Στην τελική ευθεία «τρέχει» ο διαγωνισμός για την επέκταση

May 11th, 2010
Απογευματινή, 07.05.2010
Του Π. Ευθυμιάδη
Στην τελική ευθεία μπήκε ο διαγωνισμός για την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης, με πέντε νέους σταθμούς μέχρι την Καλαμαριά. Πρόκειται για 5 σύγχρονους σταθμούς μετρό και 4,8 χλμ. υπόγειας γραμμής, ενώ έχει συμπεριληφθεί και η κατασκευή σταθμού μετεπιβίβασης και χώρου στάθμευσης 1.000 Ι.Χ. οχημάτων στον τερματικό σταθμό της Μίκρας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 425 εκατ. ευρώ. Βάσει της διακήρυξης του νέου διαγωνισμού, οι διαγωνιζόμενες τεχνικές εταιρείες οφείλουν να υποβάλουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κατασκευή του έργου έως τις 22 Ιουνίου 2009. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2010 (υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξουν εμπλοκές με ενστάσεις, προσφυγές κ.λπ.) και να ξεκινήσει η κατασκευή της πρώτης επέκτασης του μετρό της Θεσσαλονίκης. Με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται:

-Η κατασκευή 5 σταθμών (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Μίκρα).
-Η κατασκευή δύο σηράγγων μονής τροχιάς, που θα κατασκευαστούν με υπόγεια μηχανική διάνοιξη (Μετροπόντικες).
-Προμήθεια/εγκατάσταση/δοκιμές/θέση σε λειτουργία του ηλεκτρομηχανολογικού και σιδηροδρομικού εξοπλισμού.
-Η κατασκευή σταθμού μετεπιβίβασης με εγκαταστάσεις για λεωφορεία και κτίριο για στάθμευση περίπου 1.000 θέσεων Ι.Χ. οχημάτων.

Ορισμένα ειδικά ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα θα αποτελέσουν αντικείμενο πρόσθετων διαγωνισμών που θα ακολουθήσουν (προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ), διαμορφώνοντας έτσι το συνολικό προϋπολογισμού του έργου της επέκτασης του μετρό προς Καλαμαριά στα 465 εκατ. ευρώ.

Tags:
No comments yet.