Στον αέρα οι επεκτάσεις του μετρό

Apr 30th, 2012

Euro2day.gr, 30.04.2012

Του Φώτη Κόλλια

Σχέδια επί χάρτου καταστρώνουν στο υπουργείο Υποδομών καθώς εξαγγέλλονται επεκτάσεις του μετρό χωρίς να έχουν βρεθεί τα απαραίτητα κονδύλια.
 
Η τελευταία επέκταση δημοπρατήθηκε το 2006. Έκτοτε έχει χυθεί πολύ μελάνι για τα νέα έργα και κυρίως για την περίφημη γραμμή 4, αλλά στα έξι χρόνια που μεσολάβησαν δεν έγινε τίποτα για να βρεθούν τα δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται.
 
Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου μάλιστα είχε εξαγγείλει πως το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 (Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός, με εννέα σταθμούς) μπορεί να δημοπρατηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Όμως, προς το παρόν, ούτε έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της γραμμής 4, ούτε έχουν εξαγγελθεί κι οι επεκτάσεις στις υπόλοιπες γραμμές. Ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης είχε υποστηρίξει πως τα κονδύλια για τη γραμμή 4 θα προέλθουν από το 5ο ΚΠΣ (δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ).

Το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 εκτιμάται πως θα κοστίσει περί το 1 δισ. ευρώ, ενώ υπερτριπλάσια κονδύλια θα απαιτηθούν για το σύνολο του έργου. Η νέα γραμμή του μετρό (Περισσός – Άλσος Βεΐκου – Πανεπιστήμιο – Ευαγγελισμός – Βύρωνας – Κατεχάκη – Μαρούσι – Λυκόβρυση) θα έχει μήκος 33 χλμ., θα διαθέτει 29 σύγχρονους σταθμούς και ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός κατασκευής είναι περίπου 3,3 δισ. ευρώ.

Τα τμήματα Περισσός – Άλσος Βεΐκου και Μαρούσι – Λυκόβρυση προστέθηκαν σχετικά πρόσφατα στον σχεδιασμό του έργου. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν επιβεβαιωθούν, γεγονός δύσκολο, οι προβλέψεις του Γ. Μαγκριώτη για ένταξη των έργων κατασκευής του πρώτου τμήματος της νέας γραμμής στο 5ο ΚΠΣ, η κατασκευαστική αγορά γνωρίζει πως θα απαιτηθεί τιτάνια προσπάθεια για να ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες εντός του προσεχούς δωδεκαμήνου.

Στο Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, που θα παραδοθεί μετά τις εκλογές, δεν περιλαμβάνεται μόνο η γραμμή 4, αλλά και οι επεκτάσεις των υφιστάμενων γραμμών προς Βορρά και Νότο.

Προβλέπεται η επέκταση από το Περιστέρι προς το Ίλιον, συνολικού μήκους 4 χιλιομέτρων με την κατασκευή τριών νέων σταθμών. Στον Νότο προβλέπεται η επέκταση από το Ελληνικό προς τη Γλυφάδα, αλλά και στις δύο περιπτώσεις δεν έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια.

Στο υπουργείο Υποδομών δείχνουν, πάλι, προς το 5ο ΚΠΣ, αλλά ουδείς γνωρίζει αν το νέο πακέτο των διαρθρωτικών ταμείων μπορεί να σηκώσει περί τα 2 δισ. ευρώ μόνο για τα έργα μετρό (αν συμπεριληφθεί και η επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης, που επίσης έχει εξαγγελθεί πως θα μπει στο επόμενο ΕΣΠΑ).

Προς το παρόν, στο μετρό Αθηνών βρίσκεται σε εξέλιξη η επέκταση από το Χαϊδάρι προς τον Πειραιά, που υπεγράφη μετά κόπων και βασάνων προ λίγων εβδομάδων και περιλαμβάνει έξι νέους σταθμούς και το συνολικό της μήκος φτάνει τα 7,5 χιλιόμετρα.

Στην Αττικό Μετρό, όμως, κάνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν τις προθεσμίες για τις υφιστάμενες επεκτάσεις, που είχαν σταματήσει λόγω της εμπλοκής με τη Siemens.

Στη γραμμή 2 (Άγιος Δημήτριος – Ελληνικό) εκτελούνται έργα (εγκατάσταση συστημάτων σηματαδότησης) ώστε να μπουν στο δίκτυο οι σταθμοί Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη και Ελληνικό, με στόχο να παραδοθούν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013.
 
Στην ίδια γραμμή θα προστεθούν οι σταθμοί Περιστέρι και Ανθούπολη και τα έργα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2013 γιατί η Ελλάδα απειλείται με επιστροφή κονδυλίων στην Ε.Ε. Σημειώνεται πως τα έργα στους προαναφερθέντες σταθμούς είχαν ολοκληρωθεί, αλλά εκκρεμούσε η εγκατάσταση των συστημάτων σηματοδότησης.

Η συμφωνία με τη Siemens επέτρεψε την υπογραφή της σχετικής σύμβασης προ εβδομάδων και τώρα δίνεται μάχη με τον χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για την επέκταση Αιγάλεω – Χαϊδάρι, όπου θα λειτουργήσει ο νέος σταθμός Αγ. Μαρίνα.

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως η Κομισιόν θα πειστεί πως οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται στο ελληνικό δημόσιο, αλλά στο πολιτικό πρόβλημα που είχε ανακύψει με τη Siemens, και ενδεχομένως θα δοθεί παράταση.

No comments yet.