Στη Γερμανία τα δείγματα του υδραργύρου

Mar 19th, 2012

Μακεδονία, 18.03.2012

Των Φώτη Κουτσαμπάρη, Κώστα Καντούρη

Σε ειδικό εργαστήριο της Γερμανίας θα αποσταλούν δείγματα του εδάφους και του υδραργύρου που εντοπίστηκε στο εργοτάξιο σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης για έλεγχο και μετρήσεις. Παράλληλα, αρχίζει δικαστική έρευνα για να διαπιστωθεί αν οι εργαζόμενοι εκτέθηκαν σε κίνδυνο.
Μετά το δημοσίευμα της «Μ» για εντοπισμό ποσότητας 300 γρμ. τοξικού υδραργύρου στο εργοτάξιο της Βενιζέλου, η εισαγγελέας Θεσσαλονίκης ζήτησε την περασμένη Παρασκευή να διενεργηθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν τα αδικήματα της έκθεσης σε κίνδυνο ανθρώπων και της κοινώς επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Η εισαγγελέας Σύρμω Κακάλη παρήγγειλε στον πταισματοδίκη να καλέσει για να δώσουν καταθέσεις εργαζόμενοι του μετρό, αρχαιολόγοι, επιθεωρητές έργων, όπως και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας κοινοπραξίας και της αναθέτουσας Αττικό Μετρό ΑΕ. Παράλληλα ο πταισματοδίκης αναμένεται να ζητήσει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για το ενδεχόμενο να προέκυψε βλάβη στους εργαζόμενους ή και στην ατμόσφαιρα από τον εντοπισμό του υδραργύρου.
Η κατασκευάστρια κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ-Impregilo-Seli-Ansaldο υπέβαλε στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας σχέδιο δράσης για την απομάκρυνση του υδραργύρου από την εξειδικευμένη εταιρεία InteGeo, το οποίο εγκρίθηκε και χθες το πρωί άρχισαν οι εργασίες. Το πρωί της περασμένης Πέμπτης, σύμφωνα με την κοινοπραξία, ελήφθησαν δείγματα εδάφους από τον χώρο του εργοταξίου για εργασιακές έρευνες και μετρήσεις, τα οποία θα σταλούν στη Γερμανία μαζί με δείγμα του υδραργύρου. Την ίδια ημέρα έγιναν μετρήσεις αέρος, από τις οποίες δεν διαπιστώθηκε κάποιου είδους ρύπανση η μόλυνση. «Η κοινοπραξία διαβεβαιώνει ότι σε κάθε περίπτωση προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες νόμιμες ενέργειες για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος», τονίζει σε ανακοίνωση της.
Ο εντοπισμός του υδραργύρου προκάλεσε, εκτός των άλλων, έντονη ανησυχία στους 220 εργαζόμενους που συμμετέχουν στην αρχαιολογική ανασκαφή (15 αρχαιολόγοι και 105 εργάτες) στον χώρο των 2 στρ. του εργοταξίου και αντιδράσεις από τα σωματεία τους. Οι εργαζόμενοι περιγράφουν ότι η ποσότητα εντοπίστηκε πριν από ένα μήνα και μέχρι την περασμένη Τρίτη, οπότε εντοπίστηκαν νέα δείγματα, δεν έγινε καμία ενημέρωση ούτε οποιαδήποτε ενέργεια για την προστασία τους. Η ανάδοχος κοινοπραξία, που έχει την ευθύνη, υποστηρίζει ότι ενημερώθηκε την Τρίτη και αμέσως απέκλεισε τον χώρο όπου βρέθηκαν τα σφαιρίδια και κάλεσε εξειδικευμένη εταιρεία. Παράλληλα ειδοποίησε την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία την επόμενη ημέρα ζήτησε να διακοπούν οι εργασίες μέχρι να εκδοθούν τα εργαστηριακά αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις, σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, τα αποτέλεσμα των οποίων αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Το σωματείο οικοδόμων, από την πλευρά του, ζήτησαν να αποδοθούν ευθύνες για την καθυστέρηση ενημέρωσης και να υποβληθούν οι εργαζόμενοι σε εξετάσεις σε δημόσιο νοσοκομείο.
Τα ακανόνιστου σχήματος σφαιρίδια υδραργύρου μικρού διαμετρήματος βρέθηκαν σε βάθος περίπου 4,5 μέτρων από την επιφάνεια της ασφάλτου. Κατά τις εκτιμήσεις αρχαιολόγων προέρχονται από την περίοδο του 9ου με 10ου αιώνα μ.Χ., κατά την οποία λειτουργούσαν αργυροχρυσοχοεία στην περιοχή.

No comments yet.