Στα εγκαίνια της ΔΕΘ θα λειτουργήσει ο μετροπόντικας

Aug 25th, 2008
Πρώτο Θέμα, 25.08.08

Της Έλσας Ποιμενίδου

Να λειτουργήσει ο μετροπόντικας μέχρι τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης είναι ο στόχος της εταιρείας «Ιόνιος Κατασκευαστική» που συμμετέχει από τα μέσα Αυγούστου στην κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία αγόρασε ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της ΑΕΓΕΚ μιας εκ των εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία του έργου. Η ΑΕΓΕΚ αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και έτσι οι εργασίες είχαν σταματήσει για δύο μήνες και οι εργαζόμενοι όπως είδαμε δεν δίστασαν να βγουν και στους δρόμους.

Η νέα εταιρεία πλήρωσε προσωπικό και υπαλλήλους και το θέμα τώρα είναι να αρχίσει άμεσα ο μετροπόντικας να σκάβει τη σήραγγα. Την ίδια ώρα αρκετές επιχειρήσεις στην οδό Εγνατία έβαλαν λουκέτο καθώς τα πεζοδρόμια παραμένουν κλειστά με λαμαρίνες και δεν είναι προσβάσιμα για τους καταναλωτές. Οι πεζοί κατά μήκος των έργων κινούνται με δυσκολία, συχνά μάλιστα συμβαίνουν και ατυχήματα.

Σημαντικά όμως είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίζονται καθημερινά. Στο σταθμό του μετρό στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό βρίσκεται τμήμα του εκτεταμένου δυτικού νεκροταφείου των ελληνιστικών και των ρωμαϊκών χρόνων, μαζί με ταφικό περίβολο, ταφικό παρεκκλήσι και μια τρίκλιτη βασιλική εκκλησία. Στο σταθμό του Πανεπιστημίου βρέθηκε μέρος του ανατολικού νεκροταφείου της πόλης, που δείχνει την ύπαρξη τάφων από την ελληνιστική ως τη βυζαντινή εποχή. Σε είσοδο του μετρό στην ανατολική Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις μελέτες υπάρχει το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο.

Η ισραηλινή κοινότητα βρίσκεται σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία, ώστε αν βρεθεί κάποιος τάφος να μεταφερθεί στο νέο νεκροταφείο της Σταυρούπολης. Με την αγορά των μετοχών από την «Ιόνιο Κατασκευαστική» ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν και οι τρεις σταθμοί του ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα, της Αγίας Παρασκευής, του Χολαργού και του Νομισματοκοπείου.

Tags:
No comments yet.