Σταθμοί πάνω σε ρέμα και σε ρήγμα!

Jul 6th, 2010
Ελευθεροτυπία, 06.07.2010
Του Κώστα Λασκαρέλια
ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σταθμοί πάνω σε ρέμα και σε ρήγμα!

Πάνω σε ρήγμα, στην Πατρικίου και πάνω σε ρέμα, στη Βούλγαρη είχαν σχεδιαστεί να γίνουν οι δύο από τους 13 σταθμούς της κύριας γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης.

Αλλοι έξι σταθμοί είναι προβληματικοί σε τέτοιο βαθμό ώστε ο στόχος ολοκλήρωσης του έργου το 2012 να είναι ανέφικτος.

Τις αποκαλύψεις αυτές έκανε χθες στη Θεσσαλονίκη στην παρουσίαση ενός πακέτου έργων, που ο ίδιος χαρακτήρισε επανασχεδιασμό εκτελούμενων έργων, ο υπουργός υποδομών, Δημήτρης Ρέππας.

Ο υπουργός, σε σχέση με το μετρό που είναι ένα μεγάλο έργο χρηματοδοτούμενο από τις δημόσιες επενδύσεις, είπε ακόμη ότι:

– Η αρχαιολογική έρευνα στους σταθμούς που είναι δυτικά δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2013 και ότι

– Υπάρχουν εκκρεμότητες με την ανάδοχο εταιρεία που θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπισθούν στις προσεχείς εβδομάδες, γιατί κρατούν το έργο σε αδράνεια, με τους δύο μετροπόντικες καθηλωμένους, από 6μήνου, περίπου, στο Συντριβάνι. Οι λύσεις στην εκκρεμότητα, εκτιμούν παράγοντες του υπουργείου Υποδομών, είναι δύο:

– Η εξεύρεση συναινετικής λύσης στην απαίτηση της αναδόχου εταιρείας για πρόσθετα 100 εκατ. ευρώ που είναι σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

– Η καταγγελία της σύμβασης, σε σχέση με τις σήραγγες και η επαναπροκήρυξη του έργου με την Καλαμαριά ενσωματωμένη στη νέα προκήρυξη. Οι σταθμοί και η αρχαιολογική έρευνα θα ενσωματωθούν σε «έργο σκούπα» και θα προχωρούν κανονικά.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε ότι: Σε σχέση με την επέκταση στην Καλαμαριά ολοκληρώθηκαν η τοπογραφική έρευνα, οι γεωλογικές έρευνες. Η γεωμετρική χάραξη της γραμμής και η επιλογή των θέσεων των 5 σταθμών και οι μελέτες θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2010, σε σχέση με την επέκταση στη Σταυρούπολη, έως το νοσοκομείο Παπαγεωργίου απαιτείται η μελέτη στο τμήμα Ευκαρπία – νοσοκομείο Παπαγεωργίου, για Εύοσμο μόνον η προκαταρκτική μελέτη έχει γίνει, όπως προκαταρκτική μελέτη έχει γίνει για την επέκταση από Μίκρα σε αεροδρόμιο.

Πέραν του μετρό, ο υπουργός μίλησε και για:

– Την επέκταση του διαδρόμου προσαπογείωσης στο αεροδρόμιο Μακεδονία που ήδη πήρε παράταση ολοκλήρωσης έως το 2012 και το οποίο χαρακτήρισε αιχμάλωτο έργο. Είναι το έργο που κατακυρώθηκε με έκπτωση περίπου 50%.

– Ναυάγιο στην υποθαλάσσια αρτηρία για την οποία υπάρχει απαίτηση 400 εκατ. ευρώ της αναδόχου εταιρείας, όταν το έργο ολοκληρωμένο θα κόστιζε 500 εκατ. Αναζητείται ήδη εναλλακτική λύση για να κλείσει ο εσωτερικός δακτύλιος.

Ο υπουργός Υποδομών εξήγγειλε:

1 Παρεμβάσεις συνολικού κόστους 200 εκατ. ευρώ στην εσωτερική περιφερειακή με την κατασκευή ενός μεγάλου ανισόπεδου κόμβου στη λαχαναγορά και μικρότερες ανισοπεδοποιήσεις έτσι ώστε να καταργηθούν τα φανάρια στον δυτικό τομέα και να γίνουν έργα διάνοιξης σε σημείο που υπάρχει μεγάλος κυκλοφοριακός φόρτος. Η εσωτερική περιφερειακή φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί 50.000 αυτοκίνητα τη μέρα και τώρα δέχεται έως και 130.000.

2 Την κατασκευή του α’ τμήματος της εξωτερικής περιφερειακής από τον κόμβο του Τιτάνα έως τα Κωνσταντινουπολίτικα, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ μετά τον επανασχεδιασμό της, ώστε να οδεύσει σ’ αυτό το τμήμα είτε επιφανειακά είτε υπόγεια είτε με ανεξάρτητη υπερυψωμένη γέφυρα κυρίως στο ύψος του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου». Η δημοπράτηση του έργου θα αρχίσει σταδιακά κατά τμήματα στις αρχές του 2011.

3 Την κατασκευή εμπορευματικού κέντρου στο στρατόπεδο Γκόνου, δυτικά, όπως στο Θριάσιο στην Αθήνα, με συνέργεια του Οργανισμού Λιμένος και της ΓΑΙΟΣΕ και σε έκταση που θα ξεπερνά τα 600 στρέμματα. Το θέμα εισάγεται στη συνεδρίαση της επιτροπής μεγάλων έργων. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός έως το τέλος του 2010.

Στους μεγάλους στόχους του υπουργείου και με ορίζοντα δεκαετίας είναι η ολοκλήρωση της εξωτερικής περιφερειακής έως το Αγγελοχώρι και η ζεύξη Αγγελοχωρίου-Καλοχωρίου με γέφυρα 6 χιλιομέτρων στον Θερμαϊκό Κόλπο, καθώς και η δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου προαστιακού σιδηρόδρομου στη Θεσσαλονίκη, με την ηλεκτροκίνηση βασικών του διαδρομών.

Tags:
No comments yet.