Πού και πότε κλείνει η Εγνατία

Jun 17th, 2007
Αγγελιοφόρος, 17.06.07

Σε αδιάβατη πόλη μετατρέπεται μέρα με τη μέρα η Θεσσαλονίκη, με τα έργα του μετρό να αναπτύσσονται διαρκώς και την κυκλοφοριακή επιβάρυνση να πολλαπλασιάζεται. Κι αν σήμερα η κατάσταση… αντέχεται, όλοι φοβούνται το τι θα συμβεί το Σεπτέμβριο, όταν όχι μόνο θα επιστρέψουν άπαντες από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αλλά και θα ανοίξει τις πύλες της η ΔΕΘ.

Σήμερα τα «κόκκινα» σημεία είναι έξι. Βρίσκονται στον άξονα Εγνατία – Μοναστηρίου, εκεί όπου πρόκειται σε λίγα χρόνια να υπάρχουν οι σταθμοί του μετρό. Το μόνο παρήγορο είναι η δέσμευση των υπευθύνων του έργου ότι κανένας δρόμος δεν πρόκειται να κλείσει εντελώς και ότι τα προβλήματα θα αφορούν τη μείωση των λωρίδων κυκλοφορίας. Πάντως, σήμερα, η Εγνατία από το ύψος της Χαλκέων μέχρι την Ιωνος Δραγούμη θα μείνει με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, ενώ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο κάτι αντίστοιχο θα συμβεί στο Σιντριβάνι.

Ν. Σ. Σταθμός: Πρόδρομες εργασίες τέλος! Στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, όπου θα βρίσκεται το ένα άκρο του μετρό, τα συνεργεία από την περασμένη εβδομάδα προχωρούν σε αυτήν καθαυτήν την κατασκευή του κυρίως έργου. Ειδικότερα, έχει ολοκληρωθεί η μετατόπιση των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, OΤΕ, ύδρευση και αποχέτευση, φυσικό αέριο) κι έχει αρχίσει η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων του σταθμού αλλά και του φρέατος απ όπου τους επόμενους μήνες θα μπουν στα έγκατα της Θεσσαλονίκης οι μετροπόντικες για να αρχίσουν το σκάψιμο.

Oσον αφορά την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, αυτή, για τα επόμενα τρία χρόνια που υπολογίζεται ότι απαιτούνται για την κατασκευή του σταθμού, θα παραμείνει ως έχει σήμερα. Δηλαδή, τα ΙΧ θα περνούν από τη Μοναστηρίου με ζιγκ ζαγκ.

Σταθμός Δημοκρατίας (Βαρδάρι): Oλοκληρώνεται τις επόμενες μέρες η μετατροπή της νησίδας επί της Μοναστηρίου, μεταξύ Λαγκαδά και Μιχαήλ Καλού, σε λωρίδα κυκλοφορίας, προκειμένου να αποδοθεί στα ΙΧ και να περιοριστούν τα προβλήματα στην κίνηση. Παράλληλα, έχουν αρχίσει οι εργασίες παράκαμψης των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφέλειας, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου τέσσερις μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα με αρχαία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σταθμός Δημοκρατίας μετακινήθηκε από την αρχική του θέση σε σημείο εκτός των τειχών της αρχαίας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με μακροχρόνιες αρχαιολογικές ανασκαφές.

Πάντως, για όσο διάστημα διαρκέσουν οι εργασίες, θα υπάρχει στένωση της Μοναστηρίου και για ένα μικρό χρονικό διάστημα και της Λαγκαδά στο ρεύμα καθόδου, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται μετ εμποδίων.

Αγίας Σοφίας: Την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν οι εργασίες παράκαμψης των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφέλειας. Προς το παρόν, τα έργα εκτελούνται μέσα στον εργοταξιακό χώρο του μετρό, δίπλα στην Αχειροποίητο. Ωστόσο, αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα η Εγνατία θα αποτελεί έναν «κόκκινο» δρόμο για την κυκλοφορία σε ένα ακόμη νευραλγικό τμήμα της. Κι αυτό, καθώς είναι δεδομένο ότι θα καταληφθούν σε μεγάλο βαθμό τα πεζοδρόμια, αλλά και τμήματα του δρόμου, τόσο στην Εγνατία, όσο και στην Αγίας Σοφίας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αυτό θα συμβεί μέσα στον Αύγουστο, οπότε και αναμένεται να αρχίσει η κατασκευή του κυρίως έργου.

Σιντριβάνι: Oι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη έξω από την πύλη της ΔΕΘ, αν και με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, καθώς έχουν έρθει στο φως πολλοί τάφοι από το ανατολικό νεκροταφείο της αρχαίας Θεσσαλονίκης. Πάντως, το επόμενο Σαββατοκύριακο η Εγνατία στο τμήμα αυτό θα απομείνει με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά ρεύμα, καθώς στο δρόμο πρέπει να γίνει εγκάρσια τομή προκειμένου τα δίκτυα να περάσουν στην απέναντι πλευρά.

Πανεπιστήμιο: Aπό αύριο πρόκειται να αρχίσουν οι παρακάμψεις των δικτύων, κάτι το οποίο συνεπάγεται και προβλήματα στην κυκλοφορία. Στο μεταξύ, ήδη από την περασμένη Τρίτη τα συνεργεία εργάζονται μπροστά από τη Βιβλιοθήκη, όπου προβλέπεται να υπάρχει ένα μεγάλο εργοτάξιο απ όπου θα βγαίνουν τα υλικά εκσκαφής του μετροπόντικα, ο πρώτος εκ των οποίων αναμένεται να φτάσει στη Θεσσαλονίκη στα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε και θα αρχίσει η συναρμολόγησή του, για να πιάσει δουλειά στο τέλος του έτους. Μέχρι το τέλος του έτους, εξάλλου, αναμένεται να έχουν αναπτυχθεί και τα υπόλοιπα εργοτάξια του μετρό.

ΑπαγΟρευση των ΙΧ!

Μια ρηξικέλευθη πρόταση κατέθεσε προς τη «Μετρό Θεσσαλονίκης – Αττικό Μετρό ΑΕ» (το φορέα που έχει την ευθύνη επίβλεψης κατασκευής του έργου) και την κατασκευάστρια κοινοπραξία ο OΑΣΘ. Ειδικότερα, με επιστολή του σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των έργων του μετρό στη λειτουργία των λεωφορείων και των λεωφορειολωρίδων, ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο να απαγορευθεί πλήρως η κυκλοφορία των ΙΧ στα σημεία όπου οι επιπτώσεις των έργων του μετρό είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές στην κυκλοφορία. Σε κάθε περίπτωση, ζητά να ληφθούν μέτρα, προκειμένου όπου εκτελούνται έργα του μετρό να εξασφαλίζεται η συνέχιση της λεωφορειολωρίδας.

Tags:
No comments yet.