Στη Θεσσαλονίκη τα φθηνότερα εισιτήρια αστικών λεωφορείων (Αναφορά Βούγια σε Μετρό και Τραμ)

Feb 7th, 2011
Καθημερινή, 07.02.2011
Οι τιμές των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη παραμένουν οι χαμηλότερες σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, ακόμα και μετά τις πρόσφατες αυξήσεις, διαβεβαίωσε σήμερα ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σπύρος Βούγιας.

Ο κ. Βούγιας παρέθεσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη συνέντευξη Τύπου, με στόχο να δώσει απαντήσεις στα μέλη του κινήματος «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω», και σε μεμονωμένους πολίτες που κλιμακώνουν τον τελευταίο καιρό τις αντιδράσεις αρνούμενοι, μεταξύ άλλων, να πληρώσουν εισιτήρια στα λεωφορεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Ο υφυπουργός παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα τιμολόγια για όλους τους τύπους εισιτηρίων και μηνιαίων καρτών σ’ ολόκληρη την Ελλάδα είναι ακριβότερα σε σχέση με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Όπως είπε, οι αντιδράσεις, με την άρνηση πληρωμής εισιτηρίων στα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης, δεν έχουν βάση και πρόσθεσε ότι αυτές οι ακραίες ενέργειες υποβαθμίζουν τις προσπάθειες αναβάθμισης των συγκοινωνιών, με τις οποίες μετακινούνται 500.000 επιβάτες καθημερινά. «Τουλάχιστον για τη Θεσσαλονίκη, είναι εντελώς αδικαιολόγητη και προσχηματική η ακραία διαμαρτυρία που εκφράζεται με τη μη πληρωμή εισιτηρίου», είπε, ενώ διαβεβαίωσε ότι για τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα γίνουν άλλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ΟΑΣΘ.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στο θέμα των εναλλακτικών μορφών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός τόνισε ότι αυτή την εβδομάδα θα επιλεγεί ο μελετητής που σε 3 μήνες θα προετοιμάσει τα τεύχη για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους ιδιώτες για το έργο της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας.

Αντίστοιχα, σε δύο εβδομάδες, θα ακολουθήσει ανάλογη διαδικασία για την ανάθεση της κατασκευής του τραμ και, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούγιας, μαζί με το μετρό που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015, η Θεσσαλονίκη μπορεί να διαθέτει θαλάσσια συγκοινωνία και τραμ.

Εξάλλου, για το θέμα της οδικής ασφάλειας έκανε γνωστό ότι στις 19 Φεβρουαρίου διοργανώνεται στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης συνάντηση όλων των δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος, με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη συνεργασία του υπουργείου με το δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, στο θέμα των νέων αεροπορικών συνδέσεων της πόλης με ευρωπαϊκές πόλεις.

Τέλος, σχολιάζοντας πρόσφατο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας για «σκανδαλώδεις» προσλήψεις στον ΟΑΣΘ, ο υφυπουργός είπε ότι ζητήθηκε επείγουσα έρευνα από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών και Δικτύων του υπουργείου και δεσμεύτηκε ότι εφόσον προκύψουν παρατυπίες θα δρομολογηθούν πειθαρχικές και θεσμικές κυρώσεις.

Tags:
No comments yet.