Σιμόπουλος: Αρκετά ασελγήσαμε στο μετρό, να σταματήσουν τα παιχνίδια

Mar 4th, 2013

Voria.gr, 04.03.2013

Παραμονή των αρχαιοτήτων ίσον ακύρωση του έργου είπε ο γγ Δημοσίων Έργων και κάλεσε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να είναι προσεκτικός στις δηλώσεις του. Τι είπε ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας Μ.Σίμας

Δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση για την παραμονή των αρχαιοτήτων στον σταθμό της Βενιζέλου, επανέλαβε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα για το θέμα.

«Προχωράμε στην υλοποίηση της απόφασης του ΚΑΣ, με 17-0, για την μεταφορά των αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν στον σταθμό Βενιζέλου. Αυτό βέβαια θα χρειαστεί μερικές εβδομάδες. Όποιος μπορεί να μας παρουσιάσει μία τεκμηριωμένη τεχνική λύση, να τον ακούσουμε. Αλλά για να μην το έχει κάνει κανείς μέχρι τώρα, προφανώς δεν υπάρχει. Κατάργηση του σταθμού ουσιαστικά ισοδυναμεί με ακύρωση του έργου, καθώς θα απαιτηθούν πολλά περισσότερα χρόνια ανασκαφών και επιπλέον δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», είπε ο κ.Σιμόπουλος, ο οποίος άφησε αιχμές για «ψήγματα ιδιοτελούς επαγγελματισμού» κατά όσων αντιδρούν(σσ: των αρχαιολόγων).

«Παραλάβαμε ένα έργο προβληματικό, κάναμε μεγάλες προσπάθειες για να το ξεμπλοκάρουμε, παραδώσαμε νέα μέτωπα και τώρα, που βρισκόμαστε στο τέλος του Γολγοθά, προκύπτει ξαφνικά το θέμα της Βενιζέλου. Δυστυχώς, όπως συνέβη και στο παρελθόν, η πόλη χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα. Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στις αρχαιότητες, αλλά ερωτώ: Οι άλλες αρχαιότητες που εντοπίστηκαν δεν είναι σημαντικές;», είπε ο κ.Σιμόπουλος και, απευθυνόμενος προς τον Γ.Μπουτάρη, τόνισε ότι δεν βοηθούν οι δηλώσεις του δημάρχου, όπως «πήγαμε στο φεγγάρι, δεν μπορούμε να βρούμε λύση για την παραμονή των ευρημάτων».

Ουσιαστικά, κάλεσε τον δήμαρχο να είναι προσεκτικός στις δηλώσεις του, υπαινισσόμενος ότι, με αφορμή τις αρχαιότητες, γίνεται πολιτικό παιχνίδι από κάποιους που θέλουν να επαναφέρουν τη λύση του τραμ για το κέντρο της Θεσσαλονίκης αντί του μετρό. «Αρκετά ασελγήσαμε πάνω στο μετρό, αρκετά ασελγήσαμε πάνω στην πόλη. Το έργο πρέπει να προχωρήσει», πρόσθεσε, με χαρακτηριστικό τρόπο.

Επίσης, ο ο γγ Δημοσίων Έργων, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, υποστήριξε ότι οι αρχαιότητες πρέπει να μεταφερθούν στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, για να αναβαθμιστούν οι δυτικές συνοικίες, χωρίς, πάντως, να αποκλείει άλλους χώρους.

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Σιμόπουλος τόνισε πως τυχόν επανασχεδιασμός της γραμμής του μετρό θα ήταν ένα «απίστευτο δώρο στους εργολάβους», ενώ συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχει τεχνική λύση και αν αυτή βρεθεί θα πάει το έργο πολλά χρόνια πίσω και δεν ξέρω αν αυτό το αντέχει η πόλη».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, Μιχάλης Σίμας, τόνισε πως σαφώς πρέπει να σεβαστούν οι αρχαιότητες που βρέθηκαν στο εργοτάξιο, αλλά πρέπει να προχωρήσει και το έργο. «Θέλουμε να γίνει το μετρό ή όχι; Σε αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσετε. Είτε θα καταργηθεί ο σταθμός "Βενιζέλου", με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το έργο είτε θα μεταφερθούν τα αρχαία», σημείωσε.

 

No comments yet.