Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Μετρό

Jan 3rd, 2013

Καθημερινή, 03.01.2013

Του Γιωργου Λιαλιου

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται πλέον το μετρό της Θεσσαλονίκης. Με αρκετά από τα θέματα που ήταν για χρόνια σε εκκρεμότητα να κλείνουν, οι πιθανές εξελίξεις είναι δύο: είτε να ξεκινήσει και πάλι το έργο με φυσιολογικούς ρυθμούς είτε να καταρρεύσει, οδηγούμενο στην επαναδημοπράτηση, δηλαδή σε νέα πολυετή καθυστέρηση.

Η κατάσταση αποτυπώνεται (και) σε πρόσφατη απόφαση της Αττικό Μετρό, σχετικά με την έγκριση του τελευταίου ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών (πρόκειται για μια τακτική διαδικασία). Μέσα στην απόφαση, λοιπόν, καταγράφονται όλες οι δυσκολίες που ανέκυψαν τα τελευταία 1-2 έτη στο έργο: η ανασκαφή παλαιοχριστιανικής βασιλικής στον σταθμό Συντριβανιού και οι μεταβολές που επέφερε στον σχεδιασμό του έργου η απόφαση να διατηρηθεί, καθώς και οι επιπρόσθετες εργασίες σε πλήθος σημείων όπως στη διασταύρωση στο σταθμό Συντριβανιού, στον σταθμό Πανεπιστήμιο και στο δυτικό φρέαρ αερισμού του Επίσταθμου. Επίσης από την ίδια απόφαση προκύπτει ότι οι επείγουσες εργασίες που είχε αποφασιστεί από το καλοκαίρι του 2011 να γίνουν στον σταθμό και τη διασταύρωση Αναλήψεως για την ενίσχυση των σαθρών εδαφών (με επιπρόσθετο κόστος περί τα 8 εκατ. ευρώ) «έχουν σταματήσει με αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου», ενώ «οι μελέτες για τον επανασχεδιασμό του σταθμού Συντριβανιού δεν έχουν οριστικοποιηθεί στο σύνολό τους» (επομένως δεν έχει υπολογιστεί πόσο θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του έργου).

Στην Αττικό Μετρό, πάντως, εκτιμούν ότι το έργο εισέρχεται πλέον σε μια ιδιαίτερα σημαντική φάση. Στα μέσα του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αρχαιολογικές έρευνες στον σταθμό Δημοκρατίας. Κατόπιν θα απομένει να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές στον σταθμό Βενιζέλου και στο βόρειο τμήμα του σταθμού Αγίας Σοφίας για να τελειώσει οριστικά το κεφάλαιο των αρχαιολογικών ερευνών στο έργο. Επίσης στα μέσα του μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν από εξειδικευμένη εταιρεία οι επιπρόσθετες εργασίες στον σταθμό Ανάληψης, όπου βρίσκονται σταματημένοι και οι δύο μετροπόντικες. Με δεδομένο ότι προ ημερών παραδόθηκε στον ανάδοχο το 60% του χώρου για τον σταθμό Νέας Ελβετίας (έπειτα από συμφωνία με τους ιδιοκτήτες), ενώ εκταμιεύτηκαν από τον ανάδοχο τα πρώτα 3,5 εκατ. ευρώ από τα 10 εκατ. ευρώ της «συμπληρωματικής» προκαταβολής που δέχτηκε να δώσει το κράτος στην Αττικό Μετρό, εκτιμούν ότι ήρθε «η ώρα της αλήθειας» (καθώς ο ανάδοχος έχει και ρευστότητα και μέτωπα για να εργαστεί). Ο ανάδοχος πάντως φέρεται να έχει προτείνει να αποσυναρμολογηθούν, μεταφερθούν και επανασυναρμολογηθούν οι δύο μετροπόντικες στο τέλος της γραμμής, ώστε να διανοιχθεί το υπόλοιπο 27% της σήραγγας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά την επιπρόσθετη αυτή εργασία στα 16,5 εκατ. ευρώ, ενώ η Αττικό Μετρό στα 5 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, λίγους μήνες μετά την παρέλευση της ημερομηνίας (φθινόπωρο 2012) στην οποία θα έπρεπε να έχει παραδοθεί το μετρό της Θεσσαλονίκης, έχει κατασκευαστεί μόλις το 25% του έργου (το ποσοστό ανεβαίνει στο 50% για τα έργα πολιτικού μηχανικού και στο 73% στην κατασκευή σηράγγων).

No comments yet.