Προχειρότητα στην κατασκευή του Μετρό χρεώνει ο Μάτης

Feb 12th, 2013

Voria.gr, 12.02.2013

Ο κ. Μάτης καλεί τον Δήμο Θεσσαλονίκη να πάρει συγκεκριμένη θέση επί του θέματος καθώς αφορά τη ζωή και το μέλλον όλης της πόλης

Για αβάσταχτη προχειρότητα στην κατασκευή του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης κάνει λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Μάτης, ο οποίος την περασμένη Κυριακή συναντήθηκε στα γραφεία της παράταξης «Ενεργοί – Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη» με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο και τον διευθυντή του έργου στη Θεσσαλονίκη, Γιώργο Κωνσταντινίδη.

«Η όλη εξέλιξη στο μετρό της Θεσσαλονίκης, με αφορμή το σταθμό της Βενιζέλου, επιβεβαιώνει την διαπίστωση, ότι η κατασκευή του έργου διακρίνεται από μία αβάσταχτη προχειρότητα, καθώς στην προκήρυξη δεν είχαν ληφθεί υπόψη ούτε οι κατασκευαστικές παράμετροι, ούτε οι αρχαιολογικές και αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες» τονίζει χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνει, «η εμπειρία της πόλης από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ μέχρι σήμερα είναι εξαιρετικά αρνητική». «Έχει προκληθεί μεγάλη ζημιά στην καθημερινότητα των πολιτών, στην οικονομική δραστηριότητα και στη διαχείριση του δημόσιου χώρου, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης, που ενισχύει τις αμφιβολίες για την ακρίβεια των προβλέψεων περί τετραετούς καθυστέρησης, εάν παραμείνουν τα ευρήματα της Βενιζέλου στη θέση τους. Άλλωστε, ήδη έχει παρέλθει κατά 4 μήνες ο συμβατικός χρόνος κατασκευής του έργου και έχει εκτελεστεί μόλις το 20% των εργασιών» αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Μάτη, «δεν μπορεί να παραγνωριστεί η αναγκαιότητα της ανάδειξης της ιστορίας της πόλης, με την οποία είναι επιφορτισμένες οι αρχαιολογικές υπηρεσίες. Διότι ανάπτυξη σε μία πόλη δεν φέρνει μόνο το μετρό, αλλά και η ανάδειξη του ιστορικού πλούτου. Η συνύπαρξη ενός σύγχρονου συγκοινωνιακού έργου και της ιστορίας της πόλης δεν μπορούν να είναι σε αντιπαράθεση».

Ο κ. Μάτης καλεί τον Δήμο Θεσσαλονίκη να πάρει συγκεκριμένη θέση επί του θέματος καθώς αφορά τη ζωή και το μέλλον όλης της πόλης. «Στο πλαίσιο αυτό την εισήγηση πρέπει να κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, του δήμου και συγκεκριμένα το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου το οποίο έχει τη σχετική θεσμική αρμοδιότητα και να υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την τελική επιλογή» σημειώνει.

 

No comments yet.