Πιάνει δουλειά τον Απρίλιο ο μετροπόντικας

Dec 1st, 2007
Έθνος, 01.12.07

Του Βασίλη Ιγνατιάδη

Άρχισε να παραλαμβάνεται σε τμήματα ο πρώτος μετροπόντικας, ο οποίος από τον ερχόμενο Απρίλιο θα σκάβει 10 έως 13 μέτρα ημερησίως. Από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η συναρμολόγηση και του δεύτερου μηχανήματος
Τον Απρίλιο του 2008 αναμένεται να πιάσει δουλειά ο ένας από τους δύο μετροπόντικες («Θεσσαλονίκη» και «Κάσσανδρος»), που για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα σκάβουν τις σήραγγες του μετρό της Θεσσαλονίκης.

Ο πρώτος άρχισε να παραλαμβάνεται σε τμήματα και θα συναρμολογηθεί στις αρχές του νέου έτους στο εργοτάξιο του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης, το οποίο επισκέφθηκε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ για να πληροφορηθεί για την πορεία των εργασιών και να ζητήσει ταχύτερους ρυθμούς, ώστε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει μετρό το 2012, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Πιάνει δουλειά τον Απρίλιο ο μετροπόντικας

Ο υπερσύγχρονος μετροπόντικας, γερμανικής κατασκευής, έχει μήκος 90 μέτρα και βάρος 37 τόνους. Εχει τη δυνατότητα να σκάβει 10 έως 13 μέτρα ημερησίως, ανάλογα με το έδαφος, ενώ είναι εφοδιασμένος με σύστημα εξισορρόπησης της πίεσης που εμποδίζει τις επιφανειακές καθιζήσεις. Τα πρώτα τμήματα του δεύτερου μηχανήματος θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται τον Ιανουάριο.

Ο κ. Σουφλιάς μίλησε για καλούς έως τώρα ρυθμούς εκτέλεσης των εργασιών και απέδωσε τις όποιες καθυστερήσεις στα έργα παράκαμψης των δικτύων κοινής ωφέλειας και στα προβλήματα χωροθέτησης των εργοταξίων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως θα μπορούσε κάποιος να γράψει ολόκληρο βιβλίο με τα προβλήματα που βρίσκει στη διάρκεια κατασκευής.

Μέχρι σήμερα, όπως είπε, έχει τελειώσει το 80% των μελετών εφαρμογής και οι 350 γεωτρήσεις για τις γεωτεχνικές μελέτες, ενώ έχουν καταγραφεί και ελεγχθεί όλα τα κτίρια κατά μήκος της γραμμής σε μια ζώνη 50 μέτρων απ αυτήν. Σήμερα βρίσκονται σε ανάπτυξη 8 εργοτάξια και κατασκευάζονται 3 σταθμοί (Σιδηροδρομικός Σταθμός, Βενιζέλου, Σιντριβάνι).

Ανασκαφές
Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη αρχαιολογικές ανασκαφές σε έκταση 6.000 τ.μ. -που αναμένεται να φτάσει τα 20.000 τ.μ.- και, όπως είπε ο κ. Σουφλιάς, τα ευρήματα είναι πολλά και σημαντικά. Μέρος αυτών θα τοποθετηθεί στους σταθμούς του μετρό και ένα τμήμα τους στο Αλκαζάρ, το οποίο θα αναστηλωθεί από την «Αττικό Μετρό Α.Ε.».

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τόνισε πως το μετρό της Θεσσαλονίκης μαζί με την υποθαλάσσια αρτηρία θα επηρεάσουν ευεργετικά την ποιότητα ζωής της πόλης. «Πιστεύω ότι από δω και πέρα θα πάμε με πολύ πιο γρήγορο και καλύτερο ρυθμό και το μετρό θα είναι πλέον κτήμα των πολιτών της Θεσσαλονίκης το 2012», είπε.

Πριν από την ολοκλήρωση της κύριας γραμμής θα δημοπρατηθεί και θα ξεκινήσει η κατασκευή της επέκτασης προς την Καλαμαριά (έχουν εξασφαλιστεί 400 εκατ. ευρώ από το Δ ΚΠΣ), ενώ προχωρούν οι μελέτες για την επέκταση προς τη Σταυρούπολη και προετοιμάζονται αυτές προς Κορδελιό και αεροδρόμιο.

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2008 ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΕΓΝΑΤΙΑ
Στην επίσκεψή του στην εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.» ο κ. Σουφλιάς ανέφερε πως η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου υλοποιείται εντός χρονοδιαγράμματος και θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2008. Σήμερα κατασκευάζονται 330 χλμ. και έχουν παραδοθεί 207 χλμ. από το 2004.

Αναφερόμενος στον ρόλο της εταιρείας, ο υπουργός ανακοίνωσε πως θα αναλάβει την ευθύνη-επίβλεψη της υποθαλάσσιας αρτηρίας Θεσσαλονίκης, του τμήματος Μαλιακού – Κλειδί και του άξονα Ε-65, ο οποίος θα συνδέει τη Λαμία με την περιοχή της Παναγιάς στην Εγνατία Οδό και θα έχει κόστος 1,5 δισ. ευρώ.

Tags:
No comments yet.