Πληρώνει το μισθό Μαρτίου το μετρό

Jun 13th, 2012

Αγγελιοφόρος, 12.03.2012

Στην καταβολή των δεδουλευμένων του μηνός Μαρτίου, απευθείας στους 130 εργαζομένους στο κατασκευαστικό τμήμα του Μετρό Θεσσαλονίκης, προχωρά η Αττικό Μετρό ΑΕ, ως εκπρόσωπος του δημοσίου και με βάση τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του μετρό Θεσσαλονίκης (σ.σ. με επικεφαλής την ΑΕΓΕΚ), επιμένουν στην ανάγκη καταβολής και των τριών οφειλόμενων μισθών (Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου 2012), επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν επίσχεση εργασίας, ενδεχομένως εντός των αμέσως επόμενων ωρών, αν το αίτημά τους δεν ικανοποιηθεί.

Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωσή της, η Αττικό Μετρό ΑΕ επισημαίνει ότι έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση «κατανοώντας τη δύσκολη θέση των εργαζομένων […] εξαιτίας της αδυναμίας της αναδόχου κοινοπραξίας να πληρώσει το προσωπικό της». Παράλληλα, «δηλώνει για μια ακόμη φορά ότι το Δημόσιο ουδεμία οφειλή έχει απέναντι στην ανάδοχο κοινοπραξία για εκτελεσμένες εργασίες».

Στο μεταξύ, κατόπιν έντονων πιέσεων που έχουν ασκηθεί προς την κοινοπραξία του μετρό Θεσσαλονίκης, αυτή φέρνει -σύμφωνα με πληροφορίες- από αύριο τα απαιτούμενα υλικά (π.χ. σίδερα), ώστε να ξεκινήσουν ξανά οι εργασίες στα εργοτάξια, που από το περασμένο Πάσχα έχουν επιβραδυνθεί σε σημείο παύσης.

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Κι ενώ το έγγραφο της επίσχεσης εργασίας αναμένεται να κοινοποιηθεί από δικαστικό επιμελητή, μέχρι τις 7 το βράδυ σήμερα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο κατασκευαστικό τμήμα του μετρό Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Κόκκινος, δήλωσε: «Πρέπει να λάβουμε τους μισθούς μας, όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους εργαζομένους στο μετρό. Δεν είναι δυνατόν οι διπλανοί μας στο εργοτάξιο, από το τμήμα αρχαιολογίας, να πληρώνονται κανονικά κι εμείς να έχουμε τρεις μήνες να πληρωθούμε».

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι των 130 εργαζομένων ειδοποιήθηκαν νωρίτερα ότι, από τις 5.30 το απόγευμα, οι δικαιούχοι μπορούν να εισπράξουν τον μισθό του Μαρτίου. «Όμως, οι εργαζόμενοι -η πλειοψηφία των οποίων δεν κατοικεί στη Θεσσαλονίκη- είχαν ήδη φύγει για τα σπίτια τους, σε Κατερίνη, Βέροια και Κιλκίς, μετά την απεργία μας, οπότε δεν μπορούσα να τους βρω όλους και να τους ζητήσω να γυρίσουν πίσω. Έτσι, ζήτησα να πληρωθούμε αύριο το πρωί», διευκρίνισε ο κ.Κόκκινος και πρόσθεσε ότι μετά και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων τις προηγούμενες ημέρες, καθώς και την πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν, το θέμα έχει πλέον «πάρει φωτιά».

Στις 12 το μεσημέρι αύριο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση για το θέμα του μετρό μεταξύ του υπηρεσιακού υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Στράτου Σιμόπουλου, του προέδρου της Αττικό Μετρό, Χρήστου Τσίτουρα και των εκπροσώπων των εργαζομένων.

No comments yet.