομένες στο μεγάλο κεφάλαιο οι υποδομές

May 24th, 2011
Ριζοσπάστης, 24.05.2011
Η πλήρης στοίχιση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης με τις επιλογές των κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) διαχρονικά, για παράδοση των υποδομών της χώρας στο ντόπιο και ξένο ιδιωτικό κεφάλαιο, αναδείχθηκε μέσα από τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όπου συζητήθηκε η εξέλιξη των επενδύσεων στο λιμάνι, το οποίο πλέον βγαίνει στο σφυρί, καθώς και η πορεία εκτέλεσης του έργου του μετρό, που η ολοκλήρωσή του (βασικός άξονας και επέκταση Καλαμαριάς) μετατίθεται πλέον στο 2016.

Ο πρόεδρος του ΟΛΘ, Σ. Αγγελούδης, παρουσίασε τις επενδύσεις όπως δημοπράτηση επέκτασης 6ου Προβλήτα, επέκταση Ελεύθερης Ζώνης κατά 80 στρέμματα, διαγωνισμός για αξιοποίηση με ξένα ιδιωτικά κεφάλαια του χώρου του 2ου Προβλήτα (που αποτελεί φιλέτο μαζί με τον 1ο, καθώς βρίσκονται στα όρια του κέντρου της πόλης), δηλώνοντας προσχηματικά ότι είναι αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση… Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης, που είπε «ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση, αλλά ΝΑΙ σε ιδιωτικές επενδύσεις».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήλωσαν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ και ξεκαθάρισαν ότι απαιτούν και θα αγωνιστούν για αποκλειστικά δημόσιο λιμάνι, ενταγμένο στο πλαίσιο ενιαίου κρατικού φορέα μεταφορών. Για το μετρό ανέδειξαν την αντίθεσή τους στην υλοποίηση και εκμετάλλευση του έργου από το μεγάλο κατασκευαστικό κεφάλαιο, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις επιπτώσεις που ήδη έχει (κόστος υλοποίησης, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στο μετρό κλπ) και θα συνεχίσει να έχει (κόστος χρήσης κ.ά.) σε βάρος του εργαζόμενου λαού. Σημείωσαν δε, πως ένας δημόσιος ενιαίος κατασκευαστικός φορέας θα μπορούσε να πετάξει έξω το μεγάλο αγκάθι του κέρδους των εργολάβων και να διασφαλίσει ποιοτική και ασφαλή κατασκευή, εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους, φθηνές μεταφορές.

Tags:
No comments yet.