Ποιος σκάβει αυτόν τον τόπο;

Feb 23rd, 2013

Καρφίτσα, 23.02.2013

Του Χρήστου Μάτη*

Η συζήτηση που γίνεται για τα αρχαία στο σταθμό της Βενιζέλου μου θυμίζει τη συζήτηση που ακούω να κάνουν πιτσιρικάδες για τις εφαρμογές, τις οποίες έχει το smartphone που έχουν.

Το βλέπω, το διακρίνω, δεν μπορώ να το αξιολογήσω. Όμως αυτοί είναι ενθουσιασμένοι. Είναι το ίδιο ακριβώς όταν ακούω τους αρχαιολόγους και τους μηχανικούς της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ να προωθούν το προϊόν της δουλειάς τους.

Ομολογώ ότι δεν μπορώ να αξιολογήσω τα αρχαία που βρέθηκαν. Είμαι πιθανόν ένας από τους ελάχιστους Θεσσαλονικείς που δεν έχει άποψη για το θέμα. Μπορεί η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και ο καθόλα σεβαστός καθηγητής Τιβέριος να έχουν δίκαιο, ότι παρόμοια ευρήματα βρέθηκαν και στο σταθμό της Αγίας Σοφίας και απομακρύνθηκαν. Άλλωστε, δεκάδες ευρήματα έχουν καταχωθεί περιμένοντας άγνωστους ιστορικούς του μέλλοντος.

Την ίδια στιγμή, όμως, με πιάνουν τα γέλια όταν η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ με προειδοποιεί για καθυστέρηση στο έργο.

Καλό θα ήταν να πάει να το πει στο Ζαφείρη, στη Δελφών, που του έχουν κλείσει τη δίοδο στο μαγαζί εδώ και 1,5 χρόνο, με αποτέλεσμα να μη βλέπει πελάτη και να μην έχει πληρώσει το ρεύμα του, ότι “αν συνεχιστούν οι έρευνες, θα καθυστερήσει το μετρό”.

Δυστυχώς στο θέμα των αρχαίων του σταθμού της Βενιζέλου, το πραγματικό πρόβλημα είναι ποιος θα αποφασίσει. Διότι δεν υπάρχει θεσμικό όργανο που να μπορεί να κρίνει. Οι αρχαιολόγοι εγγυώνται οι ίδιοι για τις απόψεις τους και οι εργολάβοι για τις δικές τους. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατάφερε να απαξιωθεί, η πρόταση για διεθνές δικαστήριο πολιτισμού, αντίστοιχο με αυτό της Χάγης είναι αστεία.

Και μία κοινωνία ολόκληρη, με το μαχαίρι στο λαιμό, καλείται να αποφασίσει αν θέλει μετρό ή αρχαία. Χωρίς να έχει καμία διαδικασία να το κάνει…

Δεν ξέρω πως τα καταφέραμε έτσι, αλλά πρέπει να βρούμε τη λύση σύντομα. Γιατί αλλιώς ο διχασμός που διαφαίνεται θα φέρει πάθη και καταδρομικές επιχειρήσεις μέσα στην πόλη…

*Ο Χρήστος Μάτης είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης- Επικεφαλής της παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ- Οικολογία στην Πράξη

No comments yet.