Σιμόπουλος: Μηδαμινή η πιθανότητα βιώσιμης λύσης παραμονής των αρχαίων

Mar 7th, 2013

Voria.gr, 07.03.2013

Τι απαντά ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων στην επιστολή του πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου

Μηδαμινή χαρακτηρίζει τη πιθανότητα βιώσιμης και σε λογικά χρονικά πλαίσια εφικτής λύσης ο ΓΓ Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, απαντώντας στην επιστολή του πρύτανη του ΑΠΘ για τα αρχαιολογικά ευρήματα στο σταθμό Βενιζέλου στο Μετρό.

Ο κ. Μυλόπουλος με την επιστολή του ενημέρωνε για τη δημιουργία επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα δυνατά εναλλακτικά σενάρια για την παραμονή όλου του αρχαιολογικού ευρήματος στη θέση ακριβώς που ανακαλύφθηκε, στο σταθμό Βενιζέλου.

«Είμαι σίγουρος ότι το έργο της επιτροπής θα ολοκληρωθεί εντός ολίγων εβδομάδων και ότι οι προτάσεις της θα περιλαμβάνουν πρόβλεψη για τον απαιτούμενο χρόνο υλοποίησης των παρακάτω:

    Ανασχεδιασμό σταθμού και πιθανώς των γειτονικών.
    Πιθανές απαλλοτριώσεις.
    Πιθανές ενισχύσεις υφιστάμενων κτιρίων.
    Πιθανές αλλαγές  των οδεύσεων κοινής ωφέλειας και επιπτώσεις στη γύρω περιοχή.
    Επιπλέον αρχαιολογικές ανασκαφές.
    Σύνταξη συμπληρωματικής σύμβασης, εγκρίσεις από Ανεξάρτητη Αρχή συμβάσεων,  Ελεγκτικό Συνέδριο, Βουλή και Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Κατασκευή του σταθμού.

Φυσικά θα συμφωνείτε ότι  η πρόταση και το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να  τεθούν υπόψη όλων των φορέων του πολεοδομικού συγκροτήματος (επιστημονικών, επαγγελματικών, παραγωγικών, τοπικής αυτοδιοίκησης κλπ)» σημειώνει ο κ. Σιμόπουλος.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση, τονίζει «ότι εφόσον βρεθεί τεχνική λύση σε συνάρτηση με ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, μπορούμε να αναζητήσουμε τους επιπλέον πόρους που θα απαιτηθούν».

Επαναλαμβάνει ότι η σημερινή δημόσια συζήτηση αφορά στην παραμονή όλου του ευρήματος στη θέση ακριβώς που βρίσκεται και όχι απόσπασή του και επανατοποθέτηση τμήματος αυτού σε άλλα σημεία του σταθμού, κάτι που πιθανώς να είναι εφικτό.

«Αναμένω σύντομα απάντηση, γνωρίζοντας ότι δυστυχώς η πιθανότητα, χωρίς απόσπαση, να υπάρχει βιώσιμη και σε λογικά χρονικά πλαίσια εφικτή λύση, είναι μηδαμινή» καταλήγει ο κ. Σιμόπουλος.

 

No comments yet.