Στα… κάγκελα οι εργαζόμενοι στο μετρό

Jul 24th, 2012

Αγγελιοφόρος, 24.07.2012

Της Ντόνιας Κανιτσάκη

Στα… κάγκελα είναι για μία ακόμα φορά οι εργαζόμενοι στο μετρό της Θεσσαλονίκης. «Τον προηγούμενο μήνα απέλυσαν 25 συναδέλφους μας, ενώ μας ενημέρωσαν ότι μέσα στην εβδομάδα θα απολύσουν ακόμα 23 άτομα», σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης, στο οποίο υπάγονται όσοι εργάζονται στις ανασκαφές του μετρό, Χάρης Κυπριανίδης.

Οπως εξηγεί ο κ. Κυπριανίδης, σήμερα ανασκαφές γίνονται σε τέσσερα εργοτάξια: Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, καθώς και στο αμαξοστάσιο, στην Πυλαία. Τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανίδη, οι εργασίες θα σταματήσουν στα τρία από τα τέσσερα εργοτάξια. «Για τα ευρήματα των εργοταξίων στη Δημοκρατίας και στην Πυλαία, θα πρέπει να συνεδριάσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), προκειμένου να αποφασιστεί η τύχη τους και να μπορέσουν να συνεχιστούν οι εργασίες. Ομως το ΚΑΣ έχει να συνεδριάσει από τις 12 Ιουνίου. Ο Ιούλιος ''έφυγε'' μέχρι να οριστεί γραμματέας στο υπουργείο Πολιτισμού και πρόεδρος στο ΚΑΣ, ενώ τον Αύγουστο το όργανο δε συνεδριάζει. Στην Αγίας Σοφίας, εξάλλου, θα γίνει απόσπαση της μαρμαρόστρωτης λεωφόρου, που ήρθε στο φως και έτσι οι εργασίες θα σταματήσουν και εκεί. Αρα, απομένει μόνον το εργοτάξιο της Βενιζέλου, εκτός αν… δεήσει το ΚΑΣ να συνεδριάσει, ώστε να γίνουν ανασκαφές και στα υπόλοιπα εργοτάξια», υπογραμμίζει ο κ. Κυπριανίδης.

Χτες, εξάλλου οι εργαζόμενοι στις ανασκαφές προχώρησαν σε 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

«Παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων για την επίλυση των προβλημάτων στην εξέλιξη του έργου, δύο μήνες μετά από τις κινητοποιήσεις μας το μετρό συνεχίζει να λειτουργεί με ρυθμούς χελώνας, καθώς δε φαίνεται να έχει δοθεί λύση σε κάποιο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο», τονίζουν σε ανακοίνωση των εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα.

Στάση εργασίας

Οι εργαζόμενοι προαναγγέλλουν ότι προχωρούν σε 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, με σκοπό να αφυπνιστούν οι υπεύθυνοι και να δώσουν πραγματικές και υλοποιήσιμες λύσεις, έτσι ώστε να σταματήσει η κωλυσιεργία στο έργο, τα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και τα προβλήματα διαβίωσης των εργαζομένων, λόγω των καθυστερήσεων στην καταβολή των δεδουλευμένων.

Το Σωματείο Εργαζομένων στον Κατασκευαστικό Τομέα Μετρό Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσει σήμερα 4ωρη στάση εργασίας, ενώ στις 11.30 το πρωί τα μέλη του θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Βενιζέλου.

No comments yet.